Izbira imena - Izberi modro družina
Blog

Izbira imena in ideja o podjetju

Izbira imena in ideja o podjetju

Pred nekaj dnevi je minilo leto dni, odkar sem prvič pomislila, da bi uresničila veliko željo o odprtju svojega podjetja. In zato vam danes razkrivam kje in kdaj sem sploh dobila idejo za ime Izberi modro.

Vse skupaj se je začelo v mesecu maju 2016, ko sem na spletni strani Zavoda za zaposlovanje opazila razpis za program žensko podjetništvo. Vendar sem bila takrat žal že prepozna, saj je bil razpis že zaključen ter kandidatke za prvo generacijo podjetnic že izbrane.

Zato sem misel o svojem podjetju za nekaj časa opustila. Sem pa poleg razpisa opazila, da bodo morda razpisali še jesenski rok prijav. In tako sem se še bolj intenzivno posvetila iskanju redne zaposlitve, saj me v podjetju, kjer sem delala med nosečnostjo, niso želeli redno zaposliti.

Prepričana sem, da jih je bilo predvsem strah, da bi zopet takoj zanosila ter da bi morali čez nekaj mesecev iskati mojo zamenjavo. Njihovo zavrnitev sem morala hitro preboleti, ker sem nujno potrebovala denar in novo zaposlitev. Saj takrat nisem imela nobenih prihodkov.

Sicer sem njihovo zavrnitev zelo težko sprejela, saj sem v tem podjetju res z velikim veseljem delala ter sem v svojem delu resnično uživala. In tudi sodelavke in sodelavci ter šefice so bili enkratni.

Ampak pridejo trenutki, ko moraš nadaljevati svoje življenje in iskati nove priložnosti. In prav zato sem še bolj intenzivno iskala novo službo, poslala sem ogromno prošenj ter bila na kar nekaj zaposlitvenih razgovorih.

Vendar so mi povsod kot glavno težavo izpostavljali, da še nimam delovnih izkušenj iz redne zaposlitve. Čeprav sem prej skoraj že osem let opravljala različna študentska dela. Poleg tega so povsod želeli zaposliti nekoga, ki je doma v bližini Ljubljane zaradi čim nižjih potnih stroškov.

In tako sem po več mesecih neuspešnega iskanja zaposlitve preprosto kar malce obupala. Vsi, ki sem jih poznala, so svoje službe dobili preko zvez in poznanstev, sama na žalost nisem poznala nobenih direktorjev ali ljudi na višjih položajih.

Niti nisem imela namena dobiti dela na takšen način, čeprav je to v Sloveniji praktično že stalna praksa. Ampak tudi te težave sem želela odmisliti in sem vseeno še naprej aktivno iskala zaposlitev.

Poleg tega sem še vedno budno spremljala vse informacije o tem, kdaj bo zopet nov razpis za program ženskega podjetništva. In končno sem razpis dočakala v mesecu juliju in takrat sem svojo svetovalko vprašala, ali me lahko prijavi na ta razpis, saj sem izpolnjevala vse zahtevane pogoje.

In čez nekaj tednov sem dobila njen odgovor, da sem trenutna tretja v čakalni vrsti v naši regiji za ta program. To je torej pomenilo, da če med tem časom dve dekleti pred menoj zaposlita, bi lahko jaz končno dobila priložnost za ta program.

In tako sem še več tednov intenzivno iskala zaposlitev ter obenem upala, da se morda le uvrstim v ta program. Tako so minevali tedni in končno sem dva tedna pred začetkom predavanj dobila klic od svetovalke, da sem sprejeta v program.

Ker smo se ravno naslednji dan odpravljali na dopust v Metajno sem takoj prosila mami za varstvo Glorie ter odhitela podpisat zaposlitveni načrt.

Ko smo bili na dopustu, sem tako prvič pomislila, da bi morda resnično lahko odprla svoje podjetje. In z Rajkom sva se zato tudi malce pogovarjala o imenu za podjetje. Ampak preprosto nisva dobila nobene pametne ideje za ime.

Rajko je sicer predlagal ogromno različnih imen, vendar so se vsa navezovala na le eno dejavnost. Jaz pa sem se odločila, da želim delati na različnih področjih, ne le na enem.

In tako sva med dopustom malce pozabila na pogovor o imenu. Nato sem zadnje dni na plaži pregledovala družinske fotografije, ki sem jih posnela med našim dopustom.
Izbira imena - Izberi modro družinaIn Rajku sem takrat dejala, da je na vsaki fotografiji vidno, da sva čisto navdušena nad modro barvo, saj imava vse stvari le v tej barvi. In prav spodnja fotografija Glorie, ki se je igrala na plaži, mi je dala prvo idejo za ime podjetja. 😉
Izbira imena - Izberi modro družinaZato se mi je zdelo še najbolj smiselno, da bi del imena mojega podjetja modro. Rajko se je z mojim predlogom takoj strinjal in začela sva se pogovarjati o različnih predlogih za ime.

Med drugim so bili najini predlogi: Modra varčevalka, Modra nakupovalka, Modra mami, Modri nakupi …

In po daljšem premisleku sva se odločila, da bi bilo pravo in odlično ime za podjetje Modri nakupi. In tako sem to ime in idejo o podjetju skrivala pred vsemi še naslednje mesece.

Ko smo se vrnili iz dopusta sem na Zavodu za zaposlovanje, dobila v podpis še pogodbo o sprejemu v program. Ter uro in lokacijo prvega predavanja.

Tako, da sem bila uradno vpisana v program šele zadnji dan pred začetkom predavanj, ko sem nazaj prejela podpisano pogodbo. In sploh si ne morete predstavljati mojega navdušenja ter veselja, ko sem po več mesecih neuspešnih prošenj končno videla zasluženi cilj.

Že na prvem predavanju sem bila popolnoma navdušena, saj je bilo odlično. In dejansko so bila predavanja predstavljena na podlagi resničnih izkušenj, saj so nas naučili ogromno stvari o podjetništvu.

Resnično in iskreno lahko pohvalim celoten program ter predvsem odlične profesorje. Lahko bi rekla, da sem v teh dveh mesecih pridobila več uporabnega znanja kot prej v vseh letih šolanja.

Spoznala sem tudi kar nekaj odličnih podjetnic. Med drugim tudi moje fantastične Zasavke. S katerimi se še zdaj dobimo vsaj enkrat na mesec na sproščenem kosilu, kjer lahko brez zadržkov govorimo o vseh lepih in slabih stvareh, ki se nam zgodijo.

In ki so predvsem čudovite prijateljice ter tudi odlične podjetnice. Z njimi se resnično vedno sprostim in zelo zabavam ter uživam v njihovi družbi. Zato komaj čakam, da jih zopet vidim – upam, da na zelo dolgem ˝poslovnemu kosilu˝.Izbira imena - zasavkeIn one so tudi tiste, ki so mi pomagale izbrati drugi del imena podjetja. Saj smo se za predavanja vedno skupaj vozile v Ljubljano in nazaj ter medtem kovale svoje poslovne načrte in ideje za naprej.

Večkrat smo se po predavanjih dobile tudi, da smo se pogovarjale o svojih poslovnih idejah. In v enem izmed srečanj smo iskale tudi ime za moje podjetje. Saj so bile prav one prve, ki so poleg Rajka sploh izvedele ime, ki sem si ga izbrala za podjetje.

In šele takrat smo ugotovile, da je ime Modri nakupi že zasedeno. Kar me je tisti dan spravilo v precej slabo voljo, saj sem bila povsem brez idej za novo ime. Še bolj pa sem bila jezna nase, ker, čeprav sem prej pregledala kar nekaj spletnih strani preprosto, nisem opazila, da je to ime že zasedeno.

Zato sem doma še nekaj dni premišljevala o novem imenu. In vse predloge za ime sem si napisala na list papirja ter jih nato med vožnjo proti Ljubljani povedala svojim Zasavkam.

Moj glavni cilj je bil, da je v imenu še vedno ključna beseda modro. Saj sem še vedno želela, da je ime povezano s prvim predlogom in celotno zgodbo, ki stoji za tem.

Predvsem, ker nisem hotela, da ime opredeljuje le eno področje – tudi zato nisem zraven dodala mama ali kaj podobnega, saj sprva spletna stran sploh ni bila mišljena za objave o družini. Ampak le za objave o nakupih in varčevanju.

In ob obilici imen, ki sem jih predlagala jim je bilo najbolj všeč ime Modra izbira. Vendar so predlagale, da bi morda bilo bolje, če bi zamenjala vrstni red ter uporabila ime Izberi modro.

To ime mi je bilo takoj všeč, saj je obenem predstavljalo vse dejavnosti, ki sem jih želela opravljati, ter tudi mene in mojo družino. Ter predvsem modro izbiro pri vseh odločitvah za nakupe in pri varčevanju.

In ko sem opravila dvomesečni tečaj podjetništva ter pridobila certifikat sem se odločila, da bom uresničila svoje sanje ter odprla svoje podjetje. Saj si vedno pravim, da če nečesa ne preizkusiš, nikoli ne več kaj se bo zgodilo. 🙂

Že med predavanji sem si zapisala, tudi kaj vse potrebujem za odprtje podjetja – poslovni načrt. In takrat sem si zapisala tudi cilje za podjetje ter vse drugo. Tako, da me je že pred odprtjem podjetja čakalo ogromno dela ter predvsem veliki začetni stroški.

Iskreno si nisem niti prestavljala, da so stroški ob odprtju podjetja lahko tako veliki, če želiš ustvariti res uspešno in kakovostno podjetje.

In tako sem velik del svojih težko zasluženih prihrankov ter velik del subvencije (ki je bila prvotno namenjena plačilu prispevkov v prvih mesecih) namenila ravno grafični podobi spletne strani in podjetja ter vsem drugim detajlom.

Ter tudi administraciji, računovodstvu in vsem stroškom povezanih s tem. Še zdaj vsaj en dan na teden posvetim le urejanju administracije. Ki je morda sicer nihče ne opazi, vendar je zame zelo pomembna.

Poleg tega me po vsakem dopustu vedno čaka ogromno dela, saj ni nikogar, ki bi med dopustom delo opravil namesto mene. Ko so tega vajeni vsi v rednih službah, da jih nekdo nadomešča.

Vseeno sem zelo vesela in ponosna, da sem si upala uresničiti sanje in želim si, da bodo vse moje ure dela in odrekanj enkrat zasluženo poplačane. To je moja srčna želja in vsak dan znova sem bolj ponosna na vse, ki me pri mojem uresničevanju sanj podpirajo.

Še naprej bom delala to, kar me veseli, in ko mi bo enkrat uspelo, bom seveda presrečna. Drugače bom v vsakem primeru ponosna nase, da sem sploh poskusila ter da sem stopila iz ˝cone udobja˝ in v tej smeri naredila tudi vse, kar sem lahko.

Zato se še enkrat zahvaljujem vsakemu posebej, ker mi pomagate rasti. In me podpirate z branjem objav ter s komentarji, všečki, pozitivnimi besedami in tudi zasebnimi sporočili, na katera vam z veseljem odgovarjam.

Še posebej sem vesela, ko izvem, da vam moji nasveti, napotki in moje zgodbe olajšajo življenje ali le polepšajo dan. Zato se bom še naprej trudila za vas pisati koristne informacije ter iskrene zapise o najboljših in najslabših nakupih ali trenutkih ter ugodnostih.

In, ko danes razmišljam o izbiri imena, sem vesela, da sem izbrala ime Izberi modro, saj se za tem imenom skriva velika zgodba, ki sem vam jo razkrila danes. Obenem bo izbira imena vedno povezana tudi z našo družino in mojimi Zasavkami. 😉

V naslednjih prispevkih vam razkrijem, kako je moja spletna stran o nakupih in varčevanju, postala spletna stran o nakupih in družini … In kako sem postala del čudovite skupnosti Mami blogerk.

Če vas morda zanima še kaj, o mojem življenju si lahko vse preberete v objavi, ki jo najdete tukaj.

Vesela bom tudi vaših zgodb o uspehu ali o uresničitvi sanj. 🙂

Mogoče ti bo všeč tudi ...