Lokali in gostilne
Gostilne | Restavracije Kulinarika

Lokali in gostilne

Lokali in gostilne

Gostinski lokali in gostilne me v zadnjih letih vedno bolj jezijo in to si upam priznati tudi na glas. Vem, da morajo tudi oni služiti denar, vendar so cene v zadnjih letih zame postale preprosto nenormalne. Saj, če vprašate mene, se mi zdijo cene povsod veliko predrage.

Zato grem v gostinske lokale in gostilne pogosto z zelo težkim srcem in veliko nejevoljo. Pogosto grem le v primeru, da se tam dobim s prijateljicami ali imam tam sestanke. Saj sem že pred leti izračunala, koliko povprečno stanejo posameznika v enem letu cigarete in kava.

Če si vsak privošči na dan v gostilni dve kavici in sok ter eno škatlico cigaret na dan. In cene do zdaj so se zvišale za vsaj enkrat. Čeprav sama v gostinskem lokalu ali gostilni pijem vedno le juice, Cedevito ali čaj.

Torej, če je kavica stane približno 1,20 € in če spijete na dan dve vas letno le kave v lokalu ali gostilni stanejo približno 854 €. In pogosto vsak zraven naroči še Cedevito ali sok, ki stane približno 1 € ali več.

Torej lahko temu znesku dodamo še sok, ki vas letno stane približno 712 €. Če izračunamo še, da na dan zraven pokadite škatlico cigaret, ki stane približno 3,50 € vas to stane na leto 1246 €, za kar bi si lahko že kupili dober rabljen avto.

Torej, če izračunamo skupaj celoten strošek dve kav ter dveh sokov na dan in ene škatlice cigaret, letno zapravite kar 2812 € ali več. In čeprav sem vam morda ne zdi veliko, da dnevno zapravite okoli 6 € v lokalu ali gostilni se to na leto precej pozna.

Vsakemu, ki izračunam ta znesek mi reče le, da bi drugače ta denar zapravil za kaj drugega. Zato vsakemu predlagam, da naj vsak dan tistih 6 € shrani v hranilnik ter si tako ob koncu leta kupi, kar si želi. Obenem bo tako poskrbel še za svoje zdravje.

Poleg tega me razjezi dejstvo, da v gostilni stane čaj vsaj 1,20 €, ko grem v trgovino za ta denar dobim vsaj 30 vrečk čaja. Ali, da stane kava vsaj 1,20 €, za ta denar lahko doma skuham, kar veliko skodelic kave.

Zato veliko rajši vidim, da moji prijatelji in družina pridejo na obisk k meni, kjer jih lahko postrežem s kavo, sokom, sladico ali večerjo. Obenem lahko tako brez skrbi uživamo v miru in tišini.

Sploh zdaj, ko še z večjo muko zahajam v gostinske lokale in gostilne, ker imava Glorio, saj ne more biti pri miru niti sekundo. In zato, namesto da bi lahko v miru pojedla le tekam za njo in sploh ne poslušam drugih, kaj mi kdo govori. Ali pa moram na hitro pojesti vse ter se odpraviti domov.

Zato mi je veliko lažje, če smo doma ali gremo kam na obisk, kjer lahko Gloria teka naokoli ali spi, mi pa se lahko medtem pogovarjamo.

Tudi če pomislim, da stane kosilo v gostilni od 10 €/osebo naprej, mi kar dvigne pritisk. Za malice se mi še zdi primerna cena do 5 €, saj zraven dobiš glavno jed, priloge, solato ter pogosto še juhe in včasih še pijačo.

Ampak pri kosilih in večerjah moraš vsako stvar plačati posebej glavno jed, priloge, solate ali sladice.Lokali in gostilne

Vendar včasih res nimaš izbire na primer pri praznovanjih za krste, obhajila, birme, poroke, obletnice … Saj pogosto doma nimaš dovolj prostora za vse goste, ali nimaš časa za pripravo kosila ali večerje.

Mogoče si kdo zdaj misli, da sem ˝škrta˝, vendar denar ne raste na drevesu in glede na to, da so že položnice tako drage in ˝nujno zlo˝. Lahko vsaj prihranimo pri nepomembnih stvareh, ki jih ne potrebujemo.

Tudi na morju me zelo jezijo nenormalne cene v gostinskih lokalih in gostilnah ter tudi v trgovinah. Vendar na to žal ne moremo vplivati, saj ponudniki izkoristijo turiste za zaslužek.

Moj nasvet je, da hrano in pijačo lahko peljete sabo na morje ali rezervirate polpenzion ali polni penzion. Za otroke lahko s seboj vzamete HIPP kašice ali sadne žepke.

Kako lahko še prihranimo na dopustu si preberite v prispevku, ki ga najdete tukaj.

Kakšno je vaše mnenje ali so gostinski lokali in gostilne predragi ali ne?

Mogoče ti bo všeč tudi ...