Lažno pozitiven test nosečnosti
Nosečnost | Porod Otroci | starši

Lažno pozitiven test nosečnosti

Lažno pozitiven test nosečnosti

V mesecih, ko sem poskušala zanositi, sem imela občutek kot, da sploh nimam ovulacije. Ker med tem časom spet nisem imela mesečnega perila, sem opravila test nosečnosti, ki je pokazal rahlo obarvano še drugo črto.

Zato sem si dejala, da sem ga morda opravila prekmalu in da bo bolje, če ga ponovim čez nekaj dni. Čez nekaj dni sem res ponovila test najprej zjutraj in potem sem ga opravila še popoldne.

Oba testa sta pokazala rahlo obarvani črtici, zato sem poklicala v ginekološko ambulanto in vprašala, kaj naj storim, če vsi testi kažejo le rahlo drugo črtico. Preprosto sem bila prepričana, da test ne more kazati lažnega rezultata, vendar je tudi to žal mogoče.

Sestra mi je predlagala naj grem za vsak primer rajši opravit plačljivi krvni test nosečnosti v laboratorij. Tako bi lahko zagotovo potrdila, ali je nosečnost ali je ni in obenem ne bi bankrotirala zaradi testov nosečnosti.

Predlagala mi je, še naj rajši počakam še nekaj dni, preden se odpravim v laboratorij, če morda prej dobim še mesečno perilo. Res sem počakala še en teden, ki se je vlekel nenormalno dolgo. Na tisti ponedeljek sem komaj dočakala, da je Rajko prišel domov in prevzel v varstvo Glorio, saj sem tja hotela oditi sama.

Spet sem držala pesti, da krvni test potrdi nosečnost in tudi tokrat sem doživela razočaranje. Takoj naslednji dan sem se naročila na pregled h ginekologu, ki sem ga imela nekaj dni kasneje.

V vsem tem času so minili že skoraj trije meseci, odkar sem želela zanositi. Zato sem ginekologu povedala za vse težave, ki so se pojavile v tem času. Takoj je opravil pregled in nato še ultrazvok, ki je pokazal, da imam veliko cist na jajčnikih in obenem policistične jajčnike.

Razložil mi je, da imam zato zelo neredno mesečno perilo torej tudi na 60 dni ali več. Obenem zaradi tega nisem imela ovulacij, kar pomeni, da niti ne bi mogla zanositi v tem času.

Ko sem kasneje brala na različnih spletnih straneh o tej diagnozi, sem ugotovila, da ima skoraj enake simptome kot nosečnost in zato mnoge ženske simptome lahko zamenjajo za nosečniške. Poleg tega mi je ginekolog povedal tudi, da imam nazaj obrnjeno maternico in da bom morda imela lahko zato nekaj še več težav z zanositvijo.

Vseeno se mi je takoj odvalil kamen od skrbi, saj prej nisem vedela, v čem je težava in sem že pomislila, da sem morda v zadnjih mesecih pod prevelikim stresom zaradi službe. Tudi mesečno perilo sem imela le po dan ali dva in je bilo vedno podobno vgnezditveni krvavitvi.

Ker sem ginekologu že prej povedala, da želim zanositi mi je takoj predlagal, da najprej poskusiva s tabletami za spodbuditev mesečnega perila. Kasneje še s tabletami za ovulacijo in da se v času načrtovane ovulacije naročim na pregled, da pregledava jajčnike, če delujejo.

Z največjim veseljem sem upoštevala vsa njegova navodila in 14. dan po zadnjem mesečnem perilu sem začela jesti tablete za spodbujanje novega mesečnega perila. Jemala sem jih 10 dni po dve tableti na dan, nato sem morala narediti premor in počakati na mesečno perilo.

Kasneje sem peti dan od prvega dneva menstruacije morala začeti jemati druge tableti za spodbujanje ovulacije po dva tableta na dan pet dni zaporedoma. Nato sem se morala naročiti na pregled enkrat med 12. in 14. dnem od prvega dne mesečnega perila, saj naj bi takrat imela predvideno ovulacijo.

Ker so bili ti dnevi ravno med koncem tedna me, je sestra naročila h ginekologu že 10. dan po mesečnem perilu, ko sem zaključila s tabletami za ovulacijo. Ginekolog je opravil pregled in videti je bilo, da je končno vsaj en jajčnik deloval ter da se telo pripravlja na ovulacijo.

Povedal mi je tudi, da imam srečo, da so zdaj na voljo vsi ti tableti in metode za spodbujanje ovulacije, saj če bi se mi to zgodilo pred leti morda sploh ne bi mogla več zanositi.

Dogovorila sva se, da test nosečnosti opravim šele, če mi bo menstruacija zamujala več kot en teden. V primeru, da jo med tem časom dobim moram ponoviti postopek s tabletami za ovulacijo in se naročiti na nov pregled.

Obenem je bil zelo prepričan, da bo zanositev v tem mesecu uspela. Tako sta minila dva tedna po pregledu, ko se je pojavila krvavitev, ki je bila sprva zelo šibka in rjave barve zato sem upala, da gre tokrat končno za vgnezditveno krvavitev.

Vseeno nisem želela preveč upati in sem rajši počakala še nekaj dni, da bi videla, ali bo krvavitev trajala več kot dva dni kar bi pomenilo mesečno perilo.

Ker mesečnega perila ni bilo sem na sredo zjutraj opravila test, da bi se prepričala pri čem sem. Tisti dan sem začela z jemanjem tablet za ovulacijo in obenem sem se še naročila na ponovni pregled med 12. in 14. dnem po prvem dnevu mesečnega perila.

Test nosečnosti je v sredo zjutraj je spet pokazal negativen rezultat. Vendar sem ga opravila le zato, ker nisem želela tvegati z tableti za ovulacijo, če bi bila morda noseča.

Moram priznati, da čeprav sem bila vsakič zelo vesela za vsako nosečnico, za katero sem izvedela. Mi je bilo v tem času obenem tudi zelo težko, ker sama nisem mogla ponovno izkusiti te sreče oziroma sploh nisem vedela, kaj je narobe.

Prepričana sem namreč bila, da bom zanosila takoj, ko se bova za to odločila. Sploh, ker sem vedno poslušala in brala o tem, kako so se ženske takoj po rojstvu prvega otroka odločile že za naslednjega in je bilo med njima praktično včasih le eno leto ali še manj razlike v starosti.

Moje mnenje od nekdaj je vseeno bilo, da je pametno počakati vsaj dve leti z naslednjo nosečnostjo, da se telo lahko pripravi na novo nosečnost. Vendar tega nisem imela namena očitati tistim, ki so se odločile takoj za novo načrtovano nosečnost, saj so nekatere o tem prepričali tudi v službi in jim rekli, naj gredo takoj iz enega porodniškega dopusta v drugega.

Seveda se za to odloči vsaka ženska sama in menim, da je tako nenačrtovanih nosečnosti morda 5 %. Spoštujem odločitev vsake ženske ne glede na to, ali se odloči, da bo imela otroke enega za drugim ali da jih morda sploh ne bo več imela …

Če zdaj pomislim, bi morda tudi midva rajši začela z načrtovanjem nove zanositve nekaj mesecev prej, če bi vedela, da bova imela takšne težave. Vendar, ker zdaj pričakujeva dvojčke, sem vesela, da sem vseeno počakala z zanositvijo in da bo Gloria ob rojstvu dvojčkov stara že vsaj tri leta in pol.

Se je tudi tebi kdaj zgodilo, da je bil test nosečnosti lažno pozitiven? Si se takoj po rojstvu prvega otroka odločila za drugega?

Mogoče ti bo všeč tudi ...