Okna in vrata
Obnova | Gradnja doma Vse za dom

Okna in vrata

Okna in vrata

Pred dvema letoma, ko še nisva pomislila na to, da se bomo enkrat selili v stanovanje, smo se odločili za zamenjavo oken. Saj so bila prejšnja okna že zelo stara in dotrajana.

Obenem se je tudi v stanovanju delala škoda, saj okna niso dovolj tesnila. Nama je bilo sicer v tistem času še vseeno, kdaj se okna zamenjajo, saj sva v stanovanju bivala le ob koncih tedna.

Vendar so se Rajkovi starši vseeno odločili za zamenjavo oken, saj sta zanje že nekaj mesecev varčevala. In zato sta se najprej odpravila po trgovinah povprašat, koliko bi stala menjava vseh oken v stanovanju in njihova montaža?

Dobila sta različne ponudbe in prosila sta me, ali lahko še jaz malce preverim ponudbe po spletu, da najdemo ugodno rešitev za zamenjavo oken.

Takoj sem se lotila iskanja in poslala nekaj povpraševanj po elektronski pošti. Nato sem povpraševanja poslala še različnim ponudnikom na spletni strani Primerjam.si.

Kjer ti lahko do šest ponudnikov naenkrat pošlje svojo ponudbo. Nato sem počakala dva tedna, da sem prejela nazaj vse ponudbe na povpraševanje.

Vseh ponudb skupaj je bilo okoli dvajset. Kasneje sem deset najdražjih ponudnikov prečrtala, saj sem vedela, da Rajkovi starši tega zneska ne bodo mogli plačati in tudi midva nista imela dovolj denarja, da bi ga lahko prispevala zraven.

Ostalih deset ponudb sem natisnila in jima jih prinesla v pregled. Skupaj smo se nato pogovorili o prednostih različnih ponudb, sama pa sta izbrala ponudnika, ki je poslal najboljšo ponudbo – podjetje Prolatebra.

In čeprav je imelo podjetje recimo srednje cene za storitve, je bilo vseeno za več kot 500 € ugodnejše od ponudb, ki sta jih sprva dobila v različnih trgovinah. Tako, da sta bila z izbiro zelo zadovoljna.

Zelo vesela sem tudi, ker se je Rajkova mami takrat odločila, da želi, da so vsa okna enojna in ne dvojna, kot so bila prej. Zakaj? Ker so ogromna enojna okna odlična za selitev, saj smo ogromno stvari in pohištva lahko tako preselili skozi okna, ker je bilo dovolj prostora.

Obenem se tudi lažje čistijo in so na splošno veliko bolj uporabna kot dvojna okna. Poleg tega se je nekaj dni po potrditvi ponudnika odločila še za naročilo komarnikov za vsa okna.

Zanje sta morala dodatno plačati še približno 200 € za štiri okna različnih velikosti (tri velika in eno majhno). Vendar sva zdaj presrečna, da se je odločila za to, saj v stanovanju skoraj nimamo komarjev razen, če pridejo skozi vhodna vrata.

Komarnik imava tudi na oknu od wc-ja, kar je odlično, saj imava tako lahko tudi ponoči odprto okno v poletnih mesecih. Všeč mi je tudi, ker tako v stanovanje ne morejo priti različni kuščarji ali žuželke in tako imamo komarnike spuščene skozi celo leto.

Za komarnike se onadva sicer zagotovo ne bi odločila, vendar, ker smo našli veliko ugodnejšo ponudbo, sta si jih lahko privoščila.

Pri tem podjetju smo naročili tudi vhodna vrata, in ker je celotno stanovanje narejeno po malce drugačnih merah, so tudi vrata bila narejena po meri. In prav tako okna, saj so popolnoma drugačnih dimenzij kot standardna okna.
Okna in vrataOdločili smo se tudi za predokenske rolete, saj so tudi videti veliko lepše, če so zunaj stanovanja kot v stanovanju.

In zato je vse skupaj predstavljajo malce večji strošek in malce več čakanja, saj so vsa okna in vrata izdelali po merah. Če se prav spomnim, je minilo od potrditve naročila do montaže tri tedne.

Največ časa je bilo potrebno za izdelavo vrat. Ampak v primerjavi z ostalimi ponudniki je tudi tukaj bil najkrajši predviden čas za montažo oken in vrat.

In tako je bil celoten strošek za vhodna vrata, tri velika okna in eno majhno okno, predokenske rolete ter komarnike okoli 2000 €. Tako, da je bil poleg klime to največji strošek pri obnovi stanovanja.

V naslednjih mesecih imava namen še zapreti balkon, da bi pridobila prostor in zasebnost. 😉

Mogoče ti bo všeč tudi ...

2 Komentar

  1. Vesna Potočnik pravi:

    VSA okna in vrata se delajo po meri (razen če jih kupiš v kakem Obiju ipd.).

    Off topic: Rajkova mama/Rajkovi starši in NE mama od Rajka/starši od Rajka.

    1. Klavdija pravi:

      No tega nisem vedela, da so vsa okna po merah. Menila sem, da se v takšnih trgovinah lahko kupijo po standardnih merah. 🙂 Bom popravila hvala za pripombo. 🙂

Komentiranje je onemogočeno.