Kokosove kocke
Kulinarika Sladice

Kokosove kocke

Kokosove kocke

Kokosove kocke so tradicionalna sladica na skoraj vseh slavjih predvsem zato, ker so zelo okusne. Sama se sicer izogibam peki piškotov in rajši ustvarjam sladice v kozarčkih ali različne biskvite, ki so bolj preprosti.

Saj mi ustvarjanje piškotov preprosto ne gre in zato pogosto zanje porabim preveč časa. Tudi zato se priprave kokosovih kock lotim le na vsake nekaj mesecev. Občasno, če jih naredim več, jih tudi zamrznem. 🙂

Spodaj vam zato predstavljam recept za okusne kokosove kocke, ki smo jih pretekli konec tedna pekle skupaj z mami.

Sestavine – kokosove kocke:

  • 1 dl mleka
  • 300 g moke
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1 pecilni prašek
  • 6 jajc
  • Rum (po želji)
  • 150 g masla ali margarine (sama rajši uporabljam maslo)

Preliv:

  • 150 g jedilne čokolade ali kakava ali čokoladnega prahu
  • 250 g masla ali margarine
  • 150 g sladkorja v prahu
  • Rum (po želji)

Posip – kokosove kocke: 

  • 300 g kokosa v prahu oziroma po občutku

Priprava:

Najprej ločimo beljake in jih počasi stepemo v trden sneg. Nato rumenjake penasto vmešamo s sladkorjem v prahu in rumom ter masi počasi dodamo še omehčano maslo.

Ko penasto naraste, počasi dolijemo mleko ter dodamo presejano moko, ki smo ji primešali pecilni prašek. Čisto na koncu počasi in previdno vmešamo še sneg in vse skupaj zlijemo v pomaščen pekač.

Če je biskvit pečen, lahko preverimo z zobotrebcem. Nato ga stresemo iz pekača in počakamo, da se ohladi.

Med tem, ko se biskvit hladi si v prvi posodi stopimo maslo, jedilno čokolado in rum ter počasi primešamo še sladkor v prahu. Mešamo dokler preliv ne postane gladek brez grudic. V drugo globoko posodo natrosimo kokos v prahu.

Ko se biskvit ohladi, ga razrežemo na majhne kocke ter vsako kocko posebej pustimo v čokoladni kopeli za kratek čas, da se malce prepoji. Nato jih z zobotrebcem počasi vzamemo iz čokolade ter jih povaljamo še po kokosu in jih zložimo na pladenj.

Morda vam bo lažje, če boste imeli pri tem drugem delu pomoč, saj vam bo priprava tako šla hitreje od rok. Z mami jih pogosto pečemo skupaj na način, da jaz kocke namakam v prelivu, ona pa jih nato povalja še po kokosu.

Dober tek!

Več receptov za sladice lahko najdete tukaj.

Mogoče ti bo všeč tudi ...