Shranjevanje računov
Blog

Shranjevanje računov

Shranjevanje računov

Zakaj je shranjevanje računov dobro in katere račune moramo shranjevati?

Sama zabeležim vsak račun kot strošek v excel tabelo nakupov in prihrankov, saj tako vedno vem, koliko denarja smo porabili in kje? Ter na katerih področjih moramo varčevati še bolj?

Tudi za leto 2016 sem zdaj naredila zaključek in seštela vse podatke, da sem lahko videla, kje moramo varčevati še bolj. Več o tem si lahko preberete v prispevku o stroških obnove stanovanja in v prispevku o razpredelnici nakupov in prihrankov.

Zato si tudi vi že zdaj v začetku leta naredite razpredelnico in vanjo vpisujte vse stroške (od hrane, položnic do najmanjših stroškov …). Sama vedno shranim vse račune (tudi na počitnicah) in jih doma vpišem v tabelo.

Račune od hrane, ki sem jih že vpisala potem zavržem v smeti, ostale pospravim v mape. Račune za garancijo in navodila pospravim v škatlo, da jih lahko takoj najdem, ko jih potrebujem.

Ostale račune razporedim v pregledni mapi po različnih kategorijah ali trgovinah. Dobro je vedeti, da je treba nekatere račune hraniti tudi po več let na primer, če uveljavljate stroške za gorivo za kmetijstvo (povrnitev trošarine) in tudi nekatere druge.

Tudi račune za dimnikarske storitve je treba hraniti za potrebe zavarovalnice v primeru požara, da imate dokaz, da je bil dimnik očiščen. Včasih vam pride prav tudi zbiranje računov za izdelke v nagradnih igrah, kjer lahko dobite odlične nagrade.

Na vas je odločitev, katere račune boste shranili in katere zavrgli. Vendar vedno razmislite, če jih boste morda še kasneje potrebovali, preden jih dokončno zavržete. Dobro je, da jih hranite vsaj eno leto.

Če ste samostojni podjetnik in če knjige vodite po dejanskih stroških morate tudi shraniti vse račune za uveljavljanje stroškov.

Poleg tega vas lahko kaznuje še davčna, če nimate pri sebi računa za izdelke ali storitve. Torej čeprav nimate namena shranjevati računov jih vseeno vedno vzemite in jih doma zavrzite.

Ali shranjujete račune ali vse račune zavržete?

Mogoče ti bo všeč tudi ...