Ovire - vozički
Otroci | starši Vse za otroke

Ovire – vozički

Ovire – vozički

Pred nekaj meseci sem med tem, ko je imela sestra obveznosti pazila na svojega nečaka. Počakala sva jo v Qlandii Kranj, kjer sem med nakupi lahko razmišljala o tem, da v nekaterih trgovinah niti malo ne pomislijo na mamice z vozički ali na invalide.

Med tem, ko sem se sprehajala po različnih otroških trgovinah, sem imela težavo, da preprosto z vozičkom sploh nisem prišla med policami. Dejansko bi morala nečaka pustiti v vozičku pred nekaterimi policami, ki so tako zelo skupaj in oditi po stvari kar se mi zdi nedopustno.

Že, ko sem postala prvič mamica, sem razmišljala o grozni ureditvi nekaterih trgovin, kjer z vozičkom sploh ne moreš mimo polic brez, da bi ji skoraj podrl. Verjamem, da želijo prodati čim več in da želijo v trgovini imeti ogromno različnih artiklov, vendar če se mamice, ki so glavni kupci, ne morejo niti normalno premikati zagotovo tam, ne bodo kupile ničesar.

Še bolj grozno je bilo, da sem imela takšne težave v mnogih zelo znanih trgovinah katerih ne želim omenjati. Takšne težave imamo mamice tudi v mnogih gostilnah ali drugih objektih, kjer je na primer ogromno stopnic ali je pohištvo zelo nagneteno skupaj.

Zelo me moti tudi to, da v mnogih previjalnicah ni wc-jev, saj če si sama z malčkom po nakupih, moraš praktično imeti odprt wc, saj so premajhni oziroma z vozičkom ne moreš zapreti vrat. Kar mamici, ki gre sama po nakupih predstavlja veliko težavo, saj dejansko nima nobene zasebnosti.

Kot bodoča mamica dvojčkov sem veliko razmišljala tudi o tem, kakšne težave imajo tiste, ki imajo širši vzporedni voziček. Na primer praktično s takšnim vozičkom ne morejo mimo mnogih blagajn, ne morejo niti iti z vozičkom v mnoga manjša dvigala.

Splošna težava je tudi v tem, da so parkirni prostori za družine vedno zasedeni zaradi drugih neodgovornih ljudi, ki sploh nimajo otrok. Tako imamo starši vedno težave, da lahko varno položimo otroka v avto in obenem pazimo na druge avtomobile, da jih ne poškodujemo.

Vsakič, ko opazim starše, ki vozijo otroke mimo našega stanovanja me, kar zmrazi, ko vidim, da se vedno vsi sprehajajo ali z vozički hodijo po sredini ceste, čeprav imamo na veliko srečo zelo širok pločnik. Obenem tudi mnogi avtomobili po ulici vozijo s hitrostjo več kot 70 km/h, čeprav je omejitev v naselju 30 km/h.

Ogromna težava v celotnem naselju je tudi, da imajo večinoma vsi avtomobile parkirane na pločniku, čeprav redar dnevno preverja pločnike. Tako moramo tudi z Glorio večkrat stopiti iz pločnika, da gremo po glavni cesti mimo vseh avtomobilov.

Velika težava so tudi mnogi ozki pločniki, kjer sploh ne bi mogla varno voziti z vzporednim vozičkom. Mnogi imajo ob svojih domovih posajene tudi žive meje ter drevesa ipd., ki segajo skoraj čez polovico pločnika in tako imam spet težavo, kako priti mimo.

Nekaterim je preprosto vseeno za pešce, saj imajo na pločnikih tudi smetnjake. Spet drugi so popolnoma neodgovorni in za seboj ne počistijo smeti, ki jih le odvržejo na pločnik ali na cesto. Tukaj so še neodgovorni lastniki psov, ki nikoli ne pospravijo iztrebkov za svojimi psi in so tako pločniki vedno umazani.

Za vozičke so pogosto ovire tudi zelo visoki robniki, kjer se praktično vsakič otrok zbudi, ko želiš zapeljati nanje. Ter tudi ˝ležeči policaji˝, ki niso skoraj popolnoma nič koristni za ˝divje voznike˝, saj jih nič ne upočasnijo.

Glede na vse težave – ovire, ki jih imamo pogosto mamice sem se tudi odločila, da bova za nakup izbrala zaporedni voziček, s katerim bom lažje hodila z dvojčkoma na sprehod. Kako se bo obnesel vam izdam v naslednjih objavah, ko ga bom lahko preizkusila – katerega sva izbrala izveš tukaj.

Nama na primer je bil že voziček, ki sva ga izbrala za Glorio odličen. Le lupinica od vozička je bila pregloboka, zato sva jo vedno dobro podložila, vseeno sva jo uporabila le morda 10 x za krajše vožnje do zdravnika, drugače sva za vožnjo uporabljala avtosedež od 0-25 kg.

Tudi voziček smo dejansko uporabljali le, dokler ni shodila pri devetih mesecih. Kasneje smo ga uporabljali le za na morje za daljše sprehode, da je v eno smer hodila v drugo smer je spala v vozičku.

Ko sem bila zadnjič na zelo zanimivem predavanju, je predavatelj povedal, da so raziskave pokazale, da mnogi otroci dejansko sploh ne znajo pravilno hoditi, saj jih predolgo vozimo v vozičkih. Tako, da sem se še dodatno zamislila nad njegovo izjavo in upam, da bomo tudi tokrat voziček uporabljali le dokler ne shodita.

Kakšne ovire pri vožnji z vozičkom ste občutile kot mamice? Kaj vas največkrat spravi v slabo voljo, ko odidete na sprehod z vozičkom?

Mogoče ti bo všeč tudi ...