ločevanje odpadkov
Blog

Ločevanje odpadkov

Ločevanje odpadkov

Z ločevanjem odpadkov prispevate k čistejšemu okolju poleg tega lahko z mojimi nasveti naredite še čudovito dejanje za druge.

Sama se zelo trudim ločevati odpadke, vendar pri nekaterih nastane težava, ker nikjer ne piše, v katere zabojnike moramo odlagati katere odpadke. Zato tudi večina obupa nad ločevanjem odpadkov že na začetku.

Bolj, kot prepričevanje o tem kateri odpadek gre, v kateri zabojnik vam želim ponuditi predloge.

Kako lahko koristno porabite tako imenovane ˝smeti˝ oziroma odpadke: 

  • Papir (časopise in reklame, kartonaste škatle in podobno) lahko zbirate doma, če imate prostor in ga lahko podarite, ko šole na primer zbirajo denar za svoje dejavnosti, kot so končni izleti ali dobrodelne akcije. Lahko ga porabite tudi za kurjavo.
  • Posodice od sladoleda lahko pomijete in shranite ter porabite namesto krožnikov in v njih oddate pecivo (saj vemo, da se večina krožnikov in druge posode nikoli ne vrnejo nazaj).
  • Kozarčke od jogurtov lahko porabite pri peki peciva za odmerjanje sestavin.
  • Steklene kozarčke od vložene zelenjave in sadja lahko porabite ponovno za vlaganje marmelade ali drugega sadja. Za vlaganje zelenjave ali za shranjevanje suhih sestavin, ki jih uporabljate za peko.
  • Steklene steklenice – na primer od žganja lahko porabite za domači orehovec, borovničke, limonice itd.

Najpomembnejše je, da zbirate plastične zamaške od embalaže različnih vrst (soka, mleka, različne kozmetike, šamponov itd.).  Ki jih lahko podarite v dobrodelne namene.

Ali jih odnesete v Mladinski center Litija, kjer jih pridno zbirajo že nekaj let in tako pomagajo osebam, ki potrebujejo pomoč. Trenutno zbirajo zamaške za pomoč pri plačilu šolnine.

Tudi sama jih zbiram že kar nekaj let in jih nosim v Mc Litija (to počnem tudi, ko sem na dopustu – in takrat jih prinesem s seboj domov). Saj se zavedam, kako težko je, če nimaš denarja za plačilo šolnine. In kaj pomeni prava dobrodelnost.

Lahko jih odnesete tudi v vrtce ali na spletu preverite, kje vse zbirajo zamaške in papir.

Upam, da sem vam pomagala s kakšno koristno idejo, kako lahko uporabite ˝smeti˝.

Več o akciji zbiranja zamaškov v Mladinskem centru Litija si lahko preberete na njihovi spletni strani pod rubriko omogočimo šolanje ali na Facebook strani.

Zanima me vaše mnenje? Ali smo lahko z ločevanjem odpadkov dobrodelni?

Mogoče ti bo všeč tudi ...