Težave policističnih jajčnikov
Nosečnost | Porod Otroci | starši

Težave policističnih jajčnikov

Težave policističnih jajčnikov

Če zdaj pomislim, bi morda tudi midva začela z načrtovanjem nove zanositve nekaj mesecev prej, če bi vedela, da bova imela težave. Poleg vseh ostalih težav sem imela zadnje mesece tudi velike težave z zobmi in dlesnimi, z napihnjenostjo, slabostmi, krči v mišicah.

Imela sem tudi nenormalne bolečine v predelu medenice, saj sem včasih pred in med mesečnim perilom imela občutek kot, da me nekdo z ostrim nožem reže čez maternico. Vsakič so bile bolečine prisotne tudi v hrbtenici med simptomi je bilo tudi pogosto uriniranje in povišana temperatura.

Zato sem preprosto vse zgoraj omenjene simptome povezala z nosečnostjo. Vendar mi je bilo vseeno zelo čudno, zakaj je test nosečnosti še vedno negativen.

Tudi med drugo ovulacijo sem šla na pregled h ginekologinji, s katero sem se malce bolj pogovorila o težavah z zanositvijo. Takrat sem si vprašanja zanjo že prej zapisala na listek, da jih ne bi v naglici spet pozabila.

Skupaj smo pregledale vse pretekle izvide in povedala mi je, da se je pri čiščenju maternice izkazalo, da košček, ki so ga odstranili, ni bil del posteljice, kot smo sprva predvidevali. Bil je namreč kos, ki je nastal zaradi hormonskih težav – policističnih jajčnikov.

Nato je sledil pregled in povedala mi je, da se takoj na mojem telesu vidijo znaki policističnih jajčnikov. Ter, da moram tudi pri prehrani paziti, da se ne zredim zato sem želela ravno naslednji mesec začeti hujšati.

Pred prvo zanositvijo sem namreč shujšala za pet kg, vendar takrat še nisem poznala te diagnoze in sem shujšala zaradi drugih dejavnikov. Vseeno pa sem imela vedno težave z izgubo maščobe na trebuhu in tudi to eden izmed simptomov policističnih jajčnikov – maščoba, ki se nabira na trebuhu.

Med ultrazvokom smo pregledale maternico, ki je bila menda brez posebnosti in nato je pregledala še jajčnike. V tistem mesecu je bil aktiven le desni jajčnik, na zadnjem pregledu je bil aktiven le levi jajčnik.

Dogovorile smo se, da še najprej jemljem tablete Dabraston od 15. dne mesečnega perila do 25. dne po dve tableti na dan in nato sledi premor. Če bi zanositev v tem času uspela bi se morala naročiti na pregled, drugače bi morala 5. dan mesečnega perila začeti jemati tablete Clomid 5 dni po dve tableti na dan za ovulacijo.

V tistem mesecu sem imela znake popolnoma enake nosečniških. Med drugim sem imela grozne bolečine v hrbtu, hormonska nihanja razpoloženja (v jok me je spravilo praktično vse od filmov, serij, do zvoka sirene) vse mi je nenormalno smrdelo in zato sem bila 100 % prepričana, da sem noseča.

Vendar sem vseeno želela s testom počakati do predvidenega mesečnega perila. Naslednji dan po predvideni menstruaciji sem dobila rjav izcedek za katerega sem bila takrat prepričana, da je vgnezditvena krvavitev.

Zato sem s testom počakala še en dan, in ker je bila do popoldne tisti dan le blaga krvavitev, sem se odločila, da opravim test nosečnosti. Ampak ravno, ko sem ga želela opraviti, sem začela vedno bolj krvaveti.

Še vedno sem upala in držala pesti, da me občutek ni varal in da bo test po več kot petih mesecih končno pozitiven. Ko sem test, čez pet minut pogledala sem mi je spet porušil svet. Začela sem jokati in vesela sem bila, da sem bila sama doma, da nihče ne bi videl mojih solz.

Ta dan sem bila preprosto obupana in takoj sem začela razmišljati, da me spet čaka mesec hormonskih tablet. Praktično sem jemala tablete 15 dni na mesec ostale dni sem imela mesečno perilo.

Tudi zato smo se z ginekologinjo dogovorile, da le še dva meseca jemljem oboje tablete za ovulacijo in druge proti splavu oziroma za spodbujanje mesečnega perila.

Kasneje bi morala še en mesec jemati le tablete za ovulacijo in če do takrat ne bi zanosila, bi morala priti na pregled nekaj dni pred predvideno menstruacijo.

Če po enem letu od načrtovanja zanositve še vedno ne bi zanosila bi naju nato ginekologinja naročila na kliniko za neplodnost. Kar v nobenem primeru ni bila moja želja, saj sem srčno upala, da bom zanosila po naravni poti.

V tistem trenutku, ko sem jo poslušala, me je tolažila le misel, da imava doma že čudovito hčerko. Vendar sva si vseeno srčno želela še kakšnega otroka.

Na srečo sem mesec kasneje izvedela čudovito novico – o tem sem vse zapisala tukaj. En teden za tem sem izvedela še bolj šokantno novico – kakšno preveri v objavi, ki jo najdeš tukaj.

Kakšni simptomi so tebe spremljali pri policističnih jajčnikih? Koliko časa je preteklo od načrtovanja do zanositve?

Mogoče ti bo všeč tudi ...