Manj svečk za manj grobov
Blog

Manj sveč za manj grobov

Manj svečk za manj grobov

Če bi me kdo vprašal, česa v življenju me je najbolj strah, bi zagotovo rekla, da me je strah smrti. Vendar me ni strah svoje smrti, ampak smrti bližnjih in to mi zagotovo predstavlja največji strah.

Že ko sem bila otrok sem bila večkrat pogrebih s svojimi starši, saj je ati pel v pevskem zboru na pogrebih. Takrat se sicer še nisem zavedala pomena smrti, čeprav je umrlo veliko ljudi v moji bližini.

Pogrebi mi še vedno predstavljajo velik stres in žalost sploh, ko umre kdo od bližnjih. Zagotovo mi je bilo najhujše do zdaj, ko so umrli moji stari starši in ko je nepričakovano ter nenadno umrl moj stric.

V zadnjih letih je bilo že precej pogrebov in vedno ter povsod imajo navado, da se na pogreb prinese ogromno sveč in to me je v zadnjem času začelo vedno bolj motiti, saj sveče predstavljajo veliko nepotrebnih odpadkov. Zato bi si želela, da bi sveče zamenjali za zastavice in da bi denar za sveče rajši darovali v dober namen za tiste, ki še živijo, saj pokojnih, ki smo jih izgubili nihče ne bo obudil.

Sama namreč že nekaj let tudi za prvi november za dan mrtvih namesto sveč kupim zastavice in denar darujem v dobrodelne namene in tako se počutim veliko boljše, saj vem, da sem s tem nekomu pomagala ter da tako ne ustvarjam še več smeti. Zastavice kupim tudi za čez leto in jih ob priložnosti odnesem na grobove ter se tako spomnim na svoje bližnje.

Najrajši bi videla, da se na pogrebih tudi ne bi kupovalo cvetje ampak bi tudi namesto tega žalujoči kupili zastavice, saj cvetje oveni v nekaj dneh stane pa žal celo premoženje.

Resnično si želim, da bi se v tej smeri kaj spremenilo in da bi v žalosti ob izgubi bližnjih rajši večkrat pomislili na tiste, ki še živijo ter jim olajšali življenje, če jim ga lahko.

Vendar je težava žal že v zakoreninjeni miselnosti ljudi, da so sveče in cvetje na pogrebih nujni. Zadnjič sem namreč videla lep primer kaj lahko odnesemo na pogreb namesto sveč – paket zastavic in vizitko ali rožo na primer vrtnico ali cvetje, ki ga je imel pokojni najrajši.

Če bi mladi začeli takšno novo tradicijo, sem prepričana, da bi nam sledili tudi drugi in tako bi lahko spremenili marsikaj. Predvsem bi proizvedli manj odpadkov in obenem bi naredili veliko za dobrodelnost in za tiste, ki še živijo ter potrebujejo našo pomoč.

Zanimivo mi je tudi, da zdaj večkrat v osmrtnicah zapišejo, da svojci cvetje in sveče hvaležno odklanjajo in si želijo, da namesto tega žalujoči denar nakažejo za dobrodelne namene. To je zagotovo lepa gesta in tudi korak najprej v pravo smer in menim, da bi se o tem morali več pogovarjati, da bi se na tem področju še kaj spremenilo.

Se tudi ti strinjaš z mojim mišljenjem? Meniš, da je to tema, o kateri bi se morali večkrat pogovarjati? Ste že kdaj kupili zastavice – manj svečk za manj grobov? Česa v življenju je tebe najbolj strah?

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.