Jagodna torta
Letos sem se odločila, da za svoj in Glorijin rojstni dan spečem preproste jagodne torte. Sprva sem imela v mislih popolnoma drugačne, vendar ker ne gre vedno vse po načrtih, sem se v zadnjem trenutku odločila, da bom spekla drugačne torte.
Ker mi je bilo dovolj tega, da torta vedno ostane in se zavrže, sem se odločila, da spečem rajši dve manjši torti kot dve večji. In zato so sestavine v receptu, napisane za eno veliko (običajno) torto ali dve majhni torti.
Seveda bo torta še bolj božanska, če boste lahko uporabili domače sezonsko sadje. Sama sem namreč morala jagode kupiti v trgovini, saj marca nikjer ne dobiš svežega sadja. Obenem nisem želela torte speči z zmrzjnenim sadjem.
Sestavine – biskvit:
- 6 jajc
- 6 žlic sladkorja
- 3 žlice kakava/čokoladnega praha
- 6 žlic moke
- Pecilni prašek, vanili sladkor
Preliv za biskvit – jagodna torta:
- 3 dl vode oziroma kompota ali mleka
- 200 g sladkorja
Krema:
- 500 g mascarponeja
- 5 dl rastlinske kreme ali smetane za stepanje
- 3 x kremfix
- 3 x vanili sladkor
- Rum (po želji in po okusu)
- Sladkor v prahu (po okusu)
- Sadje po izbiri (sama sem uporabila sveže jagode)
Premaz – glazura – jagodna torta:
- Smetana za stepanje ali rastlinska krema
- Sladkor v prahu
- 2 x vanili sladkor
- 2 x kremfix
ali
- Stopljena čokolada ali nutela
Posip:
- Kokos v prahu
ali
- Čokolada v prahu
Postopek priprave – jagodna torta:
Biskvit – najprej zmešamo jajca s sladkorjem in čokoladnim prahom, dodamo še presejano moko s pecilnim praškom ter primešamo še vse ostale sestavine. Maso vlijemo v pomaščen pekač, potresen s krušnimi drobtinami in pekač položimo v pečico.
Pred koncem pečenja pripravimo preliv za biskvit – vodo, mleko ali kompot zavremo in vanj dodamo sladkor ter dobro premešamo. Preliv polijemo takoj, ko biskvit vzamemo iz pečice, še preden se ohladi, saj tako ostane zelo sočen.
Ko se biskvit ohladi ga prerežemo in premažemo s kremo ter dodamo sadje po izbiri in okusu. Nato nanj položimo drugi del biskvita in ga premažemo še s premazom ali ga prelijemo s čokolado.
Namig: mešanici za biskvit lahko dodate tudi kokos za boljši okus. V primeru, da želite svetel biskvit ne dodajte kakava ali čokoladnega prahu.
Dober tek!
Več receptov za odlične in preproste sladice najdete tukaj.