Excel razpredelnica nakupov in prihrankov
Blog

Excel razpredelnica nakupov in prihrankov

Excel razpredelnica nakupov in prihrankov

Idejo za excel razpredelnico nakupov in prihrankov sem dobila, ko sem začela porodniški dopust za hčerkico.

Na TLC – ju sem občasno gledala oddaje ekstremni kuponkarji, kjer so kamere spremljale kuponkarje v Ameriki, ki so prihranili tudi do 99 % pri nakupu. Oziroma so ogromno izdelkov dobili brezplačno ali jim je trgovina na koncu nakupa morala še plačali zanje.

Seveda to v Sloveniji ni možno, saj so naši kuponi veliko manjših vrednosti ter tudi uporabni le za maksimalno pet izdelkov na gospodinjstvo. Poleg tega se kuponi sploh ne seštevajo skupaj, kot se seštevajo popusti pri njih.

Vedno so mi bile oddaje zelo zanimive in zato sem jih pogosto gledala, ko je hčerka spala. Z zanimanjem sem si jih ogledala in še pilila svoje znanje o varčevanju.

Oni so sicer izdelovali tabele za posamezne cene izdelkov v trgovini. Pred nakupi so seveda šli še večkrat na ogled v trgovino, da so si podrobno pogledali cene ter kje v trgovini je postavljen kakšen izdelek in ali so še kje skriti kakšni dodatni popusti in kuponi.

Lahko so si vnaprej tudi naročili večje količine – palete izdelkov (kar tudi v Sloveniji ni možno, saj so popusti in kuponi količinsko omejeni). In takrat sem tudi sama prišla na idejo, da grem kakšen dan prej na ogled v trgovine, preverim cene, popuste in možnosti kombinacij popustov.

Obenem sem začela pisati drugačno tabelo (tabelo prihrankov in popustov) po nakupih.

Toda kljub tehtnemu premisleku in načrtovanju tudi meni kdaj spodleti oziroma se prenaglim s predragim nakupom. Kar včasih ugotovim šele, ko je že prepozno in se mi mudi, ampak tudi s tem se moramo sprijazniti.

Če želite tudi vi resnično varčevati v pravem pomenu besede vam za začetek priporočam, da si izdelate preprosto excel razpredelnico. Kamor vpisujete vse svoje nakupe in tudi stroške položnic (provizij), tudi poštnine in podobno.

Zakaj? Ker boste tako imeli pregled nad vsemi nakupi, ki jih opravite in boste na tak način takoj videli katere stroške morate zmanjšati. In kam vam odteka denar (morda boste zelo presenečeni nad podatki), ker tega niste pričakovali.

Sama sem začela s pisanjem svoje razpredelnice, ko se je rodila najina hčerka marca 2015. Saj smo imeli zelo malo denarja in sem hotela tako poskrbeti, da vidim in vodim vse stroške in prihranke na enem mestu.

Takrat sem si sicer izdelala le zelo preprosto tabelo z nekaj stolpci in tja vpisovala vse podatke (trgovina, izdelek, redna cena, popust, prihranek končna cena in datum nakupa).

In tako sem točno videla za kaj porabimo največ denarja in na katerih področjih moramo varčevati še bolj. Zdaj imam seveda še bolj razdelano tabelo za vsako trgovino posebej in še posebno skupino za položnice.

In v razpredelnico vpisujem čisto vse, za kar zapravimo svoj denar (vse od, a do ž), posebno vrsto imam še za izdelke brez popusta (bencin, pekarne …).

Sama sem na svojo razpredelnico zelo ponosna sploh na kategorije, kjer vidim popuste tudi do 95 %. In letos sem si zadala še višje cilje za prihranke na vseh področjih.

Predlagam vam še, da si tudi vi shranjujete vse račune. Več o tem v prispevku o shranjevanju računov.

Ste si že izdelali svojo excel razpredelnico nakupov in prihrankov?

excell tabela

 

Mogoče ti bo všeč tudi ...