Plaža Turanj - Izberi modro družina
Kratek oddih | Izleti Oddih

Plaža – Turanj

Plaža – Turanj

Plaža v mestu Turanj nama je bila zelo všeč, zato smo nanjo zahajali vsak dan, saj je imela tudi veliko sence. Le težava je bila v tem, ker je bila ob cesti in so mimo vozili avtomobili ter druga vozila. Poleg tega so bila vsa vozila parkirana neposredno na plaži.Plaža Turanj Plaža Turanj Plaža Turanj Po drugi strani so naju zelo razjezili tudi ostali turisti, saj je bila plaža polna cigaretnih ogorkov. Bilo jih je skoraj več kot kamnov na plaži. In uničevanje ter smetenje narave me izjemno jezi. Saj je bilo tudi tik ob morju ogromno cigaretnih ogorkov.

Že v Črni gori sem bila zelo jezna, ko sem gledala nosečnice, kako so kadile v morju in cigaretne ogorke metale v morje ali na plažo. In tudi vsi ostali, so metali cigaretne ogorke vsepovsod.

Čeprav so bile smeti v Črni gori in tudi tukaj čisto blizu ob plaži so vsi počeli isto ter metali smeti in cigaretne ogorke vsepovsod. Tukaj so bili še neodgovorni lastniki psov, ki niso nikoli počistili iztrebkov za svojimi psi. Tako, da si moral zvečer na sprehodu zelo paziti, da nisi stopil na iztrebke.

Poleg tega naju je zelo motilo, da so se vsi morali žogati ravno ta tistemu delu morja, kjer je bila tudi v vodi mivka. Poleg tega so se še metali v morje in škropili vse naokrog. Starši, ki smo učili plavati svoje otroke smo morali biti v globoki vodi polni skal ter kamnov in se jim umikati.

Saj smo drugače morali le paziti, kdo se bo vrgel za žogo na otroke. Ali bo otroka popolnoma poškropil, medtem ko se le ta uči plavati. In takšni turisti niso motili le naju, ampak čisto vse v morju, saj na najlepšem delu zaliva zato nihče ni mogel plavati.

Enako je bilo nekaj dni v Črni gori, ko so v morju v plitvini igrali odbojko. In smo se zopet morali vsi umakniti stran le, da je tam k sreči bila plitva voda, kar daleč od obale.

Potem so bili tukaj še drugi turisti, ki so bili venomer za teboj v morju, čeprav so imeli ogromno prostora okoli. Res se včasih vprašam, ali je čisto vsem vseeno za osebni prostor.

Zanje dva dni sta se dva turista (oče in sin) potapljala vedno okoli nas, četudi smo se jima 100 x umaknili in sta nas med potapljanjem vedno poškropila z vodo.

Resnično sta bila zelo nadležna in zato vedno bolj razmišljava o tem, da bi si v naslednjih letih kupila ali najela čoln. Saj bi lahko tako naslednjič odšli na skrite zalive, kjer bi lahko vsaj v miru plavali.Plaža Turanj - Izberi modro družinaSaj tukaj, čeprav sploh ni bilo veliko turistov, nismo imeli tudi metra prostora okoli, da bi lahko Gloria normalno plavala. Poleg tega so si vsi rezervirali mesta na plaži v senci in jih kasneje ni bilo do 12. ure, ko smo mi ravno odhajali iz plaže.

Saj smo bili na plaži vsak dan od 9-12 ure in od 16-19 ure. Vsi drugi, ki so ˝rezervirali˝ svoja mesta pa so tja prišli po 12. uri. In zato upam, da bo tudi v mestu Turanj komunalna služba začela pobirati ležalke in brisače ponoči.

Kot to počnejo povsod drugje in tako lahko vsaj zjutraj uživaš v senci, če prideš dovolj zgodaj na plažo. Za popoldne pa se pogosto izprazni kakšno mesto na plaži, ko drugi odidejo na kosilo ali večerjo. Pogrešala pa sem tudi kabine za preoblačenje, saj jih na plaži ni bilo.

Iz tega razloga, ker ne odnašajo ˝rezervacij˝,  je bilo na plaži tudi res ogromno igrač za otroke vsak dan, ki jih ni nihče odnesel. Zasedale so ogromno prostora na plaži, saj ni nihče vedel, od koga sploh so.

V tem primeru si lahko predstavljam le, da imajo vsi drugi dovolj denarja, da niti ne pospravijo stvari za seboj, ki so jih kupili. Ali, da imajo preprosto dovolj denarja, da vsakič znova kupijo nove igrače. Saj niti en dan nisem videla nobenega od otrok, da bi se igral s stvarmi, ki so bile na plaži.

Sicer na splošno nama je bila plaža, ki sva jo izbrala všeč, saj je bila voda v morju čista. Poleg tega je bila blizu hotela, kjer smo bivali. Plaže so sicer večinoma prodnate ali betonske.
Plaža Turanj - Izberi modro družinaPlaža Turanj - Izberi modro družinaPlaža Turanj - Izberi modroKer smo tokrat šli vmes v hotel in ker je bila senca na plaži, nismo potrebovali šotora in bazena, ki sva ga kupila nekaj dni prej, saj se je prejšnji uničil na dopustu v Črni gori. Naše dogodivščine v Črni gori najdete tukaj.

S seboj smo tokrat na plažo vzeli le voziček, torbe za na plažo, vodo, kapice, drink box, prigrizke ter sadne žepke HIPP in piškote.

Plaža Turanj - Izberi modro družina Plaža Turanj - Izberi modro družina Plaža Turanj - Izberi modro družina Kupila sva ji tudi nove rokavčke, saj so prejšnji puščali barvo na telesu. Poleg tega so imeli zelo ostre robove in so naju vsakič popraskali, ko sva jo vzela v naročje.

Kakšno je vaše mnenje o plaži Turanj? Ter o obnašanju ostalih turistov na plaži?

Mogoče ti bo všeč tudi ...

6 Komentar

 1. Mateja pravi:

  Mi smo se pravkar vrnili iz Turnja. Polni pozitivnih vtisov in komaj čakamo, da se naslednje leto vrnemo.
  Apartma tik ob morju, plaža super, voda čista, ljudje prijazni…Všeč mi je predvsem zato, ker je kraj miren in ni pretiranega prometa. Vi ste verjetno bili na drugi strani, ker tam kjer smo bili mi, je očitno čisto drugače.

  1. Klavdija pravi:

   Odlično tudi mi se morda čez nekaj let vrnemo tja. 😉 Verjetno smo bili res na drugi strani, če si čisto ob morju je veliko manj prometno. Kakšna pa se vam je zdela plaža? Nama osebno je bila sicer lepa vendar polna cigaretnih ogorkov in igrač ter rezervacij.

   1. Natalija Stančin pravi:

    pozdravljeni, zasledila sem da ste se imeli lepo v mestu Turanj na morju. Mi lahko poveste v katerem delu ste bili?, ker eni pišejo da je prometna cesta…Hvala

    1. Klavdija pravi:

     Pozdravljeni,

     V Turanju smo se imeli res lepo. Je pa res tudi, da je precej prometna cesta ob plaži in tudi ob hotelu kjer smo bivali, saj je tam glavna cesta do Zadra ali do Biograda na moru. Težko bi rekla kje ni prometno v tem delu, saj so plaže povsod ob cesti tudi v Sv. Filip in Jakov in vse do Biograda na moru.

     lp

  2. Nataša pravi:

   Mi se letos (2018) odpravljamo v Turanj in me zanima katera stran oz. kateri konec Turnja je ta, kot je napisala Mateja….Apartma tik ob morju, plaža super, voda čista, ljudje prijazni…Všeč mi je predvsem zato, ker je kraj miren in ni pretiranega prometa. Vi ste verjetno bili na drugi strani, ker tam kjer smo bili mi, je očitno čisto drugače.

   Hvala za info.
   Nataša

   1. Klavdija pravi:

    Pozdravljeni,

    žal ne vem v katerem delu je bila Mateja. Upam, da se javi tukaj v komentar. 😉

    Kolikor se spomnim je povsod bila plaža takšna kot se zapisala, saj smo vsak dan hodili na dolge sprehode ob morju in nisem zasledila dela, ki ga je opisala. Morda so bivali v delu kjer je, če se ne motim je kamp in je zelo blizu kraja Biograd na moru.

    lp, Klavdija

Komentiranje je onemogočeno.