Zobozdravniki
Blog

Zobozdravniki

Zobozdravniki

Danes pišem o precej boleči temi za marsikoga in o tem, kakšne izkušnje sem imela do zdaj sama z zobozdravniki. Ravno včeraj, ko sem bila pri svojem zobozdravniku, sem razmišljala o tem, kako mi je zobozdravnica v otroštvu popolnoma uničila zobe.

Ter o tem, kako sem zdaj presrečna, da sem našla zobozdravnika, nad katerim sem preprosto navdušena. In mi je v nekaj mesecih popravil vse plombe, ki so mi jih povzročili prejšnji zobozdravniki.

O svoji zobozdravnici v otroštvu preprosto ne morem najti dobrih besed. Saj lahko rečem le, da mi je uničila še tiste dobre zobe, ki sem jih imela. Že dolgo nazaj sem se sprijaznila, da bom celo življenje imela težave z zobmi zaradi slabih genov.

In to mi je zobozdravnica povedala čisto vsakič, ko sem prišla k njej na pregled. Spomnim se, kako sem vedno jokala, preden sem šla k njej, saj sem vedela, da me bo zopet vse bolelo in da me čakajo nove plombe.

In vsakič sem jokala z razlogom, saj so bili pregledi pri njej grozni in nadvse boleči. Vsakič, ko sem bila tam, mi je le dodajala nove plombe in mi venomer govorila, da imam slabe zobe.

Med pregledi je seveda vedno s svojo medicinsko sestro govorila, o tem kaj vse se ji je zgodilo prejšnji dan ter kaj bo kuhala. Po njenem mnenju naj bi me s tem ˝zamotila˝ med bolečinami. Kar nekaj let mi je tudi vsakič povedala, da bom potrebovala zobni aparat, ampak ga na koncu nisem imela.

In vsakič me je neznosno bolelo in tudi, ko sem ji rekla, da me grozno boli in sem od bolečin že jokala se ona ni ustavila in je še, kar vrtala. Rekla mi je le, da naj stiskam pesti, da mi bo bolje. In mi nato za ˝nagrado˝ dala štampiljko, ki mi ob vseh bolečinah zagotovo ni pomagala.

Vmes sem imela še ogromno vnetij zob, čeprav sem si vedno redno umivala zobe in skrbela za ustno higieno. Ampak vedno so se ta vnetja zgodila ravno med prazniki ali ob koncih tedna.

In ker v Litiji seveda ob koncih tedna zobozdravniki niso delali, sem morala vedno iskati pomoč v Ljubljani po dežurnih ambulantah.

Enkrat sem odšla tudi k zasebnemu zobozdravniku, saj bi drugače znorela od bolečin. Vsakič sem seveda dobila tudi antibiotike, saj sem bila vedno v enem dnevu tako zatečena v obraz, da nisem mogla niti več odpreti oči in sem na njih imela kar kraste. Tistih groznih bolečin sploh ne morem opisati.

Kasneje, ko sem morala hoditi na sistematske preglede, so se zobozdravniki le križali nad mojimi zobmi. In mi govorili le, kako mi je zobozdravnica uničila še vse dobre zobe. Ter, da imam praktično skoraj na vsakem zobu že plombo in da naj si poiščem novega zobozdravnika.

Nato sem en dan odšla z Rajkom v zdravstveni dom, saj je imel takrat tudi on grozne težave z zobmi. In si je moral zato izbrati novega zobozdravnika ali zobozdravnico. In ker je na novo prišla zobozdravnica, ki je bila tisti dan tudi dežurna, se je prepisal k njej.

Tudi sama sem nekaj tednov kasneje imela težave z zobom. In sem obenem komaj čakala, da sem bila dovolj stara, da sem se lahko prepisala k drugi zobozdravnici.

Vendar je ravno tisti dan delala popoldne in sem zato odšla k prejšnji, ki me je zavrnila. Ko je videla, da sem se nekaj dni prej prepisala k drugi zobozdravnici.

In tako mi je rekla, naj počakam še dve uri, da začne delati moja nova zobozdravnica. Sploh nočem govoriti o tem, kako me je razjezila in kako me je lahko s takšnimi hudimi bolečinami pustila čakati. Ampak morda je bolje, da sem takrat počakala kot, da bi šla zopet k njej.

Kar nekaj časa sem hodila k novi zobozdravnici, nato je odšla na porodniški dopust. In kmalu je prišla za njo druga zobozdravnica, ki je tudi že po nekaj mesecih odšla na porodniški dopust.

Potem je prišel tja nov zobozdravnik, ki je bil tudi kar v redu. Ampak tudi ta je kmalu odšel in prišel je zopet nov zobozdravnik. Tako, da so se v roku treh let zamenjali štirje zobozdravniki.

In od zadnjega sem ob vsakem pregledu poslušala le, da si moram še bolj nitkati zobe in še sto nasvetov, ki se jih že prej upoštevala. Druga težava je bila, da sem vedno namesto datuma dobila le odgovor – pokličite za naslednji termin čez pol leta.

Ter vsakič sem še poslušala, kako so mi lahko prejšnji zobozdravniki izpulili kak zob, čeprav ga je bilo le še polovica. Kot, da sem bila sama kriva za vsak zob, ki so ga zobozdravniki morali izpuliti zaradi novega modrostnega zoba.

Tako, da sem vsakič porabila še dva meseca zraven, da sem koga dobila na telefon ter se naročila. Čeprav je bila medicinska sestra tam odlična. Ker sem imela že več let tudi težave z modrostnimi zobmi mi je zobozdravnik dal napotnico, da grem en modrostni zob izrezat.

In tako sem se naročila v Diagnostični center Clarus v Btc-ju na pogovor z zobozdravniki. Dodelili so mi enega izmed zobozdravnikov in mi dali datum za operacijo.

In ta operacija je bila zagotovo najhujša med vsemi, ki sem jih imela do zdaj. Prvič, ker injekcija za omrtvičenje ni dovolj prijela in sem čutila skoraj vse. Drugič, ker so mi dali čez glavo in telo pregrinjalo, da sem komaj dihala.

In tretjič, ker sem slišala, kako mi zobozdravnik lomi zob in vse njegove besede, ker ga ni uspel sprva v celoti odstraniti. Ter ga je moral nato izrezati tako, da sem imela poškodovane dlesni še kar nekaj časa.

Od takrat naprej sem bila pri vseh pregledih zelo živčna tudi pri navadnem pregledu me je začelo dušiti. Sploh v nosečnosti, ko sploh nisem mogla ležati na hrbtu.

Nato sem začela delati v Ljubljani na zavarovalnici in s sodelavci smo se pogovarjali, kje najti najboljše zobozdravnike. Predlagali so mi Železniški zdravstveni dom, ki je bil v bližini nove službe.

Zato sem takoj pregledala kateri zobozdravniki delajo tam ter ali sprejemajo nove paciente. In tako sem še isti dan poslala povpraševanje različnim zobozdravnikom. Ter kmalu dobila odgovor, da v eni ambulanti še sprejemajo nove paciente in da naj čim prej pokličem za prvi pregled.

Vsa navdušena sem poklicala medicinsko sestro, ki me je naročila na prvi pregled tri mesece kasneje. In ravno dva dni pred pregledom sem izvedela, da sem noseča. Ko sem prišla na prvi pregled sem morala najprej izpolniti vprašalnik in med njim je bilo tudi vprašanje ˝ali ste noseči˝?

Tako, da sta bila zobozdravnik in medicinska sestra praktično prva, ki sta za Rajkom izvedela, da sem noseča. Sprva jima sploh nisem hotela povedati, saj sem se bala, da me bosta zavrnila ali da bom morala dolgo čakati na ponoven pregled.

Vendar sta bila zelo vesela in sta mi čestitala, nato je sledil pregled. In zobozdravnik mi je povedal katere vse zobe bo potrebno popraviti ter da upa, da mu to uspe urediti še pred mojim porodom.

In res sem imela čez en mesec zopet pregled in takoj mi je popravil dve plombi, ki sta mi že več let povzročali bolečine. Nato sem imela preglede skoraj vsak mesec. In v tem času mi je popravil skoraj vse plombe.

Moram reči, da ko sem prvič prišla na pregled je bila v ambulanti zelo stara oprema in me je bilo kar malce strah. Zdaj ima v celoti prenovljeno ambulanto.

Poleg tega me vsakič vpraša, ali mi da injekcijo, da omrtviči dlesni. In vsakič jo z veseljem sprejmem, saj mi jo prejšnji zobozdravniki niso ponudili niti ob najhujših bolečinah.

Dobila sem jo le takrat, ko so mi pulili zobe in še takrat, niso počakali niti, da bi prijela. Tako, da sem k njemu vedno vsakič z veseljem prišla in počasi sem se znebila tudi panike med pregledi.

Le pri zadnjem pregledu v sedmem mesecu nosečnosti sem skoraj padla v nezavest, saj nisem mogla več ležati na hrbtu, ker me je vse dušilo. Ampak mi je medicinska sestra takoj pomagala in je bilo vse v redu, saj je res odlična in zelo prijazna.

Dogovorile smo se, da se na naslednji pregled naročim šele po porodu. Tako mi je nov zobozdravnik uredil več zob v nekaj mesecih, kot vsi prejšnji v nekaj letih. In lahko potrkam, da dolgo nisem imela nobenih težav.

Šest mesecev po porodu sem se ponovno naročila na pregled in zdaj imam preglede na približno pol leta. In od takrat sem imela le lani pred novim letom hudo vnetje zob, ki se je pozdravilo v roku enega tedna, ko mi je očistil zobni kamen in mi predpisal antibiotike.

Sploh ne morem verjeti, da grem lahko končno po mnogih letih na pregled k zobozdravniku res z veseljem in z zaupanjem, da bo pregledu le še boljše. Škoda le, ker ima že ogromno pacientov, da ne pridem večkrat na vrsto.

Želim si, da bi bila končno med tistimi, ki jim zobozdravniki rečejo, naj se naročijo le na kontrolo, čez eno leto ali dve.

Ter, da bi imela dovolj denarja, da bi si lahko privoščila bele plombe. Saj čeprav sem si jih do zdaj vedno želela sem ob ceni lahko pomislila le, da bi za eno plombo morala delati vsaj 12 ur preko študentskega servisa.

In v mojem primeru, če bi hotela zamenjati vse plombe bi to pomenilo kar nekaj mesečnih plač, če bi jih imela.

Kakšne izkušnje imate vi z zobozdravniki?

Več podobnih člankov najdete tukaj.

Mogoče ti bo všeč tudi ...