Pust
Blog

Pust

Pust

Ker je bila včeraj pustna sobota, sem se odločila, da napišem nekaj na temo pusta in mojem mnenju o pustnem zapravljanju.

Trgovine vsako leto izkoristijo vse praznike za ponudbo različnih izdelkov ter za pretirano zapravljanje in pust tukaj ni nobena izjema. Zato je od vsakega posameznika odvisno, koliko denarja bo porabil za različne praznike.

Sama se, kot vedno trudim varčevati na vseh področjih in zato sem pustni kostum za Glorio kupila že lani nekaj dni po pustu. Saj so takrat povsod imeli odlična znižanja pustnih kostumov. In to svetujem tudi vam, da pustne kostume za naslednje leto kupite, ko so znižani po sezoni.

Odločila sem za pustni kostum metuljčka (krilca, trakec, krilo) v rumeni barvi in cena zanj je bila le 2,09 €. In Gloria je bila res ljubek metuljček 😉 . Kljub temu, da je bil sonček je precej pihal veter tako, da sva ji morala obleči še bundo in kapo. PustVeliko lahko prihranimo tudi z menjavo kostumov, saj vsi vemo, da niti mi, niti naši otroci ne želimo/želijo imeti vsako leto istega kostuma. Tudi nama s sestro so najini starši iz službe vedno prinesli izposojene kostume in tako smo lahko imele vsako leto drug pustni kostum.

Spominjam se tudi kako lepo in zabavno je bilo vsako leto za pust iti med sosede v vasi ter jim zapeti in zaplesati in včasih dobiti tudi kakšen evro ali sladkarije.

In tudi sosedi so nas bili vedno veseli sploh starejši. Zdaj pa vidim otroke, ko le pridejo na hišni prag ter zahtevajo denar in sladkarije. Ali so preprosto užaljeni, če zraven dobijo še kakšen krof ali pustno miško.

Nihče več ne zapleše ali zapoje, nihče se ne veseli pusta v pravem pomenu besede. Kakšno leto se zgodi, da sploh nobenega otroka za pusta ni.

Ampak žal je pust sedaj postal že kar drag praznik, saj starši kupujejo kostume po ceni 30 € ali več, ki jih otroci oblečejo le enkrat. Zato zelo spoštujem tiste, ki si kostume zase ali za svoje otroke naredijo sami. Saj so takšni kostumi pogosto najlepši in najbolj unikatni.

Tudi sama si želim, da bi imela malce več ustvarjalne žilice in bi se tega lahko lotila sama. Vendar mi to žal ne gre in zato se pač potrudim najti najugodnejše ter najboljše pustne kostume za Glorio.

Lani ga sicer ni imela, saj so majhni otroci že tako preveč ljubki tudi brez kostumov. Imela je le bundo z ušesi tako, da je bila majhen medvedek. Poleg tega je bila lani tudi malce bolna in zato smo bili le za kratek čas na karnevalu.

Letos smo tudi odšli na pustni karneval, ki je bil v Litiji in bil je kar zanimiv. Upam, da bom tudi letos našla kakšen znižan odličen pustni kostum za naslednje leto. En dodatek k pustnemu kostumu sicer že imam, saj sem ga kupila kmalu po noči čarovnic.PustSicer sva se odločila, da bova njen prvi kostum metuljčka obdržala za spomin, trakec pa bova verjetno uporabila še za njen rojstni dan.

Pod drugo bi omenila, da mi je bilo zelo zanimivo, kako je bil letos že januarja Facebook poln raznih slik krofov in receptov zanje.

Saj imam drugače zelo rada krofe, sploh domače, vendar se jih pogosto že za pusta tako najem, da jih nato celo leto niti ne pogledam in verjamem, da nisem edina. Zato si ne predstavljam, da bi jih začela peči in jesti že dva meseca preden bi sploh bil pust.

Tudi v četrtek so mi jih že ponujali v trgovinah in mi vsakič rekli, da je debeli četrtek ter da je tisti dan treba kupiti krofe in jih pojesti.

Zanima me vaše mnenje o pustu ter kakšen kostum ste si izbrali letos?Pust

Več prispevkov najdete tukaj.

Mogoče ti bo všeč tudi ...