nakup ali najem stanovanja
Obnova | Gradnja doma Vse za dom

Nakup ali najem stanovanja

Nakup ali najem stanovanja?

Večna težava in vprašanje večine parov, družin in posameznikov. Pri tem vprašanju bi vam svetovala, da najprej razmislite, koliko časa želite bivati v stanovanju. Ter o tem ali vam stanovanje je zelo všeč, ali se selite le zato, ker se morate (služba, slabi odnosi v družini, bližina šole).

Saj je tukaj treba premisliti o kar veliko dejavnikih. Sama bi se vprašala, ali želim bivati tukaj le dve leti ali več (morda le, dokler ne najdem primerne hiše ali le še nimam dovolj denarja za gradnjo svoje hiše). V teh primerih je zagotovo boljša izbira najem stanovanja.

Razmislite tudi o tem, ali vam je stanovanje tako všeč, da bi morda lahko živeli v njem celo življenje, saj je v tem primeru boljši kar nakup stanovanja.

Obenem, preglejte koliko vas stane najemnina in kakšen je obrok posojila, če kupite stanovanje ali hišo in koliko znašajo dodatni stroški – prenova, obresti?

Prednosti najema: fiksna cena najemnine (določena v pogodbi), stroški vključeni, če je kaj narobe se lahko obrnete na lastnika, da popravi, če seveda to ni vaša napaka (ogrevanje, vodovod, elektrika).

Slabosti najema: če nimate sklenjene pogodbe za več let te lahko kadarkoli vrže lastnik na cesto lahko se tudi zgodi, da lastnik ne plačuje stroškov, čeprav mu vi nakažete denar zanje in vam lahko v tem primeru na primer – odklopijo vodo.

Potem so tukaj lahko še dodatni stroški za parkirišče ali garažo, če te stroški niso vključeni v plačilo najemnine (ogrevanja, elektrike, vode), glasni sostanovalci, hišni red …

Prednosti nakupa: možnost preurejanja, sodelovanje pri sestankih hišnega sveta, vaša last, plačujete skoraj enak znesek, kot bi ga za najemnino.

Slabosti nakupa: Poleg mesečnega zneska posojila še dodatni stroški, ki so bili prej že vključeni v najemnino, stroški obnove …

Letos decembra ali na začetku novega leta 2017 se selimo v stanovanje od tašče in tasta. Saj se domov seli moja sestra in od vseh prijateljev/znancev in sorodnikov morava večkrat poslušati, da bomo živeli tam brezplačno, kar sploh ne drži.

Zakaj? Ker sva v stanovanje vložila že ogromno časa in denarja, da sva ga v celoti prenovila. In tudi vse stroške za stanovanje bova plačevala sama vsak mesec.

Tako da, vse kar sva midva že vložila in bova vlagala še v naslednjih letih je ogromno v primerjavi z drugimi, ki si le izberejo stanovanje. In se lahko tja vselijo v petih minutah.

Po drugi strani pa še vedno delno živijo doma in za stanovanje plačujejo minimalno najemnino. In če je, kaj narobe s stanovanjem lahko le rečejo lastniku in to uredi. Ter ko se odločijo za selitev v drugo stanovanje to lahko naredijo kadarkoli.

Zato je dobro premisliti o tem, ali je bolj primeren najem ali nakup stanovanja in koliko denarja boste še morali vložiti vanj?

V svojih prispevkih, ki sledijo v kratkem, bom opisala tudi celotno najino pot od začetka prenove stanovanja do konca. Ter opisala, kje vse sva se trudila varčevati, da sva lahko kupila najkakovostnejše izdelke po najugodnejših cenah.

In kakšen je bil končen strošek obnove stanovanja ter koliko denarja sva skupno prihranila. Želim vam prijetno branje in upam, da najdete kakšne ugodne zamisli za prenovo stanovanja ali hiše.

Zanima me vaše mnenje? Ste se tudi sami lotili obnove stanovanja ali hiše? Ste vam zdi boljši nakup ali najem stanovanja?

Več prispevkov na to temo lahko najdete v povezavi.

Mogoče ti bo všeč tudi ...