Paradižnikova omaka
Kulinarika Preprosti recepti

Paradižnikova omaka

Paradižnikova omaka

Prejšnji teden smo se z mami odločile, da pripravimo paradižnikovo omako, saj smo doma imele veliko zrelih paradižnikov. In zato nismo hotele, da se prej pokvarijo.

Recepta za paradižnikovo omako smo se lotile prvič tako, da žal ne morem trditi, da bo omaka 100 % uporabna še pozimi. Ampak glede na to, da smo dodale veliko soli, ki je naravni konzervans, sem prepričana, da bomo tudi še pozimi lahko uživali v odlični paradižnikovi omaki.

Če jo bo sploh še, kaj ostalo, saj sem jo že prejšnji teden prvič preizkusila. Paradižnikovo omako sem le še enkrat zavrela in vanjo vmešala jajca. In že sem imela pripravljeno odlično kosilo.

Torej recept za paradižnikovo omako je zelo preprost. Po želji lahko dodate tudi ostale sestavine na primer: buče, druge začimbe …

Kot pri vseh ostalih receptih vam predlagam, da uporabite sestavine po okusu. Saj se naši okusi precej razlikujejo in nekateri radi zelo začinijo jedi spet drugi raje dodajo, več paradižnikov ali paprike …

Sestavine – paradižnikova omaka:

  • Zreli paradižniki.
  • Paprike.
  • Začimbe: Jušne kocke, sol, origano, bazilika …

Postopek – paradižnikova omaka:

Najprej v vreli vodi skuhate zrele paradižnike. Lahko jih tudi le zalijete z vročo vodo in olupite. Predlagam, da tudi odcedite del vode od paradižnikov, saj boste sicer paradižnikovo omako morali kuhati zelo dolgo – dokler voda ne izpari.

Nato očistite paprike in jih narežete ter vse skupaj dodajte v mešalnik in miksate dokler ne dobite omake brez koščkov. Po želji lahko pustite tudi koščke.

Z mami za paradižnikovo omako vedno zmiksamo tudi čebulo brez, da bi jo prej popražile in nato vse skupaj skuhamo v velikem loncu. Med kuhanjem dodajte še začimbe: jušne kocke, sol, origano, baziliko …

Paradižnikovo omako kuhajte, dokler voda ne izpari. Nato pripravite kozarce, ki ste jih prej ogreli v pečici ter vanje nalijte še vročo omako. Nato vse kozarce dobro zaprete in obrnete na glavo za nekaj minut.

Ter jih tudi dobro zavijete v bombažne prtičke, da se počasi ohlajajo. Z mami smo se odločile, da bomo paradižnikovo omako porabile za različne omake za testenine, za domačo pico ali jo bomo le zavrele in vanjo dodale jajca.

Glede na to, da smo omako pripravljale prvič upam, da bo zdržala za ozimnico, če je ne bomo že prej vse porabile.

Ob koncu tedna smo znova pekli tudi slastne ameriške palačinke, recept zanje najdete tukaj. Spekla sem tudi odlične čokoladne mafine, saj sem zopet malce spremenila recept tako, da so zdaj še bolj okusni in sončni. Recept zanje najdete tukaj.

Kaj dobrega ste v zadnjih dneh kuhali vi?

Mogoče ti bo všeč tudi ...