Fotografije za dokumente
Modri bonus Nakupi plus

Fotografije za dokumente

Fotografije za dokumente

V zadnjem času sem zasledila ogromno vprašanj v Facebook  skupinah o tem, kje najugodneje in najhitreje lahko dobimo fotografije za dokumente. In tudi sama sem se to spraševala skoraj leto dni nazaj, ko sem morala zase in za Glorio narediti novo osebno izkaznico zaradi spremembe naslova.

Ker že dokumenti stanejo ogromno denarja sploh, če moraš zamenjati vse (osebna izkaznica, vozniško dovoljenje, prometna …). Sem se odločila, da najdem najbolj ugodno rešitev vsaj za fotografije za dokumente.

Res je, da ti fotografije za dokumente vrnejo takoj, ko greš naredit dokumente, vendar sem vseeno potrebovala nove fotografije za Glorio. Saj sem ji prvo osebno izkaznico dala narediti, ko je bila stara dva meseca in smo šli prvič na morje v Selce.

In tudi sama sem imela fotografije za dokumente stare že vsaj osem let in od takrat sem se že precej spremenila. Zato sem začela brskati po spletu in našla sem kar nekaj različnih idej, kako lahko prihranim pri fotografijah za dokumente. Če že nisem mogla prihraniti denarja pri osebnih dokumentih.

Prva ideja, ki sem jo našla je bila, da lahko kupim na različnih spletnih straneh s popusti, kupon za fotografije za dokumente, ki ga nato uveljavim v različnih foto studiih v Sloveniji.

Kar je sicer res ugodna rešitev, vendar nisem našla nobenega ponudnika v bližini in bi tako za prevoz zapravila več denarja, kot, če bi se preprosto ponovno šla naredit nove fotografije za dokumente v Litijo.

Druga ideja so bili fotoavtomati, kjer se lahko fotografiraš sam in si izbereš fotografijo ter jo natisneš v hipu. Štiri fotografije za dokumente stanejo le 5 €.

In za to možnost sem se odločila iz preprostih razlogov – ker mi fotografije v foto studiih nikoli niso všeč in ker stanejo skoraj 3 x toliko denarja ali še več. Poleg tega moraš nanje pogosto še čakati vsaj pol ure.

Tako smo se en dan odpravili proti Novemu mestu v Planet Tuš, kjer najdete tudi enega izmed fotoavtomatov. In seveda, kot vedno je šlo prej vse narobe in Gloria je spet umazala vsa oblačila pred fotografiranjem.

Tako, da sva jo morala preobleči v druga rezervna oblačila, ki so bila modre barve, ni pa se nama pustila niti počesati tako, da je bila na fotografiji vsa skuštrana.

Ampak vseeno sem fotografije uporabila za njene dokumente, saj sem morala pohiteti z izdelavo dokumentov. Obenem ji bo v vsakem primeru treba ponovno narediti novo osebno izkaznico že čez dve leti. Druge njene fotografije sem podarila starim staršem, dve sem shranila za naju.

Če se prav spomnim, najprej vstaviš v fotoavtomat 5 € za štiri fotografije, nato poslušaš navodila in imaš tri možnosti, da si ustvariš fotografijo po želji in jo nato natisneš. In fotografije dobiš natisnjene v manj, kot 10 sekundah.

Fotoavtomate najdete po celi Sloveniji, lokacije preverite tukaj. V fotoavtomatih lahko posnamete tudi zabavne fotografije s prijatelji. Sama sicer tega še nisem preizkusila, so mi pa prijatelji večkrat dejali, da je zelo zabavno.

Veliko bralcev je tudi spraševalo koliko časa traja, da prejmejo dokumente. Na to vprašanje sicer težko odgovorim, saj je odvisno od tega, kdaj dokumente urejate – v glavni turistični sezoni zagotovo traja dlje časa.

Drugače sem sama na svoje dokumente čakala štiri delovne dni. Sem pa tudi opazila, da pride osebna izkaznica prej po pošti kot, če jo prevzameš na upravni enoti.

In če se ne motim, moraš dokumente, kjer še ni potekel rok veljavnosti iti iskat na upravno enoto (sprememba priimka, sprememba naslova).

Spomnim se, ko sem Glorio prvič peljala k fotografiji, da jo je slikala za osebno izkaznico. Najprej sem fotografinji morala razložiti, da je punčka, saj je bila oblečena v svetlozelen bodi in sive hlačke.

Saj sem jo vedno oblekla v nevtralne barve, ker mi gre na živce zastarelo mnenje, da morajo biti fantki vedno v modrem in punčke le v rožnatem.

Nato smo seveda imele težave, kako jo fotografirati, saj še ni sama držala glavice, ampak nama je nekako uspelo. Do drugega leta starosti vam vseeno za otroke priporočam, da jih peljete k fotografu, saj jih boste v fotoavtomatih težko sami fotografirali.

Potem sem morala čakati še pol ure, da je razvila fotografije. Medtem sta prišla tudi moja starša, da sta Glorio peljala na sprehod. Sama sem šla kasneje po fotografije in urejati papirje na upravno enoto.

In kot vedno je trajalo celo večnost, da sem uredila vse dokumente poleg tega mi je uslužbenka še rekla, da verjetno ne bodo sprejeli fotografije od Glorie, saj se na njej smeji.

O tej izjavi bolje, da sploh ne razglabljam, saj ne vem, kaj je pričakovala od komaj dva meseca starega otroka, da bo popolnoma resen? Ko je bila fotografija sprejeta je le rekla, da je čudno, da so jo sploh sprejeli.

Dobro je tudi vedeti, da mora osebno izkaznico za otroka podpisati starš, ki stanuje na istem naslovu, kot je prijavljen otrok. Oziroma ga mora drugi starš pooblastiti za to. V našem primeru sem bila to jaz.

Kako vi prihranite denar za fotografije za osebne dokumente?

Mogoče ti bo všeč tudi ...