Mleko in dojenje
Otroci | starši Vse za otroke

Mleko – dojenje

Mleko – dojenje

Celo nosečnost sva se z Rajkom pogovarjala o tem, da za mleko ne bova zapravila niti centa, saj, bom Glorio dojila. V to sem verjela celotno nosečnost. Ta cilj sem si zastavila že v srednji zdravstveni šoli, da bom vse svoje otroke dojila in tega mišljenja nisem spremenila vse do poroda.

Zato si tudi prej nisem kupila prsne črpalke niti stekleničke za hranjenje. Trdno sem bila prepričana o tem, da bom dojila in zato sem si rajši kupila le blazinice za dojenje, lanolin ter bepanthen za bradavice.

Nedrčke za dojenje sem dobila od prijateljice, kasneje sem si kupila le še multi mam blazinice za lajšanje bolečih prsi. Ampak pri porodu so se moje sanje o dojenju spremenile v prah.

Saj, je šlo pri porodu vse narobe mojo porodno zgodbo si lahko preberete tukaj. Da se ne ponavljam še enkrat, bom le na kratko razložila, zakaj dojenje ni uspelo.

Najprej je bil težava v tem, ker sem Glorio zaradi vseh težav dojila šele naslednji dan po porodu. Ko je bila že tako lačna, da se sploh ni hotela potruditi z dojenjem seveda so ji zaradi padca telesne teže sestre kmalu ponudile tudi stekleničko za hranjenje in adaptirano mleko.

Poleg tega tudi dojenje z nastavki za bradavice ni uspelo. O tem kakšen stres, sem doživljala v porodnišnici sploh nočem govoriti, saj sem vse že opisala v svoji porodni zgodbi. Poleg tega sem komaj čakala, da pridemo domov, da se bom lahko sprostila in poskusila ponovno z dojenjem.

Pri tem mi je veliko pomagala tudi ˝patronažna sestra – babica˝, ki me je spodbujala, da naj poskusim čim več krat z dojenjem. In da naj ji dam adaptirano mleko le, če dojenje res ne bo uspelo oziroma naj si poskusim, čim več mleka načrpati.

Res sem poskušala z dojenjem spet in spet, ampak brez uspeha. Ni se hotela dojiti razen, če je bila res zelo zaspana in ni opazila takoj, da se doji. Zato mi je patronažna sestra predlagala, da naj še poskusim z Medela stekleničko za hranjenje.

Saj je izdelana v obliki prsi in obenem se mora otrok enako truditi za mleko, kot pri dojenju.

Zato je Rajko še isti dan šel kupit omenjeno stekleničko in za vsak primer je kupil še ročno prsno črpalko za mleko znamke Medela. Upala sva, da bo z črpanjem in hranjenjem po steklenički uspelo vzpostaviti dojenje.

Ampak na žalost tudi to ni šlo poleg tega sem imela tudi vedno manj mleka. Ker ji je teža padala, sem se seveda odločila, da ji dajem čim več svojega načrpanega mleka ter da ji dodajava še adaptirano mleko.

Teža ji je začela odlično naraščati vendar je tudi patronažna sestra dejala, da nima smisla še poskušati z dojenjem, saj ne bo uspelo.

Kljub ogromno poskusom sem tudi sama ugotovila, da nima smisla, saj se je Gloria le jokala, če sem jo hotela dojiti. Obenem sem bila še jaz slabe volje, saj me je skrbelo, da ne bo dovolj pridobila telesne teže ter da je vedno lačna.

Res sem čutila ogromen pritisk ali naj se po treh tednih še trudim z dojenjem, ali naj nadaljujem s črpanjem in dodajanjem adaptiranega mleka. Res, da odločitev ni bila lahka, vendar sem se odločila za naslednjo kombinacijo.

Poskušala sem si seveda načrpati čim več mleka, vendar je to bila z ročno prsno črpalko kar velika težava.

Če bi takrat vedela, da nama dojenje ne bo steklo, bi zagotovo kupila električno Medela črpalko. Večina mamic bi tudi obupala nad črpanjem, vendar sem se sama zavedala, da dobi z mojim mlekom ogromno koristnih stvari in sem si zato mleko črpala vseh sedem mesecev.

Nato sem s črpanjem počasi prenehala, saj sem začela pisati diplomsko nalogo in sem ogromno časa posvetila pisanju, medtem ko je ona spala. Lahko rečem, da Gloria v tem času ni zbolela niti enkrat.

Res, da je imela vetrovne krče, ki so povezani s tem, da sva ji na začetku dajala Biogaja kapljice, ki jih menda povzročajo.Vendar tega takrat nisva vedela, dokler ni bilo prepozno, zato sva krče umirjala z Lekobeba vetrovnimi kapljicami.

Ves čas od rojstva naprej sva ji dodajala adaptirano mleko, saj ga sama nisem imela dovolj. Sprva sva uporabljala Aptamil nato sva začela uporabljati HIPP mleko.

Stekleničke sva uporabljala v prvem letu le od znamke Medele in zanje sva porabila ogromno denarja, vendar drugih ni hotela uporabljati. Kasneje sva uporabljala stekleničke Tomme Tippe, Mam in sedaj uporabljamo stekleničke znamke Babylove, ki jih najdete v drogerijah DM.

Adaptirano mleko sva uporabljala vse do njenega prvega leta starosti. Priporočljivo je, da ga uporabljate tudi do enega leta in pol starosti, saj vsebuje ogromno koristnih hranil. Odlično je tudi v obdobju bolezni, saj je Gloria ta čas pila vsaj mleko, da ni dehidrirala.

Kot ste lahko že opazili v mojih prejšnjih prispevkih na dopustu, vedno bivamo v hotelu. Zato sva morala za adaptirano mleko s seboj vedno vzeti še indukcijski kuhalnik, da sva lahko zavrela vodo za mleko. Nato sva vodo shranila v termo steklenici ter mleko sproti pripravljala.

Slišala sem, da ima menda HIPP v nekaterih hotelih po tujini svoje kotičke, kjer lahko pripravite mleko ali hrano za otroke. Menim, da je to odlična rešitev za družine, ki z majhnimi otroki bivajo v hotelih.

Moram reči, da me je v času po porodu najbolj zmotilo to, da država ne pomaga mamicam s kakšnimi olajšavami za nakup adaptiranega mleka. Saj vem, da država zelo podpira dojenje in tudi sama ga, saj sem si to vedno želela.

Vendar nisem edina mamica, ki ji dojenje ni uspelo in bi si resnično želela, da bi lahko kupila mleko s pomočjo države. Kot imajo to narejeno za tiste otroke, ki so alergični … Poleg tega tudi težko prideš do različnih informacij o adaptiranem mleku, če jih ne poiščeš sam.

Ali če se ne obrneš na podjetja, ki prodajajo adaptirano mleko, da ti lahko svetujejo. Občutek imam, da smo takšne mamice zelo prikrajšane, saj tudi adaptiranega mleka do dopolnjenega šestega meseca starosti ne moreš dobiti po akcijski ceni.

Verjemite mi, da je bilo pri nama ravno mleko največji nepričakovan strošek. Zato si želim tudi, da bi lahko mamice tudi prišle do dodatnih informacij o adaptiranem mleku in podpore ne, da bi morajo vse to, iskati same.

Dvomim, da so pri teh zakonih sodelovale mamice, ki niso mogle dojiti in so doživljale pritiske na vsakem koraku. Včasih se vprašam, ali sploh kdo pomisli na takšne obupane mamice, ki si morda niti ne morejo privoščiti adaptiranega mleka.

Zato se morajo odpovedati marsičemu, da njihov otrok lahko dobi hrano ter raste in se razvija. Saj sama v adaptiranem mleku vidim le prednosti, če mamica ne more dojiti in nakup adaptiranega mleka v tem primeru tudi 100 % podpiram.

Saj vem, kako je, če nate pritiskajo vsi, da si ˝grozna mama˝, ker svojega otroka ne dojiš. Žal takšne osebe zagotovo še niso bile nikoli na tem groznem položaju, ko poskusiš vse, da bi se tvoj otrok dojil, vendar vseeno ne pridobiva teže.

Ravno zato sem se odločila za adaptirano mleko kot dodatek mojemu mleku in Gloria je odlično napredovala na teži in se je tudi odlično razvijala.

Zanima me, kakšno je vaše mnenje o dojenju in adaptiranem mleku?

Več objav na to temo najdete tukaj.

Mogoče ti bo všeč tudi ...