Sadna dieta
Blog

Sadna dieta

Sadna dieta

Lahko bi rekla, da sem človek, ki resnično ne mara diet in hujšanja, ampak zaradi svojega zdravja in dobrega počutja sem se tokrat odločila, da je nujno, da začnem s sadno dieto.

Zaradi policističnih jajčnikov imam velike težave, da se mi maščoba nabira predvsem na predelu trebuha kljub temu, kako zelo pazim na prehrano. Vsak dan sicer tudi veliko prehodim z vozičkom in še vedno veliko nosim dvojčici naokrog ter Lucijo tudi še vedno dojim, vendar mi kljub temu ni uspelo izgubiti kilogramov, ki sem jih pridobila v nosečnosti. Zato sem se odločila, da je čas, da spet preizkusim sadno dieto.

Do zdaj mi je od vseh diet zaradi policističnih jajčnikov uspelo shujšati le s sadno dieto. Prvič sem jo preizkusila pred petimi leti preden sem zanosila z Glorio. Takrat sem v treh tednih shujšala za 8 kg in tudi kasneje med nosečnostjo sem težo pridobila lepo počasi in postopoma. Morda sem tudi zato prvič takoj in brez težav zanosila kljub polističnim jajčnikom.

Tudi tokrat sem jo imela namen preizkusiti pred nosečnostjo, vendar sem na srečo ravno takrat po sedmih mesecih zanosila. Med nosečnostjo sem tudi prve tri mesece ogromno bruhala tako, da sem takrat zelo shujšala.

Žal sem po porodu kot prvič pridobila veliko kg ne glede na to, kaj sem jedla. Po sedmih mesecih sem namreč prišla na težo, ki sem jo imela na dan, preden sem rodila dvojčici in na to sploh nisem bila ponosna, saj sem se res trudila, da se ne bi zredila.

Zato sem se odločila, da v mesecu maju začnem s sadno dieto, ki bi jo imela štiri tedne. Sadno dieto sem si malce prilagodila tako, da sem zamenjala nekaj živil s tistimi, ki jih veliko rajši jem. Dodala sem še nekaj živil za dojenje, saj nisem želela, da mi v tem času zmanjka mleka (sezamove ploščice, HiPP čaj za dojenje).

Sadna dieta mi je odlična tudi zato, ker lahko sama izbiram katero sadje in zelenjavo bom jedla. Meso lahko zamenjam tudi za mozzarella sir ali za puranje meso pečeno na žaru ali na kokosovi maščobi. Še posebej mi je všeč, da so v sadni dieti zdaj vsa živila, ki jih rada in z veseljem jem, in zato sadna dieta zame sploh ni naporna kot vse ostale.

Ker dojim, se trudim, da vsak dan med obroki pojem še eno sezamovo ploščico in da zjutraj namesto prave kave spijem žitno kavo, pripravljeno z vodo in kančkom mleka za boljši okus. Obenem med dieto pijem tudi železo v sirupu, magnezij in jemljem Jamieson vitamine za doječe mamice tako, da skrbim tudi za svoje zdravje in da lahko normalno dojim kljub dieti.

 

Sadna dieta

  • 1. Dan

Zajtrk: Sadje, prepečenec, žitna kava

Kosilo: Sadje, kuhano jajce, 1 jogurt

Večerja: 2 paradižnika, 2 kuhani jajci, 1 kumara ali paprika, 2 prepečenca

 

  • 2. Dan

Zajtrk: Sadje, prepečenec, žitna kava

Kosilo: Sadje, kuhano jajce, 1 jogurt, 2 prepečenca

Večerja: Sadje, 125 g purana pečenega na žaru ali 125 g mozzarella sira, 1 paradižnik, prepečenec

 

  • 3. Dan

Zajtrk: Sadje, prepečenec, žitna kava

Kosilo: Sadje, jogurt, 2 papriki ali 2 kumari

Večerja: Sadje, 125 gramov purana pečenega na žaru ali 125 g mozzarella sira, prepečenec

 

  • 4. Dan

Zajtrk: Sadje, prepečenec, žitna kava

Kosilo: 125 g mozzarella sira, 1 paradižnik, prepečenec

Večerja: Sadje, 125 gramov purana pečenega na žaru ali 125 g mozzarella sira, prepečenec

 

  • 5. Dan

Zajtrk: Sadje, prepečenec, žitna kava

Kosilo: 200 gramov purana pečenega na žaru ali 200 g mozzarella sira, 1 paradižnik, prepečenec

Večerja: 500 gramov kuhane zelenjave, 1 jajce, 1 paradižnik

 

6. in 7. dan: premor – jeste kot običajno. ?

Ugotovila sem, da med sadno dieto dejansko pojem več obrokov, kot sem jih prejšnje mesece, saj sem si prisiljena vzeti čas ter pripraviti posamezen obrok in ga pojesti, da nisem lačna. Odločila sem se, da bom imela dieto štiri tedne in vmes med vikendi premor, saj je tako zame in za moje telo lažje.

Skupno sem v štirih tednih shujšala 6 kg. V prvem tednu 2 kg, v drugem 1,9 kg, v tretjem 1,3 kg in v četrtem 0,8 kg. Prvi teden zaradi vode izgubiš največ, potem gre teža malce bolj počasi dol zato je ena izmed možnosti tudi ta, da ima dieto vsak mesec le en teden.

Ob koncu diete sem se odločila, da bom dieto še najprej ponavljala vsako jutro med tednom z zajtrkom (sadje, žitna kava, prepečenec). Oziroma, da bom vsaj vsak ponedeljek imela dieto, da malce prečistim telo. Morda bom sadno dieto ponovila na vsake dva ali tri mesece za en teden, da se bom boljše počutila.

Sadna dieta - zajtrk

Po dveh mesecih sem dieto ponovila še enkrat za en teden in tako mi je uspelo ohranjati težo skoraj tri mesece brez večjih sprememb, kar mi veliko pomeni, saj se veliko bolje počutim, čeprav še zdaleč nisem na idealni teži. Zdaj si želim le, da teža ne bi naraščala in da mi bo uspelo shujšati še z omejitvijo drugih živil v prehrani.

Prvotno sadno dieto najdeš tukaj. Sadno dieto sem namreč prilagodila sebi in zato se malce razlikuje od prvotne.

Si tudi ti kdaj imel/a dieto? Kakršna se ti zdi sadna dieta?

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.