Prvi mesec-malčkov dnevnik-Izberi modro družina
Otroci | starši Vse za otroke

Prvi mesec – Malčkov dnevnik

Prvi mesec – Malčkov dnevnik

Prvi rojstni dan je mimo in zato zdaj lahko z vami delim prvi mesec malčkovega dnevnika. V tem mesecu smo imeli praznovanje prvega rojstnega dne v ožjem družinskem krogu, saj so z nami praznovali le stari starši ter stric in teta z družinama. Bilo je povsem preprosto in lepo praznovanje.

Ker za celotno družino ob rojstnih dneh pečem torte, sem tudi za Sofijin in Lucijin prvi rojstni dan sama spekla torti – recept najdete tukaj.

Prvi mesec-malčkov dnevnik-Izberi modro družina

V tednu po praznovanju sta imeli tudi sistematski pregled in odvzem krvi – na srečo tudi tokrat nista jokali. Lucija si je še pred odvzemom krvi pogledala v dlan in se nasmehnila, kot bi vedela, kaj jo čaka.

Pri pregledu je pediater povedal, da je z njima vse v redu in da obe odlično napredujeta. Med njima je trenutno 4 cm in 800 g razlike, saj je Sofija manjša in težja od Lucije. Zaradi suma vodenih koz pri Luciji smo cepljenje prestavili za en mesec.

Do naslednjič moramo oddati se urin in upam, da nam bo to končno uspelo. Pri enem letu imata obe že po osem zob, odlično tudi že hodita in imata po 3 – 5 obrokov goste hrane na dan poleg dojenja oziroma adaptiranega mleka.

Prvi mesec-malčkov dnevnik-Izberi modro družina

Na dan praznovanja prvega rojstnega dne sem po enem letu po porodu prvič dobila mesečno perilo, čeprav Lucijo še vedno polno dojim poleg goste hrane. Prva menstruacija je zato bila grozna, boleča in zelo močna, če odmislim krvavitve, ki sem jih imela prva dva meseca po porodu, ker so v maternici pozabili košček posteljice. V istem tednu sem imela tudi ginekološki pregled in kontrolo zaradi lezij in na srečo je vse ok tako, da imam naslednji pregled čez pol leta.

Za Sofijo in Lucijo lahko rečem, da sta vedno bolj navihani in samo čakata, kakšne lumparije bosta ušpičili. Sta tudi precej trmasti in odločni, saj jima zdaj že ne ustreza več prejšnji nadomestni voziček, ki ga imamo vedno s seboj v avtu. Zdaj bi se radi vozili le z novim vozičkom, ki sva ga kupila za njun rojstni dan – več o njem izveste tukaj.

Pri Luciji sem v zadnjih tednih opazila, da ima reakcijo, ko je grozdje ali ananas, saj se ji na ritki pojavijo rdeče pikice ter izpuščaji. Zato ji takšnih jedi trenutno ne ponujam več, saj sva morali zadnjič zaradi izpuščajev in bolečin oditi do pediatra, ki ji je predpisal kremo.

Pri Sofiji sva začela v tem mesecu uporabljati spalno vrečo, ki ji Rajko pravi kar “škrnicelj”. Namreč prej se je vedno odkrivala med spanjem in zato se je veliko zbujala, ker jo je zeblo.

Dva tedna kasneje sva začela spalno vrečo uporabljati tudi pri Luciji in na srečo sta jo obe dobro sprejeli. Čeprav ju sicer med spanjem moti vse, zaradi česar se ne moreta premikati. Velike težave imamo tudi z obuvanjem nogavic, copat in čevljev, saj jih Sofija ne prenese in si jih vedno le sezuva.

Sofija žal še vedno slabo spi in se zbuja ponoči ter tudi zelo slabo oziroma malo je slabo gosto hrano. Obenem je zelo občutljiva in jezna zadnje tedne, včasih je jezna tudi zato, ker je preveč utrujena in ne more zaspati.

Na srečo se je stanje zdaj po dveh bownovih terapijah zelo izboljšalo, saj zdaj spet lepše spi in je. Preprosto ne morem verjeti, kako zelo ji bownova terapija vsakič pomaga.

V zadnjih tednih sta se obe odločili, da bi se “crkljali” in zato bi bili radi čez dan le v naročju. To je še posebej čudno pri Sofiji, saj se že od rojstva naprej ni želela ˝crkljati˝.

Še vedno so pri nas obvezni tudi sprehodi vsak dan, saj zelo uživata v novem vozičku in vsak dan opazujeta okolico. Zato vsakič komaj čakam lepo vreme le, da smo čim več zunaj. Dejansko gremo na sprehod v vsakem vremenu, saj gremo vsak dan po Glorio v vrtec peš.

Pri Luciji sva opazila, da se zelo boji robotskega sesalnika, v nasprotju z njo mu Sofija mu vsak dan teži in hodi za njim ter ga premika naokrog. Obenem sva opazila tudi, da se Lucija zelo boji sušilnika za lase. Želim si, da ta strah premaga, preden jima začnejo malce bolj rasti lasje, saj imata trenutno obe bolj puhek kot lase.

Končno sva uredila tudi balkon oziroma zdaj imamo vsaj priklopljeno elektriko tudi zunaj in zato lahko zdaj v omari nad sušilnim strojem hranim vsa čistila, ki ne smejo biti na dosegu malih rok. Zunaj imam zdaj tudi vse koše za smeti in vse čevlje, da mi jih sicer razmetavajo vsak dan. Dobili smo res veliko dodatnega prostora, ki smo ga nujno potrebovali in zato sem komaj čakala, da uredimo balkon.

Po stanovanju sem namestila tudi zaščite za predale, saj nočem cel dan le pospravljati oblačila in druge stvari, ki jih mečeta po tleh. Mnogi starši zelo nasprotujejo varovalom. Meni pa so odlična, saj sem z njimi veliko bolj pomirjena kot, če bi si celo življenje očitala, če bi se kateri od njiju, kaj zgodilo, ker bi si v glavi predstavljala, da me bosta pri enem letu razumeli, da nečesa ne smeta narediti.

Verjamem, da imajo starši z enim otrokom čas paziti nanj 24 ur na dan. Sama žal pri dveh oziroma treh nočem tvegati, da se, kateri od njih karkoli zgodi, saj ne morem cel dan spremljati vseh treh, če želim še kaj skuhati ali pospraviti stanovanje.

Prepričana sem, da bom enkrat obe naučila, kaj lahko počnejo in kaj ne. Vendar je zato še čas in nimam ju namena spravljati v nevarnost po nepotrebnem. Zaradi varoval na predalih sem zdaj tudi pomirjena, ker mi ni treba cel dan le pospravljati za njima.

V Gloriini sobi zdaj hranim oblačila in ostale stvari, ki jih bom podarila ali prodala. Trenutno sem se znašla tako, da sem postavila prenosno posteljico in vanjo zložila vse tako, da mi, ne moreta razmetavati stvari. Učim ju tudi, kaj smeta in kaj ne, vendar če sta obe skupaj, se zavzameta, da vse razmečeta namesto, da bi me poslušali.

Prvi mesec-malčkov dnevnik-Izberi modro družina

Zagotovo so tudi vtičnice z varovali najin najboljši in najbolj varen nakup za stanovanje. Namreč tako sem v stanovanju veliko bolj sproščena in jima nudim tudi več svobode za raziskovanje.

Kako je pri vas potekal prvi mesec življenja malega malčka? Kako ste vi praznovali prvi rojstni dan? Kdaj po porodu si prvič imela mesečno perilo? Ali imajo vaši otroci reakcijo na kakšno hrano? Ali spijo v spalni vreči? Imate v stanovanju zaščite za predale in vtičnice?

 

Vse malčkove dnevnike najdete TUKAJ.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.