Blog

Poklicna deformacija

Poklicna deformacija

Je včasih lahko zelo koristna spet drugič pa je popolnoma neuporabna. Pri sebi vidim največji problem pri svoji poklicni deformaciji še iz srednje zdravstvene šole. Saj so nas vedno učili, da moramo v hitrem pregledu pacienta čimprej ugotoviti kaj je z njim narobe.

Ne mislim tako, kot zdravnik postavi diagnozo na podlagi svojega mnenja. Ampak v smislu da, če je v čakalnici veliko ljudi moramo hitro opaziti paciente z nujnimi zdravstvenimi stanji. Sploh na urgenci pa vendar tega ne počne skoraj nihče zaradi preobilice dela.

Poklicna deformacija pa me včasih spravlja v zadrego pred prijatelji, saj nevede opazim njihove zdravstvene probleme ali napake in jih nanje opozorim. Seveda so večinoma nad tem navdušeni, saj cenijo mojo iskrenost in pomoč.

Pa vendar mi spet drugi to iskrenost pogosto očitajo, čeprav tega ne povedo na glas ali pa so preprosto jezni name. Zato se sedaj pogosto trudim, da sogovornika ne gledam v obraz pač pa med pogovorom gledam okolico.

Tudi pri sebi pogosto opazim vsako napako, kar sigurno ni dobro za samozavest pa vendar sem se s tem počasi že sprijaznila. Pogosto pa me na vse moje napake opozori tudi prijateljica, ki je kozmetičarka. In seveda njene nasvete pogosto upoštevam pa vendar sem se odločila, da ne bom uporabljala nobenih ličil. Oziroma jih bom uporabljala zelo redko ali le ob posebnih priložnostih.

Kljub temu pa se je moja poklicna deformacija pogosto izkazala za zelo koristno sploh v primeru, ko je šlo za zdravje mojih staršev. Saj sem jima verjetno z hitrim ukrepanjem tudi že rešila življenje. Predvsem, ker vedno tudi pregledam vsa njuna zdravila in možne stranske učinke.

Kot sem že omenila v enem izmed prejšnjih prispevkov, ki ga najdete tukaj. Večino znanja iz srednje zdravstvene šole sem preprosto pozabila. Kljub temu pa se vedno v stresnih situacijah poskušam umiriti ter ugotoviti resnost zdravstvenega stanja družinskih članov ter kdaj je potrebno obiskati zdravnika in kdaj ne?Poklicna deformacija

Tega se držim tudi pri zdravju svoje hčerke in do sedaj se še nisem zmotila. Saj so ji ob vsakem našem obisku pri zdravniku vedno ugotovili bolezen ali virozo. Problem je le, ker zboli vedno med prazniki ali med vikendom, ko ne moreš več čakati na naslednji delovni dan, saj te že preveč skrbi za svojega otroka.

Čeprav zdravniki staršem pogosto očitajo paniko pri zdravju otroka se vedno zanašam na svoj občutek o nujnosti obiska zdravnika in temu kaj je najboljše za Glorio. Sedaj pa sem kupila še pulzni oksimeter za merjenje saturacije kisika v krvi, da se lahko še dodatno prepričava o njenem zdravstvenem stanju.

Poklicna deformacija pa mi pogosto koristi tudi pri mojem sedanju delu, saj tako vedno najdem najboljše in najugodnejše izdelke zase in za vas moji dragi kupci. Zato mi neverjetno znižane cene, kar polepšajo dan. Sploh če opravim res odlične nakupe sem ponosna še cel dan in želim vsem povedati o tem.

Kljub temu pa ima ta poklicna deformacija varčevanja tudi svoje slabosti. Ki jih opazim predvsem pri nakupu oblačil, saj včasih določenega kosa oblačil nočem kupiti le zato, ker ni znižan. Čeprav je narejen iz odličnega materiala, je udoben in mi velikost ustreza.

Na koncu mi je pogosto žal, da ga nisem kupila šele, ko pridem domov in ko je že prepozno, da bi se vrnila ponj. Včasih pa me tudi preveč zanese pri nakupu znižanih izdelkih in jih kupim več, kot jih dejansko potrebujem.

Tudi moj dragi (oz. Rajko) je čisto isti, kot jaz. Tudi sam ima poklicno deformacijo čeprav tega pogosto ne prizna. Saj je vsak večer ista zgodba. Ko pridem k njemu v dnevno sobo, da bi skupaj gledala televizijo on vedno gleda oddaje o svoji službi ter kritizira kako igralec v tisti seriji dela vse narobe.

Seveda pa sem jih v tem tednu tudi jaz slišala od njega o moji poklicni deformaciji. Ker sem imela cel teden probleme z računalnikom, saj se je nenehno posodabljal in podobno in zato sem morala delati še na drugem računalniku, ki je bil na polici zraven mize.

Zato mi je rekel, da izgledam kot hekerka, saj nonstop skačem od enega računalnika do drugega. Le, da bi lahko objavila svoj blog prispevek.

Se tudi vi kdaj doma ne znate odklopiti od službe? Kakšna pa je vaša poklicna deformacija?

Mogoče ti bo všeč tudi ...