Uvajanje vrtec-izberi modro družina
Otroci | starši Vse za otroke

Uvajanje – vrtec

Uvajanje – vrtec

V ponedeljek, 4. 9. 2017, smo z Glorio začele uvajanje v vrtec. Saj smo se z vzgojiteljicama dogovorili, da vsi novinci začnejo uvajanje šele v ponedeljek namesto v petek.

Na moje veliko presenečenje je Gloria v ponedeljek spala res dolgo tako, da sem jo morala za uvajanje zbuditi. Ker sem ravno pripravljala zadnje stvari za seboj in njen nahrbtnik – njeno igračko in odejo, je menila, da se odpravljamo na morje.

Zato je začela govoriti, da naj poiščem kovčke in da moramo nujno s seboj vzeti rokavčke ter kopalke. Ampak hitro sem ji razložila, da gremo v vrtec in da bo prvič s seboj lahko vzela svoj nahrbtnik, ne kovčka. Ter da do naslednjega leta žal ne gremo na morje.

Ko sem vse pripravila smo se končno odpravile proti vrtcu. Gloria je cela ponosna hodila po pločniku do vrtca in mi zraven razlagala, kaj vse je opazila na poti. Sredi poti do tja pa je že rekla, da je utrujena, čeprav vsak dan naredi kar nekaj km peš.

Zaželela si je tudi grozdje, ki je bilo na trti ob pločniku. Tako, da sem jo komaj prepričala, da ga bo dobila doma, ko smo končno prišle do vrtca, je bila že popolnoma navdušena in neučakana.

Prvi dan smo bile na uvajanju le eno uro toliko, da je spoznala svoje sošolce in vzgojiteljice ter da je videla učilnico. Skupaj so pojedli tudi malico. Prvi dan uvajanja je tako potekal brez posebnosti.

Le ko je vzgojiteljica rekla, da bodo jedli malico, je hotela iti skozi vrata domov jest. Ampak kasneje se je usedla za mizo in pridno počakala na malico. Naslednji dan je že točno vedela, da bo malica v vrtcu za skupno mizo.

Ko smo šle domov, mi je potožila, da je utrujena in da bi šla spat, čeprav ima sicer vedno ogromno energije. Doma smo kasneje še jedle kosilo in gledale risanke, nato je šla spat za dve uri. Zvečer jo je Rajko peljal še na igrišče, saj sem morala iti po opravkih. Tako, da je bila resnično zelo utrujena, ko sta prišla domov.

Tudi drugi dan je bila zjutraj podobna situacija le, da je tokrat že komaj čakala, da gre v vrtec. Najina pot tja je bila podobna kot prejšnji dan – zelo glasna.

Drugi dan je imela eno uro in pol uvajanja. Spet so se lahko igrali, skupaj pojedli malico in se odšli igrat tudi ven na teraso.

Ko smo se vračale domov, je spet govorila, da je utrujena in da bi šla rada spat ter da ji je žal (za katero stvar – ne vem, morda ker je morala že domov). Tisti dan smo odšle po uvajanju še domov k mojim staršem, da sem lahko delala medtem, ko je bila v varstvu.

Tudi vzgojiteljice so rekle, da imajo občutek, da se otroci odlično uvajajo ter da z uvajanjem ne bomo preveč zavlačevali, saj to ni dobro za otroke niti za nas starše.

Tretji dan smo bile z Glorio skupaj v vrtcu dve uri in pol. Tako, da sem si ta dan s seboj vzela tudi knjigo za branje, saj sem želela, da je Gloria v vrtcu popolnoma samostojna, ter da jo le opazujem kaj počne.

Dejansko sem lahko v miru prebrala skoraj celo knjigo. Po eni uri so nas vzgojiteljice poslale v hodnik, da so lahko videle, kako se otroci obnašajo brez nas.

Medtem smo se mamice tudi malce pogovorile med seboj in počakale, da so skupaj pojedli še kosilo. Tudi tretji dan uvajanja je potekal brez večjih težav. Z Glorio smo se po kosilu odpravile domov, saj sta jo kasneje v varstvo vzela moja starša.

Uvajanje – četrti dan. Na ta dan je zelo deževalo, zato sem jo v vrtec odpeljala z avtom in seveda, ker nisem našla dežnika sem bila bolj mokra kot, če bi šla peš. Obenem tudi kasneje nisem dobila parkirnega prostora tako, da sem bila še bolj premočena.

Zato sem se tudi odločila, da bomo drugič odšle rajši peš in da bom Gloriii le obula v dežne škornje in jo oblekla v dežno pelerino.

Torej ta dan sem jo v vrtec pripeljala za tri ure in medtem sem odšla domov. Tako, da so skupaj imeli malico in kosilo. Menda je tudi ta dan vse potekalo brez težav.

Težava je bila le, ko je morala iti domov, saj bi ona z veseljem ostala v vrtcu še nekaj ur. Tudi zato je bila na poti domov zelo jezna in kasneje ni hotela niti oditi s starimi starši v varstvo. Tako, da sem bila na ta dan tudi jaz, bolj utrujena kot prej vse dni skupaj.

Uvajanje – peti dan. V petek sem kot prejšnji dan Glorio odpeljala v vrtec in se čez tri ure vrnila ponjo. Zjutraj, ko sem jo pripeljala, je naprej objela vzgojiteljico. 🙂 Tudi ta dan je na srečo vse potekalo v redu le menda, je imela manjši napad trme. Kasneje smo odšle še k mojim staršem na obisk.

Ob koncu tedna naju je večkrat čez dan vprašala ali gremo v vrtec, saj se je tako zelo veselila ponedeljka. Kaj smo počeli čez vikend, vam zaupam v naslednjih objavah.

Lahko rečem, da so se sedaj moji dvomi in pomisleki glede vrtca v prvem tednu uvajanja precej razblinili. Ko sem bila teh nekaj dni z njo v vrtcu, sem opazila, na katere stvari je dobro, da tudi sama opozorim vzgojiteljice.

Na primer, da ji je sadje za malico zelo všeč ter da ga zato lahko poje veliko, če ostalih obrokov morda ne bo pojedla v celoti. In na primer, da ko so vzgojiteljice omenili, da gredo ven na teraso je ona takoj odšla ven skozi vrata, čeprav ostali sploh še niso bili pripravljeni – včasih je preprosto preveč neučakana.

Opazila sem tudi, da je precej začela posnemati druge in da vedno bolj osvaja dnevno rutino tudi doma. V zadnjem letu sva jo poskusila čim bolj navajati na vrtec ter tudi na različne stvari – da si vedno umije roke, pospravi vse za seboj, je za mizo …

V vrtcu je tudi sama zlila v umivalnik sok in si natočila vodo (čeprav vode sicer nikoli ne pije oziroma pije sok z veliko vode). Ampak, ker je opazila, da je to naredila vzgojiteljica za drugo punčko, je tudi sama hotela piti vodo. Začela je tudi pobirati peške iz grozdja, čeprav tega nikoli ne počne.

V prejšnjem tednu sem se odločila tudi za nakup novega nahrbtnika za Glorio, saj sem ugotovila, da ji je sedanji popolnoma prevelik. Poleg tega so jo zelo motile naramnice in ga je težko nosila. Tudi nov nahrbtnik vam razkrijem v naslednjih objavah.

Želim si, da bo celotno leto potekalo brez večjih težav ter da bo v vrtcu čim manj bolna. Saj smo že ob koncu tedna zboleli vsi trije, no Gloria je sicer že skoraj zdrava, pri nama je vsak dan slabše.

V tem tednu je začela tudi s spanjem v vrtcu, vendar včeraj žal ni uspelo, saj dve uri ni hotela zaspati, ampak je le govorila z vzgojiteljicama ter se igrala.

Tako, da so me po tem času poklicale, če lahko pridem ponjo. Tudi, ko smo prišle domov ni hotela iti spat in je bila zato zelo slabe volje. Zato sem jo danes tudi prej pripeljala v vrtec.

V naslednjih tednih vam morda še razkrijem, kako potekajo njeni dnevi v vrtcu v prvem mesecu.

Kako so potekale zadnje priprave na vrtec, izveste v povezavi, ki jo najdete tukaj.

Mogoče ti bo všeč tudi ...