Nakup hišnega ljubljenčka
Blog

Nakup hišnega ljubljenčka

Nakup hišnega ljubljenčka

Že večkrat sem od prijateljev in znancev ali nekdanjih sodelavcev slišala mnenje, da sovražim živali. Saj sem vsakemu posebej povedala, da ne želim imeti doma hišnih ljubljenčkov.

Od nekdanjega sodelavca sem celo dobila kritiko, da tisti, ki ne mara živali tudi ne mara ljudi. Ampak vsak ima svoje mišljenje.

Moje je takšno, da želim biti realna do sebe in do drugih. Ni res, da sovražim živali le ne morem jih imeti doma, saj v stanovanju nimamo prostora zanje. Poleg tega bi imela slabo vest, ker bi morala vsakič, ko bi odšli na dopust prosit nekoga, da poskrbi za hišnega ljubljenčka.

Glede na to, da smo res veliko zdoma, si resnično ne predstavljam, da bi lahko imeli kakšnega. Saj bi ga tako zapostavljali, ker ne bi imeli časa zanj niti dovolj prostora za igro tega pa si hišni ljubljenčki ne zaslužijo.

Poleg delam od doma in imam v tem času hčerko v varstvu pri starih starših. Saj se le tako lahko posvetim delu v celoti in bi me hišni ljubljenček pri delu motil. Morda bomo imeli hišne ljubljenčke nekoč, ko bomo imeli hišo in velik vrt.

Večina ljudi se ne zaveda, da hišni ljubljenčki tudi stanejo veliko denarja. Ne le ob nakupu. Ampak so tukaj še stroški za veterinarja, hrano, nego, igro, spalni prostor, stroški, če morda zboli … In mi tega denarja trenutno nimamo.

Pri večini najinih znancev sem opazila tudi to, da so se šele po prvem mesecu zavedali, koliko denarja so porabili za hišne ljubljenčke in koliko ga bodo še morali. Ter tudi časa in energije. Zato je marsikoga že napadal dvom ali je sploh sprejel pravo odločitev.

Videla sem tudi, kakšne težave imajo vedno z iskanjem nekoga, ki bo poskrbel za hišne ljubljenčke, če morajo nujno na pot ali po opravkih. Nekateri jih med tem časom odpeljejo tudi v hotel za živali. Vedno se je treba prilagajati.

Meni osebno so nekatere vrste živali res zelo všeč, vendar vem, da takšnih živali ne morem imeti doma. Na primer koala, tiger, želva. Zato jih grem z veseljem pogledat v živalski vrt.

Glede na to, da že celo življenje živim na kmetiji, kjer smo imeli že veliko vrst živali, lahko rečem, da ni zmeraj lahko preboleti smrti živali. Do zdaj smo imeli že – vietnamske prašičke, konje, kokoši, krave, pse, mačke, koze, prašiče …

In večkrat smo se soočali tudi z različnimi boleznimi živali in posledično z usmrtitvijo živali, da smo živalim lahko olajšali trpljenje. Ob tem pa trpiš tudi ti, ko gledaš nemočne živali, ki jih ne moreš rešiti kljub obilici zdravil.

Tega ne želim več gledati – vseh muk in bolečin ob bolezni pri živalih. Zato ne razumem drugih ljudi, ki za svoje hišne ljubljenčke pravijo, da so kot njihovi družinski člani ter da jih imajo radi kot svoje otroke.

Obenem pa kljub njihovi ogromni žalosti ob smrti živali. Že takoj isti teden kupijo novega psa ali mačko in zgodba se ponovi ter na prejšnjega hišnega ljubljenčka za zmeraj pozabijo v trenutku.

Verjamem, da ima vsak svoje mišljenje o ljubezni do živali oz. hišnih ljubljenčkov. Moje je takšno in menim, da ga tudi ne bom kmalu spremenila.

Priznam, da imam tudi strah pred živalmi, ki me spremlja že celo življenje. Zato jim še zdaj ne zaupam v celoti. Saj me je, ko sem bila še mlajša večkrat ugriznil pes iz vasi. Morda tudi zato ne zaupam niti ostalim vrstam živali.

Predlagam vam, da pred nakupom živali dobro premislite ali boste resnično lahko dobro skrbeli zanje? Izračunajte si tudi letni strošek za hrano, nego, veterinarje za cepljenja ali morebitne bolezni, operacije …

Premislite tudi o tem kam boste hišne ljubljenčke dali v času dopusta ali če boste morali kam nujno iti? Ter ali bodo imeli dovolj prostora za igro, spanje in ali si boste vzeli čas za sprehode z njimi?

Kakšno je vaše mnenje o domačih živalih in hišnih ljubljenčkih?

Ostale blog prispevke najdete v povezavi.

Mogoče ti bo všeč tudi ...