Očala in prihranek
Nakupi plus Preizkušam | Priporočam

Očala in prihranek

Očala in prihranek

Kako lahko prihranite veliko denarja, ko kupujete nova očala ali morda menjavate le stekla? Postopek je preprost in tako lahko letno prihranite, kar nekaj denarja.

S sklenjenim osnovnim in dopolnilnim zavarovanjem vam na vsake dve leti pripada nova naročilnica za pripomoček za vid. V primeru poslabšanja dioptrije vam pripada že prej.

Otrokom do 15-tega leta naročilnica pripada na vsako leto. Do bralnih očal pa so opravičene le osebe starejše od 63 let.

Za uveljavljanje pravice do očal, ki vam pripada na podlagi zdravstvenega zavarovanja, morate najprej obiskati oftalmologa (okulista), ki deluje v javni zdravstveni mreži. To pomeni zdravnika v javnem zavodu ali zasebnika s koncesijo.

Ta vam bo po opravljenem pregledu izdal naročilnico za pripomoček za vid. Naročilnico lahko odnesete v optiko in tako vam s predložitvijo zdravstvene kartice pripada popust v vrednosti od 42 € ali več za nakup stekel ali očal.

Če menjavate le stekla na očalih, se ta prihranek prav tako izplača, le v nekaterih optikih vam lahko zaračunajo še dodatnih 15 € za menjavo stekel, če prinesete svoja očala.

POZOR! Okulistični pregled ponujajo v sklopu svoje dejavnosti tudi  nekateri optiki. Ampak čeprav so ti pregledi večinoma brezplačni, vam oftalmolog, ki ne deluje v javni zdravstveni mreži, ne more izdati naročilnice za pripomoček za vid. Zato ne boste mogli dobiti očal brez doplačila oz. ne boste mogli uveljaviti zneska, ki vam pripada za očala.

Zato se o tem prej pozanimajte in povprašajte ter razmislite tudi o tem, koliko so oddaljene optike od vašega doma. Saj boste morali iti tja dvakrat, prvič na pregled in drugič po očala. In tukaj nastane še strošek zaradi bencina/nafte.

Če ste pregled opravili v javni zdravstveni mreži (zdravstveni domovi) in če morda niste prepričani, da vam je okulist pravilno izmeril dioptrijo. Lahko še vedno prosite za dodaten pregled v optiki, kjer boste naročili očala ali stekla.

Saj imajo pogosto boljše naprave za meritev in se vam tudi bolje posvetijo. Pregled je pogosto brezplačen, če pri njih vzamete nova očala ali nova stekla, vseeno pa prej preverite te informacije v izbrani optiki.

Sama sem kupila svoja nova in tudi prejšnja očala v Optiki Cestnik v Litiji, kjer imajo veliko izbiro okvirjev po ugodnih cenah. Drugo poslovalnico imajo v Trbovljah.

Sicer sem okulistični pregled opravila pri okulistu v ZD Trbovlje, kjer sem tudi dobila naročilnico za vid. Saj v Optiki Cestnik ponujajo brezplačni okulistični pregled, vendar ne morejo izdati naročilnice za vid, kot sem že opozorila zgoraj.

Oba z mojim dragim sva kupila očala s klipi, ki se preprosto spremenijo v sončna očala. Cena mojih je bila 119 € (le očala brez stekel), njegovih pa 99 € (ker so druge znamke). In lahko povem, da so odlična, saj so zelo lahka, udobna in dobiš praktično dvoje očala za ceno enih.

Prispevek ZPS-ja na to temo lahko najdete na povezavi. V tem prispevku pa izveste še vse informacije glede nakupa leč. Obvezno si preberite tudi prispevek o ponudbi očal brez doplačila.

V izbrani optiki le povprašajte še za gotovinski popust!

Zanima me vaše mnenje? Kako prihraniti denar pri nakupu očal? Kje kupujete očala in koliko zanje odštejete?

Mogoče ti bo všeč tudi ...