Pecivo na hitro
Kot sem že omenila je v tem mesecu rojstni dan praznovala moja sestra in zato smo ji z mami spekle nekaj različnih sladic. Ker sem tokrat želela speči popolnoma novo sladico, sem bila malce skeptična, če mi bo sploh uspela.
No, na mojo srečo je uspela odlično in bila je tudi zelo okusna, saj po mnenju gostov. Zato jo bom zagotovo še kdaj spekla, saj je njen okus nekaj prav posebnega. Morda jo bom spet pekla že naslednji mesec, ko bo imela rojstni dan mami.
Tudi tokrat je priprava zelo preprosta in hitra zato tudi nosi sladica nosi ime – pecivo na hitro. 🙂
Sestavine – pecivo na hitro:
- 4 jajca
- 1 vanili sladkor
- 9 žlic sladkorja v prahu
- 10 žlic moke
- 1 pecilni prašek
- 0,5 dl vode
- 1 dl olja (priporočam repično olje)
- 4 žlice čokoladnega prahu ali kakava (priporočam čokoladni prah, saj sem sama uporabila kakav in pecivo je bilo precej grenko)
Preliv:
- 2 dl mleka ali vode ali kompota
- 3 žlice ruma (po želji)
- 4 žlice sladkorja
Premaz – pecivo na hitro:
- Kisla smetana ali kremni ali grški jogurt
- Domača marmelada (jagodna ali breskova)
Priprava:
Za biskvit najprej zmešamo (jajca, vanili sladkor, sladkor v prahu, vodo, čokoladni prah in olje) nato dodamo še presejano moko s pecilnim praškom.
Pekač premažemo z margarino ali maslom ter posujemo z drobtinami, da se biskvit ne prime na pekač. Lahko pa v pekač le dodamo peki papir ali ga premažemo z oljem.
Preden je biskvit pečen, zmešamo skupaj še sestavine za preliv (mleko, rum in sladkor) ter jih zavremo. In nato polijemo po še vročem biskvitu, da se preliv dobro vpije in biskvit postane še bolj sočen.
Ko se biskvit ohladi, ga premažemo s premazom (skupaj zmešamo kislo smetano in marmelado).
Sama sem tokrat za premaz uporabila odlično domačo jagodno marmelado in kremni jogurt, saj mi je kisle smetane zmanjkalo. Vendar je bil okus premaza odličen.
Po želji lahko pecivo še prelijete s čokoladnim prelivom.
Dober tek!
Več receptov za sladice najdete tukaj.