Kruh -recept Izberi modro
Kulinarika Preprosti recepti

Kruh – recept

Kruh – recept

Vedno sem si želela speči odličen domač kruh, kot ga doma peče moja mami. Ona ga sicer peče v krušni peči na zeljnih listih jaz pa ga zdaj pečem pri nas doma v pečici, vendar ima še vedno odličen okus in vonj po domu.

V času karantene sem se izogibala obiska trgovin, zato sem se odločila, da bom poskusila sama doma speči kruh. Sicer že na splošno zelo redko jemo kruh – morda enkrat na teden in takrat ga kupiva v pekarni, saj stane hlebec kruha le en evro in je odličnega okusa.

Odkar sem prvič spekla kruh še nismo kupili kruha ne v trgovini, ne v pekarni, saj so vsi doma nad njim navdušeni. Sprva me je bilo malce strah peke kruha, zato sem najprej spekla domače žemlje in bombetke in šele nato sem se lotila peke kruha.

Prvi kruh sicer ni bil najbolj okusen, vendar se počasi učim tako, da je vsakič lepši in boljšega okusa in vedno hitreje ga pripravim, kljub temu, da imam še vedno obe doma v varstvu.

Prepričana sem, da bo zato ta recept navdušil tudi vas. Recept sem že pred časom našla na spletu, vendar si za peko nikoli nisem vzela časa tako, da ne vem, kdo je avtor in recept sem do zdaj malce spremenila, da je še bolj preprost za začetnike v peki kruha.

Sestavine – kruh:

  • 500 g gladke moke
  • 1 mala kocka kvasa + (½ žlice sladkorja in malo toplega mleka) ali 1 vrečka suhega kvasa
  • 1 žlica soli
  • 2 dcl vode (če uporabljamo suhi kvas uporabimo 3 dcl vode)
  • 0,5 dcl olja (olivnega, repičnega ali sončničnega)

Postopek – kruh:

Mleko pogrejemo in nadrobimo kvas v manjšo posodo ter dodamo pol žlice sladkorja, da hitreje vzhaja.

V večji posodi medtem pripravimo 500 g moke, žlico soli ter dodamo kvas in vse skupaj zmešamo z žlico ali zgnetemo. Nato v posodo dodamo še olje in vodo in hlebec pustimo vzhajati eno uro.

Če uporabimo suh kvas, ga le primešamo k moki in dodamo sestavine kot običajno. Za pripravo kruha lahko uporabite tudi 1/3 ostre moke in 2/3 gladke moke.

Po eni uri vzhajanja testo še enkrat oblikujemo v hlebec in ga pokrijemo ter pustimo, da vzhaja še 15 minut. Medtem segrejemo pečico na 220 stopinj.

Pekač po želji premažemo z olivnim oljem in nanj položimo hlebec. Nato kruh pečemo najprej 30 minut na 220 stopinj in nato še 30 minut na 200 stopinjah. Če je kruh pečem lahko preverimo tako, da potrkamo po njem.

Ko je pečen še vročega zavijemo v vlažno krpo in ga pustimo, da se počasi ohladi.

Če želite narediti večji hlebec uporabite dvojne sestavine.

Dober tek!

Kruh - Izberi modro

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.