Imena-za-dvojčici
Otroci | starši Vse za otroke

Imena za dvojčici

Imena za dvojčici

Že pri Glorii sva se zelo težko dogovorila glede izbire imena, saj sem imela sama že nekaj let izbrano popolno ime za svojo prvo hčerko – Gabriela. Vendar se Rajko s tem imenom ni popolnoma strinjal, poleg tega pa ga je že večkrat v času moje nosečnosti pozabil in zato sva se na koncu odločila za ime Gloria. Več o tem, kako sva izbrala njeno ime, si lahko prebereš tukaj.

Pri dvojčicah sva zato imela še več težav, saj nisva bila prepričana ali bodo dve punčki ali parček, predvsem zato, ker se je Lucija celo nosečnost skrivala precej zadaj v maternici. Tako, da je bilo skoraj nemogoče določiti njen spol, oziroma ga ni bilo mogoče stoodstotno potrditi.

Zato sva se odločila, da za vsak primer izbereva dva imena za punčke in dva imena za fantka (če bi se v zadnjem trenutku premislila glede izbire).  Na koncu sva tako izbirala med različnimi imeni za punčke – Sofia, Lucia, Gabriela, Viktoria, Olivia in Julia. Pri izbiri imen za fantka sva imela še veliko več težav in sva tako komaj izbrala tri primerna – Domen, Matic in Filip.

Kasneje sva izbor še malce skrčila in sprva imela za parček izbrana imena Sofia in Domen. Čez nekaj časa, ko je bilo bolj verjetno, da bova dobila dve punčki, sva se zato odločila za imeni Sofia in Julia.

Če zdaj malce pomislim, je bilo vsako ime izbrano s prav posebnim namenom. Ime Sofija sva namreč izbrala že pred Gloriinim rojstvom, ko sva ga prvič slišala na plaži pred hotelom, kjer sva bivala na počitnicah v Črni gori, ko sem prvič zanosila.

Kasneje sva to ime zasledila tudi v enem svojih najljubših filmov (Mamma mia), ter v nekaterih risankah in filmih. Zato nama je bilo to ime takoj zelo všeč, vseeno pa sva se na koncu po spletu nenavadnih okoliščin odločila za ime svoje prvorojenke – Gloria.

Kljub temu sva to ime imela rezervirano, oziroma v najinih mislih, če bi imela še eno hčerko. Upala sva le, da ga do takrat ne bo ˝ukradel˝ nihče od prijateljev ali znancev, saj nisva želela, da se tako imenuje še kdo, ki ga poznava.

Tudi ime Domen je bilo zelo dolgo na najinem prvem mestu za fantka, saj obožujeva filme Hitri in drzni. Glavni igralec v njem pa je Dominic Toretto oziroma Dom – Domen (Vin Diesel), ki je med najinimi najljubšimi igralci in ravno zato bi najinemu sinu bilo ime Domen.

Pri izbiri imena za drugo hčerko sva imela ogromno težav, saj se nisva mogla odločiti, katero je pravo in se morda sklada z imenom Sofija. Sprva sva bila popolnoma odločena za ime Julia (Prešernova Julija), ker sem zanosila ravno v času Prešernovega praznika.

Kasneje sva začela razmišljati, da nama to ime ni povsem všeč in zato začela iskati drugačna imena, nad katerimi bi bila resnično navdušena. Tako sva spet prišla do imena Gabriela, vendar se nama je zdelo, da je preveč podobno imenu Gloria in zato se sprva zanj nisva odločila.

Nato sva začela razmišljati o različnih daljših imenih kot npr. Viktoria, vendar so se nama sva ta imena zdela vseeno malce predolga in spet preveč podobna imenu Gloria. Nekaj dni kasneje pa sem sanjala in začela sem razmišljati o imenu Lucija – preprosto ne vem, kako sem prišla do njega, vendar sem imela občutek, da bi to lahko bilo čudovito ime za drugo punčko.

Naslednji dan sem Rajku zaupala svoje sanje ter morebitno ime za drugo punčko in takoj se je strinjal, da je čudovito. Obenem je bil mnenja, da se imena Sofija in Lucija odlično ujemata. Sama sem bila sprva malce skeptična, saj nisem želela, da se dvojčice s podobnimi imeni počutijo kot ˝komplet˝, vendar sem kmalu spremenila mnenje, saj sem bila nad najino izbiro imen navdušena.

Sicer sva sprva še nekaj časa oklevala med imeni Julia in Lucija, vendar sva na koncu upoštevala svoje želje (ter moje sanje) in se odločila za ime Lucija. Kljub temu sva imela še nekaj težav s tem, ali naj bo v imenih črka J ali ne, saj sva se pri Glorii takoj odločila, da želiva bolj posebno ime in ravno iz tega razloga v imenu nima črke J.

Šele tik pred porodom sva se tako dokončno odločila, da bo morda lažje, če v obeh imenih obdrživa črko J in šele kasneje sva opazila, da imajo vse tri najine hčerke imena sestavljena iz šestih črk.

Imena-za-dvojčici

Vseeno pa vse do poroda nisva bila povsem prepričana o spolu in zato sva se dogovorila za izbor treh imen Sofija, Domen, Lucija. Sprva sem upala, da bova lahko po porodu imena povedala skupaj, vendar smo se tik pred porodom zaradi njune varnosti odločili za carski rez, tako, da sem obe videla le za hip in njuni imeni je v porodni sobi povedal Rajko.

Prav tako mi v porodni sobi niso takoj povedali njunega spola in šele, ko sem vprašala ˝kaj sploh imam ali hčerke ali parček˝ so mi povedali, da sem rodila dve čudoviti zdravi hčerki. Kasneje so me le še vprašali, ali sem z Rajkom že dogovorjena glede njunih imen in sem jim potrdila, še preden so ju odpeljali v intenzivno enoto.

Po porodu, ko sva sorodnikom in znancem sporočila novico o rojstvu, so nama vsi dejali, da sva ju poimenovala čudovito. Zato tudi sama menim, da bodo zagotovo celo življenje ponosne na svoja imena.

Kako ste vi izbrali imena za otroke? Ste imeli kakšne težave? Imajo tudi imena vaših otrok kakšen prav poseben pomen?

 

Obešanka: Ovchika

Mogoče ti bo všeč tudi ...