Klima
Obnova | Gradnja doma Vse za dom

Klima

Klima

Kmalu bo minilo že devet mesecev, odkar smo se preselili v stanovanje. In zato sem se odločila, da z vami delim mnenje, kako se obnese klima kot vir ogrevanja v stanovanju.

Za nakup klime sva se odločila pred dvema letoma, ko sva razmišljala o različnih možnostih ogrevanja stanovanja v več kot 110 let starem bloku. Ker je blok tako star, imamo vsi prebivalci prepoved kurjenja peči na drva.

Obenem so lansko leto tudi podrli dimnike, ko so na novo prekrivali streho bloka. In zato nama je ostala le možnost ogrevanja na električno energijo.

Ker so bili tudi radiatorji v stanovanju že zelo stari in dotrajani, bi morala zamenjati vse radiatorje za nove, kar bi pomenilo precejšen dodaten strošek. In ravno iz tega razloga sva se na koncu odločila za nakup klime.

To možnost nama je predlagal prijatelj, saj bi tako prihranila največ denarja pri porabi elektrike obenem bi imela najmanj dela z montažo. Ko sva se pred dvema letoma odločila za nakup klime nisva še pomislila, da bi mi kdaj v tem stanovanju tudi živeli.

In sprva je bil nakup klime mišljen le zato, ker je stanovanje počasi propadalo, saj ni nihče živel v njem že več let. Oziroma sva z Rajkom prej večkrat v stanovanju prespala le ob koncih tedna.

Drugače sva živela pri mojih starših, vendar sva se kasneje po spletu dogodkov in okoliščin odločila, da se bomo preselili v stanovanje. Seveda je bilo stanovanje potrebno temeljite prenove, in ker nisva imela veliko denarja, sva ga počasi obnavljala skoraj leto dni.

In klima je bila praktično prvi nakup pri obnovi stanovanja. Ko sva se odločala za nakup klime, sem najprej poslala povpraševanje različnim ponudnikom, ki sem jih našla na spletu.

Nato sem poslala še povpraševanje na spletni strani Primerjam.si, kjer vam različni ponudniki storitev pošljejo svoje ponudbe. Vse njihove ponudbe sva temeljito pregledala in se odločila za ponudbo podjetja Bama, d. o. o.

Saj so nama poslali ugodno ponudbo, obenem je bila pri njih tudi možna montaža v najkrajšem roku. Rajko jih je izbral tudi zato, ker so edini ponudili klimo, ki deluje tudi pri minus 25 stopinjah, njihova ponudba je bila tudi med ugodnejšimi.

Predvsem nama je bilo pomembno to, da imava klimo za ogrevanje in ne za hlajenje. Saj sva letos klimo za hlajenje uporabila le enkrat še posebej, ker sicer ob klimi vsi trije takoj zbolimo, če jo uporabimo za hlajenje.

Za klimo sva tako plačala 1500 €. Žal vam še ne morem povedati, koliko denarja na leto porabimo za ogrevanje s klimo, saj smo se v stanovanje preselili šele po tem, ko smo prejeli poračun elektrike.

Vam ta podatek sporočim, ko bova zamenjala dobavitelja za elektriko in bova mesečno plačevala položnice po porabi.

Prej selitvijo sva klimo uporabljala le nekaj mesecev, ko je lahko Rajko prenavljal stanovanje. Ampak kolikor sva do zdaj računala bova z ogrevanjem na klimo prihranila veliko več kot, če bi se odločila za katero drugo možnost.

Med prenavljanjem stanovanja sva tudi odstranila vse cevi za radiatorje tako, da niti ne bi imela druge možnosti ogrevanja. In lahko rečem, da sva nad izbiro klime resnično navdušena.

Saj tudi dovolj segreje stanovanje pozimi, ko je zunaj zelo mrzlo. Midva sva jo nastavila, da ogreva na 24 stopinj tako, da spalnico, ki je najbolj oddaljena od klime, ogreje na približno 21 ali 22 stopinj kar je prijetna temperatura za spanje.

V primeru, da bova imela občutek, da spalnice klima ne ogreje dovolj sva razmišljala, da bova kupila še stenski grelnik. Vendar za enkrat ni potrebe po tem.

Prvi mesec – februarja, ko smo se preselili nas je sicer precej zeblo, saj smo prepozno prižgali klimo šele en dan pred selitvijo, ker nismo vedeli točnega datuma selitve. Vendar smo se hitro navadili na takšen način ogrevanja.

Le malce težje smo se vsi naučili, da ne smemo zapirati vrat drugih sob, saj je klima v hodniku. In tako smo na vrata namestili zaščite proti priprtju, da so vsa vrata vedno odprta (zaščite najdete v trgovini Ikea).

V zimskih mesecih na stojalu pod klimo sušim tudi oblačila, ki se odlično posušijo. Čeprav še vedno upam, da bomo kmalu imeti dovolj denarja, da bomo lahko zaprli balkon in tja postavili sušilni stroj.

Po drugi strani je odlično tudi to, da je klimo nad tušem tako, da vsaj ne zmrznemo, ko stopimo izpod tuša. Tudi na splošno je v hodniku prijetno toplo je pa tudi res, da malce traja, preden topel zrak doseže še ostale sobe.

Kakšno je vaše mnenje o klimi? Jo tudi vi uporabljate za ogrevanje ali morda za hlajenje? 😉 Klima

Mogoče ti bo všeč tudi ...