Odvajanje od plenic
Otroci | starši Vse za otroke

Odvajanje od plenic

Odvajanje od plenic

V zadnjih mesecih sva se z Rajkom odločila, da bova poskusila počasi Glorio pripraviti na odvajanje od plenic. Rekla sva si, da bova potrudila, da bi bila Gloria do konca poletja čez dan brez plenic.

Odvajanja od plenic smo se lotili že lansko poletje, vendar brez uspeha, saj Gloria še ni znala povedati, kdaj mora iti lulat. Zato se je večkrat polulala v hlačke in čeprav smo poskusili veliko različnih stvari odvajanje od plenic preprosto, ni uspelo.

Pozimi sva se odločila za odmor glede odvajanja od pleničk, saj nisem hotela, da se poleg tega še prehladi. Ona bi naokrog hodila le v spodnjih hlačkah ali pajkicah.

Poleg tega sem menila, da še ni pripravljena na odvajanje od plenic. Do zdaj je za čisto vsak stvar sama pokazala zanimanje, ko je bila pripravljena na to. Tako je sama zelo hitro shodila in še prej vrgla stran dudke.

Menim, da se vsak otrok razvija s prav posebnim tempom in da je to dobro. Čeprav sem večkrat slišala mnenje drugih mamic ali ljudi, ki sploh nimajo otrok, zakaj pri teh letih na primer še ni brez pleničk in podobno.

Takšna obsojanja dnevno zasledim v različnih FB skupinah. Torej različna mnenja in obsodbe (˝moj otrok zna že to˝. ˝Moj to˝. ˝Le kako, da tvoj ne zna še tega – je kaj narobe z njim?˝).

Sama se na takšna mnenja ne oziram in razmišljam le o tem za kaj in kdaj pokaže zanimanje Gloria in takrat se tudi lotimo različnih stvari. Prepričana sem, da bo kmalu tudi popolnoma pozabila na stekleničko, ko bo začela hoditi v vrtec.

Ter da bo takrat steklo tudi odvajanje od plenic, saj bo videla, da tudi drugi sovrstniki to počnejo. Za zdaj se doma in ko je v varstvu pri starih starših trudimo, da gre čez dan lulat na kahlico ali v wc.

Prve mesece je bilo precej naporno, saj sva z njo bila na wc-ju kar nekaj časa, ker ni hotela nikoli povedati, kdaj mora iti na wc. Kasneje se je počasi navadila rutine, da gre takoj zjutraj, ko vstane in pred spanjem na kahlico ali na wc.

Ter tudi večkrat čez dan. Menim, da gre še rajši lulat na wc (kjer ima nastavek) kot v kahlico, saj se tako počuti bolj odrasla. Vsakič jo tudi pohvalimo, kar ji še posebej všeč in je potem zelo ponosna nase.

Pred kratkim sem se odločila, da ji za dodatno motivacijo kupim še vlažni wc papir in škatlico zanj. Našla sem ga v Tosamini Beli Štacunci, kjer so zadnjič imeli akcijo – ob nakupu štirih paketov vlažnega wc papirja, prejel škatlico zanj brezplačno.

Gloria je nad škatlico in wc papirjem navdušena, saj vsakič dobi en listek, ko gre lulat v kahlico ali v wc.

Še posebej ji je všeč pisana in zanimiva škatlica. Meni je predvsem všeč to, da lahko vlažni wc papir brez skrbi vrže v wc, saj se razgradi. S škatlico smo odvajanje od plenic naredili še bolj zabavno.

Škatlice sem kupila in odnesla tudi k najinim staršem, da lahko tudi v varstvu dobi mini preprosto nagrado – vlažni wc papir. Sicer sem bila sprva malce skeptična ali bo to sploh uspelo, vendar je Gloria nad najino idejo navdušena.

Le na dopust smo pozabili vzeti škatlico za wc papir in tudi nastavek za wc oziroma kahlico. Zato sva jo na morju dala le na wc in jo držala, da ne bi padla iz njega. Smo imeli wc papir v hotelu na podoben način, da si ga je lahko sama trgala in je bila vseeno za ta čas zadovoljna z njim.

Držim pesti, da nam bo odvajanje od plenic do konca leta steklo ter da bomo počasi zaključili s plenicami. Več prispevkov na temo družine najdete tukaj.

Zanimajo me vaše ideje, kako ste se lotili odvajanja od plenic?

odvajanje od plenice

Mogoče ti bo všeč tudi ...