Vloge-dokumenti-ob-rojstvu-otroka
Nosečnost | Porod Otroci | starši

Vloge – dokumenti ob rojstvu otroka

Vloge – dokumenti ob rojstvu otroka

V treh letih po svojem prvem porodu sem praktično že popolnoma pozabila, katere vloge moram oddati ob rojstvu otroka. Zato sem zadnje dni v 27. tednu nosečnosti začela brskati po spletu in v različnih Facebook skupinah in odločila sem se, da vse vloge zberem na enem mestu, saj verjamem, da bodo v pomoč marsikateri bodoči mamici.

Prva je vloga za materinski dopust, ki jo lahko oddate 60 dni pred predvidenim datumom poroda oziroma, če rodite pred predvidenim rokom poroda jo oddate čim prej po porodu. Potrdilo o datumu poroda lahko dobite pri svojem ginekologu, saj vam na CSD ne smejo kopirati materinske knjižice, ker vsebuje preveč osebne podatke poleg PDP-ja.

Pred porodom je dobro urediti tudi potrdilo o očetovstvu, če morda niste poročeni. Zapisnik napišete na svojem CSD-ju. Ob podpisu morata biti prisotna oba starša, zato vam svetujem, da to uredite pred rojstvom otroka in v porodnišnici le poveste, kje ste potrdilo podpisali in tako takoj dobite rojstni list otroka za urejanje drugih dokumentov.

V večini primerov skoraj vse vloge (razen vloge za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev – kupite jo v knjigarni ali natisnete doma) lahko prejmete na svojem CSD-ju sicer jih natisnete doma ali jih oddate elektronsko. Le vlogo za nagrado ob rojstvu otroka dobite na svoji občini in vlogo za zdravstveno zavarovanje prejmete v najbližjem ZZZS-ju.

Po rojstvu otroka očka – ati odda še ostale vloge, ki jih lahko napišete že prej in jih ati le še dopolni s podatki, ko dobi rojstni list otroka (emšo, datum rojstva, ime, datum oddaje vloge).

  • Vloga za očetovski dopust (oddana mora biti vsaj en dan pred datumom nastopa očetovskega dopusta).
  • Vloga za zdravstveno zavarovanje (če oddajate preko spleta in rodite dvojčka morate oddati dve vlogi, drugače lahko na eno vlogo napišete podatke od obeh otrok ter podatke starša, po katerem bo otrok zavarovan).
  • Vloga za pomoč ob rojstvu otroka (pri oddaji vloge za materinski dopust le označite, da boste uveljavljali pomoč pri rojstvu otroka, saj pomoč zdaj ni več pogojena z materialnim statusom. Če bo to pravico uveljavljal oče naj to označi v svoji vlogi za očetovski dopust).
  • Vloga za uveljavitev enkratne denarne pomoči za novorojenca – občina (preverite na spletni strani svoje občine, kaj vse morate oddati poleg vloge in ali v vaši občini sploh pripada nagrada ob rojstvu otroka. Pogosto je potrebna fotokopija rojstnega lista in obojestranska fotokopija bančne kartice).
  • Vloga za velike družine (če imate tri ali več otrok. V primeru, da že prejemate otroški dodatek CSD sam odloči in že poda vlogo za veliko družino).
  • Zapisnik o očetovstvu (uredite na CSD pred rojstvom otroka v primeru, da niste poročeni. Če zapisnik ni podpisan, oče ne more uveljavljati očetovskega dopusta).
  • Vloga za otroški dodatek + subvencija za vrtec (če imate doma že otroke oddate vlogo za uveljavljenje pravic iz javnih sredstev).

Ostale vloge:

Prepričana sem, da sem vam z vsemi vlogami zbranimi na enem mestu precej olajšala priprave na bodočega družinskega člana. Če sem morda pozabila kakšno pomembno informacijo me le obvestite o tem.

Ste vse vloge pripravile že pred odhodom v porodnišnico ali so jih vaši partnerji izpolnili, ko ste bile v porodnišnici?

Preverite datume izplačil socialnih transferjev v letu 2021 – najdeš jih tukaj.

Mogoče ti bo všeč tudi ...