Otroci | starši Vse za otroke

Vrtec ja ali ne?

Vrtec ja ali ne?

Že nekaj dni se z Rajkom pogovarjava in razmišljava o tem, ali naj hčerkico letos marca vpiševa v vrtec ali ne?

Po eni strani naju skrbi, da bo domov prinesla ogromno bolezni in bo praktično več doma kot v vrtcu. Sama zaradi tega ne bi mogla opravljati svojega dela, saj bi takrat le skrbela zanjo.

Ker imam svoje podjetje ne bi mogla niti koristiti bolniškega dopusta obenem, ne bi mogla delati, ker delam od doma in pri svojem delu potrebujem mir in dovolj časa. Razen, če bi bila v tem času v varstvu pri starih starših.

Od staršev, ki imajo otroke v vrtcu vedno poslušam, da so njihovi otroci vseskozi bolni in morajo zato biti veliko na bolniškem dopustu ali pri zdravnikih ter da morajo vseeno plačevati vrtec.

Ter da občasno razmišljajo o tem, da jih vrtec stane ogromno denarja sami pa morajo zaradi bolezni otrok biti ogromno doma. Ter, da bi se jih včasih bolj izplačalo pustiti službo in doma paziti otroke in bi zaradi tega imeli cenejši vrtec ter bili na razpolago otrokom vsakič, ko bi le ti zboleli.

Zato sem zelo skeptična glede vpisa v vrtec. Vem, da bi bilo odlično zanjo, da bi bila skupaj z vrstniki in da bi se naučila še več novih stvari, ter da mora tudi vse bolezni preboleti čim prej. Vendar je odločitev še vseeno zelo težka.Vrtec ja ali ne?

Do zdaj sva že skoraj sprejela odločitev, da jo pošljeva s septembrom v vrtec vsaj za nekaj ur dnevno in da bomo kasneje postopno podaljševali čas v vrtcu, če ji bo tam všeč. Takrat bo stara dve leti in pol.

Ampak kljub temu se mi pojavljajo dvomi glede vpisa, saj se tudi doma nauči ogromno stvari in pove tudi že ogromno besed. Morda tako razmišljam, ker sem sama šele s šestimi leti šla prvič v malo šolo. V vrtec nisem nikoli hodila, saj sta me vsak dan pazila stara starša.

Tudi najino hčerko zdaj pazijo stari starši. Nekaj dni na teden je v varstvu doma pri mojih starših, nekaj dni pri starših od mojega dragega. Povsod se vsak dan nauči ogromno novega obenem tudi stari starši zelo uživajo z njo.

Občasno se pri nas doma pazi skupaj z mojim nečakom, ki je pol leta mlajši od nje. Takrat je res pestro sploh zdaj, ko že oba hodila in zganjata lumparije skupaj. Vrtec ja ali ne?

Tako je bilo tudi prejšnji teden, ko sta bila skupaj po cele popoldneve in sta takoj začela pogrešati družbo en drugega. Tako, da je bil jok že, če sta bila le pet min vsak posebej.

Morda bi zato bilo dobro, da gre še malo v družbo svojih vrstnikov. Obenem gre tudi moj nečak verjetno septembra v vrtec, zato bi bilo morda bolje, da gre oba naenkrat. Gresta sicer vsak v svoj vrtec in zato bosta verjetno dobila še več različnih bolezni.

Poznam tudi mamice, ki niso imele izbire in so morale svoje otroke dati v vrtec že pri 11 mesecih ali enem letu. Saj niso imeli varstva in so morale takoj po končanem porodniškem dopustu nazaj v službo. Verjamem, da jim je bilo zelo težko zaupati tako majhnega otroka tujim neznanim ljudem.

Nekatere so tudi takoj zanosile z drugim otrokom in ostale doma še leto ali dve.

Zanima me vaše mnenje vrtec ja ali ne? Kdaj ste svoje otroke prvič vpisale v vrtec?

Več prispevkov na to temo najdete v povezavi.

Mogoče ti bo všeč tudi ...