Čokoladni mafini
Kulinarika Sladice

Čokoladni mafini

Čokoladni mafini

Prejšnji teden sem se zopet lotila priprave čokoladnih mafinov le, da sem tokrat še malenkost izboljšala svoj recept. Osnovni recept za čokoladne mafine ostaja isti le postopek na koncu sem malce spremenila.

Tokrat sem uporabila sestavine za eno maso in pol. Ki sem jo nato razdelila v dve posodi.

Torej najprej sem uporabila le polovico mase v prvi posodi za šest mafinov in jih spekla brez dodatkov. Nato sem masi, ki je ostala v posodi dodala mlete lešnike ter malce mleka in vse skupaj še enkrat dobro premešala. Iz te mase sem spekla še šest lešnikovih mafinov.

V drugo posodo sem v maso dodala še kokos v prahu in vse skupaj še enkrat zmešala. In tako sem dobila tri različne vrste mafinov (čokoladni mafini, s kokosom in z lešniki).

In vsi so bili zelo okusni, meni osebno najljubši mafini so bili z dodatkom kokosa. Skupno sem torej iz mase in pol spekla 36 mafinov.

Suhe sestavine – čokoladni mafini:

  • 150 g moke
  • 120 g sladkorja
  • 8 žlic kakava ali čokoladnega prahu
  • 1/2 pecilnega praška

Mokre sestavine – čokoladni mafini:

  • 5 jajc
  • 3 žlice olja
  • 12 žlic mleka
  • 6 velikih žlic nutele
  • Kisla smetana
  • Dodatki po želji (kokos, čokolada, mleti lešniki …). Mrvice vam odsvetujem, saj se pogosto ˝zažgejo˝ na mafine in zato čokoladni mafini spremenijo okus ali postanejo mrvice zelo trde.

Morda je bolje, da mafine, ko so pečeni le premažete s smetano ali nutelo ter šele nato po njih posujete mrvice.

Postopek priprave – čokoladni mafini:

Najprej zmešamo vse suhe sestavine za čokoladne mafine skupaj v gladko maso. Nato v drugi posodi zmešamo še mokre sestavine skupaj ter masi dodamo še nutelo. Na koncu suhe sestavine primešamo k mokrim sestavinam in tako imamo pripravljeno maso za čokoladne mafine.

Maso vlijemo v pekač za mafine ter jih pečemo približno 40 min na 180 stopinj. Če so pečeni, lahko preverimo z zobotrebcem. Ko so pečeni, jih lahko še okrasimo s posipom po želji.

Tokrat sem preizkusila tudi, kako se spečejo v silikonskih modelčkih, ki sem jih kupila v trgovini Tedi. Želela pa sem preveriti tudi, kako se spečejo v papirnatih modelčkih, ki sem jih kupila na Aliexpressu, najdete jih na povezavi tukaj.

In moj sklep je, da se boljše pečejo mafini v papirnatih modelčkih. Do zdaj sem sicer vedno uporabljala silikonske modelčke, saj sem se bala, da se bodo mafini prijeli na papirnate. Vendar se na moje začudenje na te papirnate modelčke mafini sploh niso prijeli.

Obenem so papirnati modelčki tudi bolj priročni, če jih odnesete s seboj v službo ali jih komu ponudite/podarite. Saj se mi že večkrat zgodilo, da so mi vrgli v smeti silikonske modelčke in sem nato morala kupiti nove.

Na fotografiji lahko vidite, kaj se je zgodilo z mojimi prvimi čokoladnimi mafini, ko sem dodala mrvice pred peko. Kljub temu so bili zelo okusni le malce bolj trdi. Čokoladni mafini

Recept za slastne jabolčne mafine najdete tukaj.

Več receptov za sladice najdete na povezavi.

Dober tek!

Mogoče ti bo všeč tudi ...