Rumove lunce
Kulinarika Sladice

Rumove lunce

Rumove lunce

Rumove lunce na fotografiji je tokrat spekla moja mami. Recept imamo sicer obe enak in tokrat smo tudi obe razmišljale o peki istega peciva, zato je dobro, da sem jo pred peko poklicala, saj bi jih drugače spekli obe.

Tudi mami je tokrat spekla odlične rumove lunce po zelo preprostem receptu, ki vam ga zaupam spodaj.

Sestavine – rumove lunce:

  • 6 jajc
  • 21 dag masla
  • 9 žlic sladkorja
  • 21 dag čokoladnega prahu ali kakava
  • 10 žlic moke

Preliv:

  • 30 dag sladkorja v prahu
  • 6 žlic ruma

Priprava – rumove lunce:

Za biskvit najprej zmešamo (jajca, stopljeno maslo, sladkor v prahu, čokoladni prah) ter na koncu dodamo presejano moko.

Pekač namažemo z margarino ali maslom ter posujemo z drobtinami. Lahko tudi v pekač damo le peki papir ali ga premažemo z oljem. Če je pečeno preverimo z zobotrebcem.

Ko je biskvit pečen, da stresemo iz pekača, da se ohladi. Medtem ko se biskvit hladi, zmešamo skupaj sestavine za preliv (rum in sladkor v prahu).

Preliv prelijemo čez biskvit in počakamo, da se strdi. Ko je preliv dovolj trden lahko z modelčkom narežemo lunce ali si pri tem pomagamo s kozarcem.

Mene vsakič rumove lunce spomnijo na različne dogodke in praznovanja v mojem otroštvu. Saj se spomnim, da so bile vedno med sladicami za poroke ali rojstne dni.

In čeprav jih takrat še nisem smela jesti, se spomnim, da so bile na vseh fotografijah ob praznovanjih. Vedno so tudi tako omamno dišale, zato jih je mami včasih zame naredila brez ruma in je namesto tega za preliv uporabila vodo.

Tudi vi lahko po želji uporabite vodo namesto ruma ali pa pecivo le premažete s kislo smetano ali marmelado. Možnosti za preliv je ogromno tako, da ga lahko naredite po svojem okusu in željah.

Dober tek!

Ostale recepte za sladice lahko najdete tukaj.

Mogoče ti bo všeč tudi ...