Koronavirus
Blog

Koronavirus

Koronavirus

O temi koronavirus-a nisem želela pisati, vendar zdaj preprosto moram, saj se mi zdi, da mediji vse skupaj že precej napihujejo.

Glede na to, da z Rajkom ne bereva in ne spremljava novic, sva za koronavirus verjetno izvedela zadnja.

Namreč novic ne spremljava, ker so v 95 % slabe in se naju niti ne tičejo. Lahko rečem, da sva zato veliko manj zaskrbljena in manj živčna, kot sva bila prej.

Po mojem mnenju je bilo vse skupaj umetno ustvarjeno, da zmanjšajo prebivalstvo ter da povzročijo finančno krizo in vsesplošno paniko med ljudmi.

Lahko bi rekla, da mi vse skupaj deluje kot zgodba v zadnjem delu filma Da Vincijeva šifra – Inferno, ko so želeli podtakniti virus. Še bolj zanimivo je, da se je vse skupaj začelo na Kitajskem v državi, ki je vedno bolj gospodarsko napredna.Koronavirus

Seveda bo na vsem tem največ zaslužila spet farmacija kot vedno. Vsi drugi bodo žal verjetno bankrotirali. V zadnjih tednih smo lahko brali o tem, da je zmanjkalo razkužil in zaščitnih mask, ker so zdravi ljudje pokupili vse zaloge in jih zdaj preprodajajo.

Po drugi strani jih kronični bolniki in vsi drugi niso mogli kupiti, čeprav bi jih nujno potrebovali. V tem času sem lahko zasledila tudi veliko goljufov, ki so maske in podobno prodajali po 10 x ceni, ker so ravno oni vse pokupili.

Na primer, če je bila prej cena za 50 mask 3 €, isti paket mask zdaj stane najmanj 55 €, kar je grozno in je zame isto kot kraja. Enako je tudi z rokavicami, saj jih skoraj nikjer ni mogoče kupiti.

Koronavirus

Po izobrazbi sem medicinska sestra tako, da si že celo življenje umivam in razkužujem roke po predpisih. Morda v tem včasih celo pretiravam, saj imam zaradi tega že čisto suhe in ranjene roke.

Tudi razkužilo je pri nas doma vedno na zalogi že nekaj let, saj ga uporabljam za rane in prvo leto sva ga imela vedno v uporabi zaradi dvojčic, ker sta nedonošenki.

Zdaj ga je seveda nemogoče kjerkoli dobiti oziroma je cena zanj nenormalna. Zato sem vesela, da ga imamo še nekaj na zalogi za čas te krize.

Glede na to, da smo doma in ne hodimo nikamor, in da grem le jaz v trgovino enkrat na tri tedne, ga ne porabimo veliko.

Koronavirus

Če razmišljam o tem, kako izropane so bile trgovine v dneh po izbruhu novice o koronavirus-u, se primem za glavo. Sama takrat namreč sploh še nisem vedela nič o tem pa vseeno nihče ni pomislil, da se lahko okuži med mrzličnimi nakupi.

Pri nas doma imamo vedno na zalogi dovolj hrane za kakšen mesec oziroma vsaj osnovne stvari tako, da zaprtje trgovin pri nas ne bi bila težava, saj nakupujem le enkrat na teden in še takrat večinoma hitro pokvarljive izdelke.

Zagotovo pa bi nastala težava pri izdelkih, ki so posebni. Na primer, če bi še zdaj potrebovala HiPP AR mleko proti polivanju ali mleko za nedonošenčke, ki se dobi večinoma le v lekarnah.

Verjamem, da je zaprtje vrtcev nujni ukrep, vendar se vseeno vprašam, kaj vse to potegne za seboj za tiste starše, ki razen vrtca nimajo nobenega varstva in ne bodo dobili bolniške ali varstva za otroke.

Še hujša je misel kaj se bo zgodilo, ko bodo končno odprte šole in vrtci – kaj, če bo takrat virus udaril v veliko hujši obliki in bomo okuženi skoraj vsi?

Kaj, če bo karantena trajala več mesecev? Kdo pomisli na to, da če komunalni delavec ne bo odšel v službo in bodo smeti pred hišo več tednov in se bodo, zato v njih razvile živali in vse ostalo.

Ali, če v službo ne pride mehanik vi pa nujno potrebujete avto, da pridete do porodnišnice ali do bolnišnice, ker ste bolni ali imate nujno operacijo.

Ali da mehanik ne more popraviti rešilnega avtomobila, ki bi moral oditi na kraj nesreče, ker doma varuje otroka ali ker so zaprti servisi.

Ali če ne bi bilo vodovodarja, da nam popravi stanovanje, preden zmrznemo ali nam poplavi stanovanje. Morda ne bo gasilca v primeru požara, saj skrbi za svojega otroka ali ker je vlada preprosto sprejela ukrep o nedelovanju nekega podjetja.

Postali smo zelo odvisni od vsega, vendar glede na to, da je tehnologija tako napredovala to prinese tudi težave. Seveda bi vsi lahko vsaj nekaj dni preživeli brez ogromnih zalog hrane.

Tudi brez gostiln, pekarn, trgovin z oblačili, kozmetičark, frizerjev, terapevtov, učiteljev in ostalih podobnih panog. Ampak dvomim, da bi zdržali zaprtje lekarn sploh pri bolnikih z alergijami ali s kroničnimi boleznimi.

Kaj, če ne dela pošta, vi pa nujno potrebujete paket, ki ga je možno zdaj kupiti le v spletni trgovini? Menim, da bi mi brez težav zdržali brez trgovin in preobilice hrane več tednov. Ampak nam bi bilo težko brez plenic, saj jima ustreza le ena vrsta plenic ali brez podobnih specifičnih stvari.

V zadnjih tednih je povsod zmanjkalo suhega kvasa in sama sploh ne bi opazila, da ga ni, vendar zato nisem mogla pripraviti pice.

Tudi brez kruha bi bili brez težav, saj ga na mesec jemo le dvakrat in še takrat ga kupimo v pekarni, saj ga ne morem nikjer shraniti. No v času karantene sem ga začela peči sama doma.

Nihče verjetno ne bi opazil, da nihče ne dela na ministrstvu ali na csd-ju, saj povsod delajo tako počasi ali imajo tako nemogoče uradne ure, da sploh ne opaziš, da jih ni.

Vendar bi vseeno nastala težava, če bi ostali brez nujnih odločb in posledično brez denarja. Verjetno bi prej opazili, če ne bi delovale banke ali računovodje za plače in na računu ne bi bilo denarja.

Vedno se govori o tem, da morali zapreti trgovine ob nedeljah. Sama grem na nedeljo v trgovino morda 2 x letno, vendar, kot vidim, imajo takrat dovolj dobička tako, da je vseeno, če so odprte ali ne – no po novem so itak zaprte.

Nekateri imajo vseeno morda možnost le tisti dan iti v trgovino, saj so cel teden v službi. V tem primeru noben drug delavec v nujni ali dežurni službi ne bi moral delati v nedeljo (gasilci, zdravstveni delavci).

Ker živimo v stanovanju nimamo ravno veliko prostora za kopičenje zalog. Tudi glede na letni čas niti ne bi mogli biti samozadostni, saj čeprav bi imeli vrt trenutno, ne bi bilo še nobenih pridelkov.

Verjetno bi v primeru zaprtja trgovin, če bi mi kaj zmanjkalo odšla do staršev in si to izposodila. Vendar dvomim, da se bo to zgodilo, saj je vsak dan v trgovinah ogromno ljudi.

Zagotovo bodo tokrat najslabšo črto potegnili s. p.-ji, ki so vezani na stranke. Namreč prispevki za samostojne podjetnike znašajo že več kot 400 € na mesec in morajo biti plačani, čeprav nisi zaslužil niti centa v tem času. Vladni ukrepi pa so trenutno katastrofalni.

Zaposleni so vsaj zavarovani s plačanim dopustom, regresom, bolniškim nadomestilom, dodatki, plačanimi prispevki, božičnico in vsega tega pri podjetnikih ni.

Tako, da so prepuščeni sami sebi na nemilost države. Zagotovo bodo tudi ostala podjetja dobila podporo zaradi nedelovanja, vsi razen s. p.- jev.

Dejansko je najbolj šokantno to, da lahko s koronavirus-om okužimo res kjerkoli in tega morda niti ne pričakujemo. Najbolj grozno je to, da so ga večinoma prinesli iz tujine in da naj bi bilo največ okuženih ravno zdravnikov.

Seveda je tudi mene zelo strah, da bi dobila ta virus ali kdo od mojih bližnjih ampak vseeno menim, da je vse skupaj zelo medijsko napihnjeno in da je veliko nepreverjenih informacij.

Zadnjič sva bili z Glorio za moj rojstni dan na otroškem igrišču v bližini in nihče od staršev ni bil videti zaskrbljen zaradi koronavirus-a, čeprav se je o njem že govorilo.

Namreč na igrišču je bilo res ogromno otrok in staršev in še vseeno sem imela občutek, da nikogar ne skrbi za koronavirus.

Skoraj vedno smo na tem igrišču same z dekleti tokrat pa je bilo ogromno ljudi, ki so se veselo in brez skrbi igrali, čeprav je dejansko bilo ogromno možnosti za okužbo, kljub temu, da smo bili zunaj.

Naslednji dan, ko je prišlo ven obvestilo o zaprtju vrtcev na igrišču ni bilo nikogar več, niti na sprehodu. Občutek imam, da se je življenje 13. marca preprosto ustavilo.

Koronavirus

Za nedoločen čas smo prestavili tudi praznovanje rojstnega dne, čeprav smo ga imeli namen praznovati le v ožjem družinskem krogu.

Razumem vse zaščitne ukrepe, vendar me resnično skrbi, kaj bo vse to potegnilo za seboj in kakšna bo škoda na vseh področjih. Kaj, če bo karantena trajala več mesecev ali morda eno leto?

Koronavirus zagotovo ni le šala, ampak vseeno se bojim, da mediji povzročajo predvsem pretiran stres in zato morebitne nove bolezni povezane z njim.

Zaradi morebitne izolacije starejših se bojim, da bo tudi več depresije, ki je po mojem mnenju ena najhujših bolezni in povzroča še večjo smrtnost.

Vsaj pri meni je stres prisoten prvič od rojstva dvojčic le zaradi pritiska medijev s čudnimi novicami.

Tako, da si želim le, da bo tale karantena čim prej mimo in da vsi ostanemo zdravi.

Kakšno je vaše mnenje glede koronavirus-a? Vas je strah koronavirus-a ali ste flegmatiki? Menite, da mediji preveč pretiravajo z groznimi novicami?

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.