Kako izbrati folno kislino - Izberi modro družina
Nosečnost | Porod Otroci | starši

Kako izbrati folno kislino?

Kako izbrati folno kislino?

Že v svoji prvi nosečnosti sem začela jemati folno kislino tri mesece pred načrtovano zanositvijo. Predvsem sem se za to odločila, ker folna kislina pomaga pri nastajanju materinega tkiva v nosečnosti, nastajanju krvi, normalnem psihološkem delovanju, delovanju imunskega sistema ter zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, o čemer smo se učili tudi v srednji zdravstveni šoli. Ima tudi vlogo pri delitvi celic.

Tudi pred drugo nosečnostjo sem se odločila, da bom z jemanjem folne kisline začela tri mesece pred načrtovano zanositvijo. Vendar tokrat žal nisem zanosila takoj, ampak šele po sedmih mesecih, saj sem imela težave s policističnimi jajčniki – o tem sem pisala že v objavi, ki jo najdete tukaj.

Kljub temu, da nisem zanosila takoj sem folno kislino jemala vse mesece do zanositve. Jemala sem jo tudi po prvem porodu, saj sem imela velike težave z zdravjem zaradi vseh zapletov ob porodu in mi jo je priporočila tudi zdravnica. Takrat sem poleg folne kisline dodatno jemala še B-vitamin in železo. Jemanje folne kisline pa mi je tokrat še posebej pomembno, saj pričakujeva dvojčke.

Za Jamieson folno kislino sem se odločila, ker vsebuje 1000 mq folne kisline, ki jo nosečnice potrebujemo v nosečnosti. Poleg tega je cenovno zelo ugodna, saj je v eni škatlici 100 tablet, kar zadostuje za več kot tri mesece.

Ko sem se odločala za nakup folne kisline, mi je bilo najbolj pomembno predvsem to, da je tudi varna zame ter za otroka in da so opravljene vse potrebne kontrole. Tudi zato sem folno kislino Jamieson jemala več mesecev pred zanositvijo, poleg tega je primerna tudi za vegane in je brez glutena.

V tem času sem morala oditi še na pregled do parodontologa, saj sem imela velike težave z dlesnimi. Na pregledu mi je povedal, da je veliko bolezni povezanih z zobmi, in da na zobeh oziroma dlesnih lahko opazi, s čim imam težave. Tako je dejansko ugotovil tudi, s kakšnimi težavami oziroma boleznimi sem se soočala v zadnjih letih (na primer s kroničnim vnetjem sinusov).

Glede na stanje mojih dlesni je na pregledu ocenil, da mi primanjkuje C in D vitamina, kalcija ter železa in zato me je poslal še na laboratorijske preiskave. Obenem mi je svetoval, naj vse te vitamine uživam do naslednjega pregleda in da bova takrat spet preverila dlesni in videla, ali se je stanje izboljšalo.

Ko sem tisti dan prišla domov, sem začela pregledovati splet in iskala kje bi lahko kupila vse omenjene vitamine. Nato sem začela razmišljati, da bi morda lahko vse te vitamine in dodatke zaužila v eni tableti poleg folne kisline, saj nisem želela vsak dan jemati pet ali več različnih tablet.

Ker sem že prej jemala Jamieson folno kislino sem šla naprej preveriti, če morda kateri od njihovih izdelkov vsebuje vse omenjene vitamine. Tako sem našla Jamieson Prenatal multivitamin tablete, ki poleg folne kisline vsebujejo še vse dodatke in vitamine, ki mi jih je svetoval parodontolog.

Kako izbrati folno kislino - Jamieson

Jamieson Prenatal multivitamin tablete sem jemala vse do naslednjega obiska pri parodontologa in takrat sem mu morala prinesti tudi nove laboratorijske izvide iz katerih je bilo razvidno, da so se rezultati zelo izboljšati. Poleg tega so bile zelo opazne tudi spremembe na dlesnih, zato mi je svetoval, naj še najprej jemljem tablete in naj upoštevam vsa njegova navodila.

Vse to je potrdil tudi moj zobozdravnik, saj so krvavitve in vnetja dlesni skoraj izginili ob upoštevanju nasvetov, pravilnem ščetkanju in jemanju vitaminov. Poleg tega sem se tudi sama veliko bolje počutila, saj nisem bila tako zelo izčrpana kot mesece prej.

Jamieson Prenatal multivitamin tablete bom zdaj jemala še vse do konca 4. meseca nosečnosti. Nato jih bom zamenjala za Jamieson Prenatal z DHK, o katerih bom več zapisala v svojih naslednjih objavah.

Dve škatlici Jamieson Prenatal multivitamin bom v sodelovanju s podjetjem Jamieson tudi podarila svojim zvestim ali novim bralkam. Na moji Facebook strani spremljajte objave in ne zamudite odlične nagradne igre.

Katero folno kislino si uživala/uživaš v svoji nosečnosti? Na kakšen način si jo izbrala? Na kaj si bila pozorna pri nakupu?Kako izbrati folno kislino - Jamieson

Mogoče ti bo všeč tudi ...