Otroci - gospodinjska opravila
Otroci | starši Vse za otroke

Otrok – gospodinjska opravila

Otrok – gospodinjska opravila

Še preden sem postala mamica, sem lahko na vseh spletnih straneh in v vseh skupinah brala le o tem, da so gospodinjska opravila za otroka trpinčenje in izkoriščanje. Ter da otrok, dokler ne odraste, ne sme pomagati pri nobenih gospodinjskih opravilih.

S temi trditvami se ne strinjam, saj menim, da če otrok želi pomagati pri gospodinjskih opravilih, je lahko to le dobro zanj. Že iz vidika, da dobi izkušnje in dejansko prenese dobre navade tudi v čas, ko odraste.

Sama sem vedno z največjim veseljem pomagala staršem pri vseh opravilih, saj sem tako pridobila dragocene izkušnje in delovne navade, ki jih negujem še zdaj. Vedno sem jima sama želela pomagati brez, da bi onadva ukazala, da moram nekaj narediti.

Mami me je naučila kuhanja jedi, peke sladic, čiščenja, varčevanja pri nakupih in še mnogo več. Resnično sem od nje prejela ogromno znanja in izkušenj iz različnih področij. Tudi ati me je naučil veliko o delu na splošno in delu na kmetiji ter na ostalih področjih.

Ko sem bila starejša sem večkrat tudi oprala in očistila oba avtomobila od staršev. Seveda vedno po svoji želji in takrat sem dobila še žepnino, ki sem jo prihranila za vozniški izpit.

Nikoli nismo imeli veliko denarja, zato sem vedno znala ceniti vsak €, ki sem ga prejela od njiju oziroma sem ga zaslužila s študentskim delom.

Prav tako sem veliko izkušenj pridobila, ko sem pomagala starim staršem pri delu ter tudi veliko lepih spominov. Zato 100 % podpiram pomoč otrok pri gospodinjskih opravilih in ostalih dejavnosti.

Seveda po otrokovih zmožnostih in željah do dela in pomoči. Glorie nisem nikoli silila, da mi pomaga pri čemerkoli, če ni sama želela tega. Vedno je sama želela pomagati pri vsem in me obenem posnemala pri delu.

Vedno mi tako pomaga napolniti pralni stroj, saj zelo rada prinese koše za perilo do pralnega stroja in vanj zlaga perilo. Pomaga mi tudi pri obešanju perila pri tem opravilu jo večkrat zaposlim tudi tako, da mora skupaj zložiti nogavice istih barv in vzorcev.

Tako obešanje perila vedno spremenim v igro in jo obenem sprašujem še kakšne barve ali vzorčki so na nogavičkah? Vedno mi pove tudi, katero oblačilo naj najprej obesim (brisače, nogavice, spodnje perilo, majice) in od koga je kateri kos perila.

Pomaga mi tudi pri zlaganju perila, dokler njene koncentracije ne zmotijo ščipalke za perilo s katerimi ima vedno ogromno dela. 🙂

Vedno želi tudi zložiti čist pribor v predale in tudi tako se vedno uči kam mora, kaj pospraviti. Včasih ve, kje je kakšen izdelek v kuhinji še prej kot jaz, saj sama že pozabim nanj.

Posodo vseeno še vedno operem sama, saj imamo sicer poplavo v stanovanju in jo moram v vsakem primeru pomiti ponovno. Zadnjič, ko sem ji rekla, da mi žal ne more pomagati pri pomivanju posode, mi je rekla, da gre pomit posodo v svojo kuhinjo. 🙂

Tudi pri kuhanju vedno želi sodelovati še posebej pri pripravi sladic. Takrat ji le omenim, da bomo pekle pecivo in je že takoj v kuhinji ter si pripravlja predpasnik, ki sem ji ga že nekaj časa nazaj kupila pripravi si tudi pripomočke za peko.

Otrok-gospodinjska-opravila-Izberi-modro-družina

Zato ji vedno odmerim sestavine, ki jih lahko strese v posodo oziroma nekatere sestavine lahko tudi sama zmeša z metlico. Še posebej je navdušena, ko pečemo vmešana jajca s kislo smetano, ki jih še posebej obožuje. Recept zanje najdete tukaj.

Tudi v vrtcu se zelo rada zadržuje v igralnem kotičku – kuhinji. Zato sva se odločila, da ji za Miklavža podariva preprosto in praktično otroško kuhinjo nad katero je še posebej navdušena in poleg nje vedno rada nekaj ustvarja (nama skuha juhico ali čaj, speče pico ali pecivo).

Rada pomaga tudi vsem drugim v družini. Ko je imel njen ata bergle, mu jih je vedno prinesla k postelji. Tudi sicer rada pomaga pri vseh ostalih opravilih. Občasno ima tudi dan, ko ne želi pomagati nič oziroma noče pospraviti niti igrač za seboj.

Zelo je jezna tudi, če zjutraj ne počakam, da mi pomaga pospraviti posteljo. Vsako jutro mi želi pripraviti tudi nogavice in oblačila.

Kako je pri vas doma – ali vaš otrok rad pomaga pri gospodinjskih opravilih? Kakšno je vaše mnenje o tej temi?

Mogoče ti bo všeč tudi ...