Jagodna fantazija torta
Kulinarika Sladice

Jagodna fantazija – torta

Jagodna fantazija – torta

V zadnjih mesecih po rojstvu dvojčic za svoje bližje najrajši spečem torto – jagodna fantazija. Najbolj mi je všeč, ker je ta torta zelo sočna in vsi so zelo navdušeni nad njenim okusom, čeprav ni vedno najlepša.

Obenem je tudi zelo preprosta za pripravo tako, da mi jo uspe speči tudi, če imata dvojčici slab dan in skoraj nič ne spita. Torto – jagodna fantazija namreč lahko pripravimo v roku dveh ur (skupaj z okrasitvijo).

Jagodna fantazija je zdaj na sporedu za rojstne dni praktično vsakič, občasno dodam v torte še borovnice namesto malin ali jagod. Zadnjič sem jo pripravila za mamin rojstni dan, za svoj in Gloriin rojstni dan in tudi za atijev rojstni dan in zagotovo jo bom tudi za Rajkov rojstni dan, saj jo vsi vedno komaj čakajo.

V receptu so sestavine zapisane, za pripravo ene velike (običajno) torte ali za dve manjši torti.

Seveda bo torta še boljša, če boste lahko uporabili domače sezonsko sadje. Sama sem namreč morala jagode kupiti v trgovini, saj v mesecih, ko praznujemo rojstne dni nikjer, ne dobim – svežega domačega sadja.

Sestavine – biskvit:

  • 8 jajc
  • 8 žlic sladkorja
  • 4 žlice kakava/čokoladnega praha
  • 8 žlic moke
  • Pecilni prašek
  • Vanili sladkor

Preliv za biskvit – jagodna fantazija:

  • 4 dl vode oziroma kompota ali mleka ali vode
  • 250 g sladkorja

Krema:

  • 400 g mascarponeja
  • 4 dl rastlinske kreme ali smetane za stepanje
  • 3 x kremfix
  • 3 x vanili sladkor
  • Rum (po želji in po okusu)
  • Sladkor v prahu (po okusu)
  • Sadje po izbiri (sama sem uporabila sveže jagode, maline in borovnice )

Premaz – glazura – jagodna fantazija:

  • Smetana za stepanje ali rastlinska krema (meni boljša za pripravo tort)
  • Sladkor v prahu (po okusu)
  • 2 x vanili sladkor
  • 2 x kremfix

ali

  • Stopljena čokolada ali nutela ali Lino lada

Posip: 

  • Kokos v prahu

ali

  • Čokolada v prahu

ali

  • Orehi, lešniki, mandlji v prahu

Postopek priprave:

Biskvit – najprej zmešamo jajca (lahko po želji tudi ločite beljake in rumenjake) s sladkorjem in čokoladnim prahom ter dodamo še presejano moko s pecilnim praškom ter primešamo vse ostale sestavine. Maso vlijemo v pomaščen pekač, ki ga lahko potresemo s krušnimi drobtinami in pekač položimo v pečico za približno 40 minut (odvisno od pečice, ali je biskvit pečen, lahko preverite z zobotrebcem).

Pred koncem peke pripravimo še preliv za biskvit – vodo, mleko ali kompot zavremo in vanj dodamo sladkor ter dobro premešamo. Preliv polijemo po biskvitu takoj, ko biskvit vzamemo iz pečice, še preden se ohladi, saj tako ostane zelo sočen.

Ko se biskvit ohladi, ga prerežemo ter ga premažemo s kremo in dodamo sadje po izbiri in okusu. Nato nanj položimo drugi del biskvita in ga premažemo še s premazom ali ga prelijemo s čokolado oziroma ga okrasimo po želji.

Jagodna fantazija torta

Namig: mešanici za biskvit lahko dodate tudi kokos za boljši okus, vendar je biskvit zato včasih bolj suh. V primeru, da želite svetel biskvit, ne dodajte kakava ali čokoladnega prahu. Sama imam rajši temni biskvit, saj tako prekrijem lepotne napake na torti. 😉

Dober tek! 

Ostale recepte za sladice najdete tukaj.

Mogoče ti bo všeč tudi ...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.