Migrene
Blog

Migrene

Migrene

Z groznimi napadi migrene sem se soočala, kar nekaj let. Najhujše napade migrene sem imela vse od svojega 14 do 18 leta. Poskusila sem tisoč stvari, da bi jih preprečila, vendar, nobena stvar ni delovala.

Skoraj sem že obupala nad vsem, saj so bili občasno migrenski napadi tako hudi, da se nisem mogla niti učiti. Tudi moja zdravnica ni več vedela, kaj storiti.

Nato sem od nje dobila odličen nasvet obenem sem takrat še od ostalih prejela, kar nekaj odličnih nasvetov. S katerimi sem se za vedno znebila migrene.

Prvi nasvet moje zdravnice je bil, da si začnem pisati dnevnik za migrene. In vanj zapišem čisto vsak napad migrene, čeprav je to na začetku le manjši glavobol. Predlagala mi je, tudi naj si zapišem tudi ure, kdaj se napadi migrene pojavljajo.

Obenem sem si morala zapisati tudi jakost bolečin migrene. Še zdaj ta dnevnik nekje hranim, vendar ga trenutno ne najdem, zato vam v excel tabeli lahko prikažem, kako naj bo videti vaš dnevnik za migrene.
Migrene

In tako smo z zdravnico lahko videle, da se napadi migrene pojavljajo tudi po 5 x tedensko. Njihova jakost pa je bila pogosto takšna: 2-3 manjši glavobol in dve zelo hudi migreni.

Njen drugi nasvet je bil, naj vsakič vzamem tablete, ko se pojavi že najmanjši glavobol. Saj mi je dejala, da se skoraj vedno iz najmanjšega glavobola lahko pojavi zelo huda migrena. In to se je dejansko vedno zgodilo tudi meni.

Saj sem vedno čakala, kar nekaj časa preden sem vzela tablete proti glavobolu, saj sem menila, da bo vse skupaj minilo samo od sebe. In tako se je migrena že tako zelo razbolela, da mi tudi tableti niso več pomagali.

Sicer mi je zdravnica predpisala Lekadole na recept, vendar sem si vedno rajši kupila Lekadole z doplačilom, ki so ovalne oblike in sem jih veliko lažje lahko pojedla. Vendar se jih na žalost še vedno ne, da dobiti na recept.

Poleg tega lahko Lekadole vzameš do 4 x dnevno, vendar mora biti med vsakim odmerkom vsaj 4 – 6 ur razlike. Lahko vzamete po dva naenkrat, kot sem to počela tudi jaz ob najhujših napadih migrene.

Občasno v najhujših primerih sem vzela tablete Zaldiar, vendar sem po zaradi njih, kar nekaj ur spala. Saj sem jih drugače jemala le, ko sem imela najhujše bolečine po operaciji in po prometni nesreči.

Z obema nasvetoma sem napade migrene zelo omilila oziroma so bili precej manj boleči kot prej.

Vendar še vedno niso v celoti izginili, zato sem po nasvetu drugih zaprosila zdravnico še za pregled pri okulistu. Saj sem že večkrat slišala, da je pogosto lahko vzrok za migreno tudi slabovidnost. Ter, da so migrene pri večini ljudi popolnoma izginile, ko so dobili očala.

Zato sem želela preveriti tudi to možnost. In res sem se naročila na okulistični pregled v Ljubljano in kmalu zatem dobila tudi očala. Izkazalo se je, da sem na daleč že slabše videla. Vendar tega nisem sama opazila oziroma sem menila, da očal zagotovo še ne potrebujem.

Saj sem v šoli vedno sedela bolj spredaj, ker sem v zadnjih vrstah na tablo videla bolj megleno.

Seveda mi je okulist dejal, da moram očala nositi redno vsak dan. Ampak na začetku kot najstnica tega seveda nisem upoštevala in sem očala nosila le v šoli med predavanji. In zato so bile migrene še vedno zelo pogoste poleg tega se mi je še poslabšal vid.

Kasneje, ko sem jih začela nositi redno čez cel dan so se migrenski napadi zelo umirili, saj sem imela le še dve migreni na teden. Zato sem se odločila, da si želim migrenske napade odpraviti enkrat za zmeraj.

In tako sem se odločila preizkusiti še drugi nasvet, ki sem ga dobila od prijateljev. Naročila sem se h ginekologinji na pregled in ji povedala, da želim prenehati jemati kontracepcijske tablete, saj sumim, da mi povzročajo še hujše migrene.

Sicer se s tem sprva ni strinjala, vendar je kasneje popustila, ko je videla, da sem jih ves ta čas jemala le zato, da sem blažila zelo hude menstruacije. In tudi kasneje kontracepcijskih tablet nisem več želela jemati razen, če je bilo nujno.

Ampak zopet sem morala kontracepcijske tablete jemati po porodu, ko sem imela še dva meseca zelo hude krvavitve, da so se končno umirile. Vendar sem zaradi njih zopet imela ogromno stranskih učinkov.

Pred enim letom sem morala zopet uporabljati zelo močne kontracepcijske tablete pred operacijo preden so mi čistili maternico. Saj je v maternici po porodu ostal del posteljice, ki mi je povzročal zelo hude težave še več mesecev po porodu.

In tako sem z vsemi temi nasveti (pisanjem migrenskega dnevnika, nošenjem očal, jemanjem tablet ob vsakem glavobolu in opustitvijo kontracepcijskih tabletk) v celoti odpravila nemogoče migrene, ki so mi dejansko že uničevale življenje.

Saj zaradi njih nisem mogla voziti avta, se učiti, nisem imela niti želje po tem, da bi šla s prijatelji ven na zabave. Preprosto so bile migrene v tistem času tako hude, da sem želela le spati v temi in imeti čisto tišino ter mir.

Sicer sem ob napadih le redko bruhala, kot se to dogaja marsikomu ob migreni. Saj sem že tako imela več let tudi gastritis. Vendar sem vedno morala takrat biti v popolni temi, čeprav sredi dneva.

Morda sem od takrat naprej imela le še šest napadov migrene na leto, ki so na srečo minili v hipu. Saj sem tableto vzela takoj, ko me je začela boleti glava.

Poleg tega mi je kasneje teta iz Italije prinesla odlične praške za glavobol ali zobobol, ki se pri nas na žalost ne dobijo. Vendar delujejo v hipu, saj sem jih uporabljala tudi, ko sem imela zelo hude težave z zobmi.

Verjamem, da bo tudi vam pomagal kakšen nasvet v mojem zapisu. Želim vam, da svoje migrene odpravite čim prej. Za začetek vam predlagam, da začnete s pisanjem dnevnika migrene ter ga spremljate vsaj en mesec.

Če sumite, da imate dioptrijo se le hitro naročite k okulistu ter preverite tudi to možnost.

Sama upam, da se migrene ne ponovijo več ter da sem se jih znebila enkrat za zmeraj.

Mogoče ti bo všeč tudi ...