Prva nosečnost
Nosečnost | Porod Otroci | starši

Prva nosečnost

Prva nosečnost

Danes obujam spomine na prvo nosečnost in razmišljam o razlikah med prvo in drugo nosečnostjo. Pri drugi nosečnosti sem namreč vedno pričakovala vgnezitveno krvavitev, kot sem jo imela v prvi nosečnosti, vendar je tokrat ni bilo oziroma se je pojavila zelo pozno.

Vseeno so bili znaki nosečnosti podobni kot v prvi nosečnosti – utrujenost, bolečine v hrbtu, občutljivost prsi in v vseh oblačilih sem imela nelagoden občutek, da me vse tišči.

Med prvo nosečnostjo sva bila ravno na dopustu v Črni gori in v nekem trenutku sem sama pri sebi začutila, da sem noseča. Predvsem je bilo zanimivo to, da sem pet minut po večerji iskala prvo pekarno v bližini, da bi si kupila nekaj za pod zob, saj sem bila takoj lačna.

In takrat sem Rajku rekla, da sem zagotovo noseča in on se mi je le smejal. Ko sva en teden kasneje prišla domov z dopusta, sem imela vgnezditveno krvavitev in bila sem popolnoma sesuta, saj sem menila, da sem doživela splav.

Cel dan sem bila zato zelo slabe volje. Nato sem naslednji dan zaradi občutka opravila test nosečnosti, saj krvavitve ni bilo več in je bila drugačna kot pri mesečnem perilu in test je bil pozitiven.

Tako sem bila navdušena, da bi se skoraj še isti dan izdala pred svojimi starši. Z Rajkom sva se tisti dan popolnoma srečna dogovorila, da staršem poveva šele po prvem pregledu, ko bova vedela, da je vse v redu.

Ker še vedno nisva mogla verjeti, da nama je takoj uspelo, sem čez nekaj dni odšla še po dva testa nosečnosti, da bi se prepričala, ali sem resnično noseča.

In ker sem test opravila med koncem tedna sem morala za prvi pregled oziroma za klic v ambulanto počakati do ponedeljka. Tako, da sem neučakana takoj popoldne poklicala v ginekološko ambulanto, da bi se naročila na prvi pregled.

Najprej me je sestra povprašala o datumu zadnje menstruacije, da bi me lahko naročila na prvi pregled. Kasneje me je vprašala še o tem, ali bom otroka obdržala in kljub temu, da je to zanje popolnoma običajno vprašanje, sem bila popolnoma šokirana in sem med pogovorom ostala brez besed.

Na pregled sem bila naročena čez tri tedne tako, da sem imela občutek, da bom komaj dočakala prvi pregled. Obenem sem bila ravno nekaj dni pred prvim pregledom naročena še k novemu zobozdravniku tako, da je bil on praktično prvi, ki je poleg Rajka vedel za mojo nosečnost.

Spomnim se, da sem bila na prvem pregledu popolnoma navdušena, ko sem lahko slišala bitje Glorijinega srca. Obenem sem takrat dobila tudi njeno prvo sliko na ultrazvoku.

In domov sem odšla presrečna, saj sem izvedela, da je z njo vse v redu in da se normalno razvija ter raste. Naročila sem se tudi na nuhalno svetlino in tako je lahko tudi Rajko prvič slišal zvok njenega srca dobila sva tudi njene slike in izvedela, da odlično napreduje.

Tednov po nuhalni svetlini se žal spominjam le bežno, saj so minili tako zelo hitro. Spomnim se tudi dneva, ko sem začutila njene prve gibe in pregleda, na katerem sem izvedela, da pričakujeva deklico.

Spominjam se tudi njenih divjih premikov v trebuhu, saj je bila zelo živahna, kar se ni spremenilo niti zdaj. Na splošno je moja prva nosečnost potekala zelo mirno, saj nisem niti enkrat bruhala niti nisem imela nobenih posebnih težav razen pomanjkanja železa v zadnjih dveh mesecih.

Tudi počutila sem se odlično, saj se bila praktično vsak dan dobre volje in neizmerno sproščena. Obenem sem bila tudi takrat zelo zelo zaspana, saj mi ni uspelo v nosečnosti pogledati niti enega filma do konca.

Kako je potekala tvoja prva nosečnost? Se je zelo razlikovala od druge nosečnosti?

Več o pregledih v času prve nosečnosti si lahko prebereš tukaj. V povezavi najdeš tudi objavo kako je potekala moja prva nosečnost in zakaj menim, da je bila čudovita.

Mogoče ti bo všeč tudi ...