Decembra bogataši - januarja berači
Blog

Decembra bogataši – januarja berači

Decembra bogataši – januarja berači

Ko sem se decembra sprehajala po trgovinah sem lahko opazila tudi kupce, ki so nakupovali ogromne količine hrane in ostalih izdelkov. Vsi so imeli tako polne nakupovalne vozičke, da so komaj vse zložili na pult ob blagajni, nekaterim so izdelki že padali iz vozičkov.

Bili so tudi dnevi, ko sem prišla v trgovine in je bila polovica polic prazna, saj prodajalkam ni uspelo sproti polniti polic z izdelki. To se dogaja praktično vsakič pred in po praznikih – trgovine so preprosto ˝izropane˝.

Sama sicer vedno hodim v trgovine le enkrat ali dvakrat na teden – o tem sem pisala že tukaj.

In zato se včasih zgodi, da ker v eni trgovini zmanjka določenih izdelkov gre ponje v drugo dražjo trgovino, da nakupim vse, kar potrebujem. Saj vem, da bi sicer naslednji dan spet zapravila še več denarja, saj ne bi kupila le izdelka, ki ga potrebujem.

Takšne težave sem imela predvsem zadnje dni v decembru, ko sem želela nakupiti vse za praznike. In že zadnji petek v decembru je bila v trgovinah velika gneča in prazne police že ob pol devetih zjutraj.

Zato sem se nakupov v soboto in v nedeljo (31. decembra) izogibala. Takrat sem nakupila le še dva izdelka, ki ju prejšnje dni nisem dobila. Ostale dni smo bili doma tako, da nismo bili v nobeni trgovini.

Kljub temu vsako leto opazim isto zgodbo. Vsi so decembra bogataši in nakupijo ogromno količine hrane in ostalih izdelkov.

Kasneje januarja zato nimajo skoraj več denarja niti za položnice, saj v decembru za darila in hrano zapravijo ves denar (plačo, božičnico, regres).

Pogosto imam decembra občutek, da se vsi pripravljajo na en dan zaprtih trgovin kot, da bodo zato brez hrane mesec dni. In preprosto ne vem niti kam lahko pospravijo vso hrano, saj sama vedno pazim na to, da vseeno ne nakupujem preveč zalog hrane, saj nimam prostora zanje.

Poleg tega vsi v tem času ogromno denarja zapravljajo za pogosto neuporabna darila. Saj menijo, da se jim nakup zaradi razprodaj izplača.

V zadnjih letih sem opazila tudi, da skoraj nikjer več ne podarjajo božičnih ali novoletnih daril rednim strankam. Nekatera podjetja so začela denar za darila podarjati dobrodelnim organizacijam – kar zelo podpiram. Tudi vi ste lahko dobrodelni s projektom Prazniki za vse – vse o njem izveste tukaj.

Nekatera podjetja so se preprosto odločila, da daril ne bodo več podarjala, saj za to ne želijo zapravljati denarja o tem sem več zapisala tukaj.

Sama ob koncu vsakega leta predvsem naredim tudi celoten pregled nad stroški v celotnem preteklem letu. Zato redno shranjujem vse račune – o tem sem že pisala tukaj.

In jih nato vnesem v excel tabelo, o kateri sem pisala tukaj. In tako imam vsako leto odličen pregled nad vsemi stroški in nad tem, kje lahko v prihodnje prihranim še več denarja.

Morda je takšen način zamuden, vendar je za varčevanje nujen in zelo priporočljiv. In to bi morala postati tradicija vseh namesto brezglavega decembrskega zapravljanja.

Razmišljala sem tudi o tem, kako zelo v decembru pretiravamo s hrano. Saj je pogosto na jedilnikih – tatarski biftek, losos, pršut, sarma, svinjina, francoska solata, krompirček, čokolada in mnoge druge jedi.

Žal pri pretiravanju s hrano tokrat niti jaz ne izstopam, saj se decembra zelo težko uprem tatarskemu bifteku ali pršutu. Vseeno mi je tokrat uspelo, da v celotnem decembru nisem pojedla niti rezine pršuta, čeprav ga obožujem.

Vendar je vseeno v decembru težava v pretiravanju s hrano še posebej prisotna v času praznikov, ko imamo vsi božične in novoletne večerje ter kosila. In seveda poleg tega še ogromno prigrizkov in narezkov, ko se odpravimo na obiske.

Zagotovo vsak pozna občutek, ko po novem letu ne moreš jesti ničesar več tudi, če si morda lačen. Oziroma lahko ješ le še lahke jedi, čeprav je hladilnik še vedno poln jedi, ki so ostale od praznikov in jih moraš zavreči, saj ti postane slabo že ob misli nanje.

In kasneje v januarju se tako vsi odločijo, da bo njihova novoletna zaobljuba – hujšanje. Tudi zato lahko v januarju v vseh reklamnih katalogih zasledite ogromno izdelkov za hujšanje.

Sama sem se za letošnje leto odločila, da ne bom imela nobenih zaobljub, le štiri želje – več o tem se napisala tukaj.

V novem letu si lahko naročite tudi varčevalni načrt, s katerim prihranite čez celotno leto. Varčevalne načrte najdete tukaj.

Kakšno je vaše mnenje o decembrskem zapravljanju in pretiravanju s hrano?

Mogoče ti bo všeč tudi ...