Strošek celotne obnove stanovanja
Obnova | Gradnja doma Vse za dom

Strošek celotne obnove stanovanja

Strošek celotne obnove stanovanja

Leto je naokoli in treba je tudi zaključiti vse račune ter narediti pregled nad stroški v letu 2016.

Že v začetku leta 2016 sem začela v excel tabelo zapisovati vse stroške, ki sva jih imela z obnovo stanovanja. Ter tudi vse ostale stroške.

Shranila sem tudi vse račune za morebitne kasnejše garancije ter za najino evidenco, koliko denarja je bilo vloženega v stanovanje.

Kot sem že omenila, sva z obnovo stanovanja, začela že v letu 2015 (zamenjava oken in vrat ter klima za ogrevanje). Februarja 2016 sva začela s prenovo celotnega stanovanja.

Najina odločitev od vsega začetka pa je že bila, da ne bova vzela nobenih posojil in pologov.

Saj bi jih zelo težko odplačevala poleg tega jih verjetno sploh ne bi mogla dobiti, saj sem bila v tem času brezposelna in brez vseh prihodkov razen otroškega dodatka. Ki sem ga namenila izključno hčerki.

Skupno bil strošek obnove stanovanja ogromen (če ne bi gledala le za najkakovostnejše in najugodnejše rešitve ter izdelke v akciji).

Prihranila sva skupno 31 %. Tako, da je bil dejanski strošek obnove – 8000 €.

Od tega je klima stala 1500 €. Tri velika okna, eno manjše, rolete in komarniki za vsa okna ter vhodna vrata pa skupno 2000 €. Cena je bila toliko višja, ker smo morali vse dati delati po merah.

Če bi bile standardne dimenzije, bi bila cena bistveno nižja. Za okna in klimo sva porabila 44 % celotnega zneska.

Torej sva skupno porabila za vse drugo 56 % celotnega zneska, ki sva ga vložila v stanovanje.

  • Kompletno pohištvo (jedilno mizo, stole, klubsko mizico, dnevno, omare, posteljo, kavč, predsobo …).
  • Zamenjavo vodovoda in elektrike (kabli, vtičnice, cevi …).
  • Zamenjavo vseh talnih oblog (nakup ploščic, vinila …).
  • Beljenje, izolacijo sten in znižanje stropov.
  • Nova kopalnica, wc, hodnik, spalnica ter vse talne obloge …
  • Nakup pripomočkov in dodatkov za dom (pralni stroj, tv, kuhinjski robot, robotski sesalnik, pripomočki za kuhinjo in dom, dodatki …).

Veliko nama je uspelo prihraniti, ker sva se odločila, da obdrživa kuhinjo, ki je skoraj popolnoma nova. Zožala in prestavila sva edino dve omarici, dodala še eno za nad hladilnik ter zamenjala zaključne letve na pultu, očistila napo in zamenjala cev za napo.

Kako sva plačala celotno obnovo? Del denarja je imel Rajko privarčevanega, saj smo imeli namen obnoviti stanovanje, v vsakem primeru. Nisva pa se zavedala, da bova vanj vložili toliko denarja in dela.

Okna in vrata sta plačala starša od Rajka, še preden smo se sploh odločili za selitev. Saj sta zanje varčevala kar nekaj časa. In midva si jih tudi sama še kar nekaj časa ne bi mogla privoščiti.

Čeprav je pravilo pri obnovi, če želiš prihraniti pri ogrevanju, moraš najprej zamenjati vrata in okna.

Del denarja je šel iz moje dediščine. Za vse drugo sva poskusila čim bolj varčevati in vsak evro, ki je ostal od plače vložiti pametno v stanovanje.

Kot sem že omenila je Rajko delo v celoti opravil sam in s pomočjo družine ter prijateljev. Tako, da sva tudi pri tem prihranila ogromno denarja. Na žalost pa ne časa, saj je v obnovo stanovanja vložil vsako svojo prosto minuto.

Tako, da je vsak dan bil v službi do 16 – ih in ko je prišel ob 17 – ih v stanovanje je še tri ali štiri ure delal v njem. In tudi vse proste sobote, vikende ter med dopustom.

Kljub velikemu prihranku na denarnem področju bi se pri gradnji hiše zdaj zagotovo odločila drugače. In bi plačala nekoga, ki zgradil najino hišo, saj ti časa ne vrne nihče. In v zadnjem letu smo bili res zelo malo skupaj.

V letu 2017 nas čaka še en večji strošek za stanovanje. In sicer zaprtje balkona in zasteklitev tako bomo pridobili na prostoru ter pri ogrevanju in pridobili bomo tudi več zasebnosti.

Strošek bo verjetno okoli 1000 €- 2000 €.

Ostale prispevke na to temo si lahko pogledate v povezavi.

Kakšne stroške ste imeli vi z obnovo stanovanja/hiše? Vam je uspelo prihraniti kaj denarja?

Mogoče ti bo všeč tudi ...