Limit - sovražnik varčevanja
Blog

Limit – sovražnik varčevanja

Limit – sovražnik varčevanja

Če želite varčevati v pravem pomenu besede morate nujno prenehati uporabljati bančni limit. Saj je limit sovražnik varčevanja. Ker je dejstvo, da če imate še limit pogosto porabite več denarja, kot ga dejansko imate.

In ko enkrat začnete porabljati limit, se znajdete v začaranem krogu in ga porabljate vedno znova in znova in zato ste pogosto v minusu.

Torej, če je le možno, se trudite, da ne porabite limita in si takrat rajši skrijte bančne kartice. Vedno uporabljajte gotovino, saj boste tako vedno vedeli, koliko denarja ste porabili.

Se je tudi vam že zgodilo, da niste prišli iz začaranega kroga in ste bili v plusu le kak dan ali dva? Pogosto je tako v času prejetja plače ali dodatkov. Sama sem se žal že znašla v takšnem položaju, ko sem imela minimalno štipendijo in ogromno stroškov.

In zato sem vsak mesec porabila celoten limit in ob koncu leta sem komaj zbrala dovolj denarja, da sem ga lahko pokrila. Saj mora biti stanje ob koncu leta na banki pozitivno. Še sreča, da sta mi starša pomagala, kolikor sta le mogla, saj sta tudi onadva takrat komaj shajala čez mesec.

Kar nekaj let je imel prihodke le moj ati, saj je mami prej delala v tovarni IUV na Vrhniki, ki je šla v stečaj. In tako je ostala brez dela in brez vseh prihodkov dolžni pa so jim še vedno še kar nekaj plač in odpravnino.

Šele lani decembra končno dobila svojo prvo pokojnino, saj so večkrat spremenili zakon in zamaknili datum njene upokojitve. Zato smo res težko shajali zadnja leta z ogromno položnicami in drugimi stroški. Saj je v njenih letih res težko dobiti službo sploh v poklicu industrijska šivilja.

Še mladi komaj dobimo zaposlitev kaj šele starejši, ki imajo ogromno izkušenj, vendar ni več takšnih primernih delovnih mest zanje.

Zato vem in verjamem, da se je včasih težko upreti porabi limita, saj pride situacija, ko ga morda potrebuješ za nujne potrebščine. Vendar se vseeno trudite, da ne posežete po njem ali da ga le redko uporabite.

Tudi ko odpirate bančni račun vas na banki vprašajo, koliko limita želite imeti? In vedno se odločite za izbiro, da ga ne bo več kot 50 € – 150 €.

Več prispevkov na to temo najdete v povezavi.

Kakšno je vaše mnenje? Ali je limit sovražnik varčevanja?

Mogoče ti bo všeč tudi ...