1. November
Blog

1. November

1. November

Tokrat pišem o malce drugačni temi kot po navadi, vendar menim, da je tudi ta tema pomembna, čeprav na žalost sploh ni prijetna niti za pisanje. Vendar menim, da bi se o tej temi morali več pogovarjati. In sicer danes pišem o svečah in cvetju, saj je bliža praznik 1. November – dan mrtvih.

Vem, da marsikdo od vas meni, da je ta praznik brez pomena. Ter da bi se morali tistih, ki so nas zapustili spominjati čez celo leto ne le en dan na leto za praznik.

Nekateri menijo tudi, da je postal ta praznik preveč bahaški torej, da se na ta dan ljudje poskušajo prikazati v najboljši možni luči. Na način, da oblečejo najboljša oblačila ali da na grobove prinesejo ogromno sveč in cvetja.

In s tem se tudi skoraj v celoti strinjam, vendar vseeno menim, da si tisti, ki so nas na žalost prekmalu zapustili, si zaslužijo dan spomina nanje.

Seveda je še lepše, če se nanje spomnimo čez celo leto tudi na njihov rojstni dan ali god namesto le na dan njihove smrti oziroma na 1. November. In to so pogosto zelo boleči spomini sploh, ko se spominjamo tistih, ki smo jih imeli najraje.

In zato sem veliko razmišljala zadnje dni o prazniku vseh, ki so nas zapustili. In o tem, da je lepo, če gremo med tem praznikom tudi na grobove nekaterih, ki jih nismo obiskali že dlje časa. Saj morda čez leto za to nimamo časa oziroma so le ti grobovi daleč stran od nas.

Seveda nekateri vse obiščejo že med tednom pred 1. Novembrom ali v tednu, ki mu sledi. In so kasneje za 1. November doma ali morda kje na obisku.

Vendar menim, da bi tudi tisti, ki so nas na žalost prekmalu zapustili rajši videli. Da bi denar za sveče ali cvetje raje podarili tistim, ki ga resnično potrebujejo. Na primer projektu ˝Manj svečk za manj grobov˝.

1. November

Kjer prostovoljci zbirajo denar za različne ustanove ter zanje kasneje kupijo na primer zdravstvene pripomočke in naprave, ki rešujejo življenja. Meni osebno se zdi ta projekt čudovit in ga 100 % podpiram.

Sploh, ker je na našo veliko žalost smrt del našega življenja in se moramo s smrtjo bližnjih soočati vsak dan znova. In iskreno si želim, da bi bilo teh groznih občutkov čim manj.

In zato tudi podpiram ta projekt in menim, da letos in vsa naslednja leta raje namenite denar v dobrodelne namene. Ter na grobove položite zastavice, kot da nakupujete sveče, ki govorijo le dan ali dva. Ter obenem onesnažujete okolje, saj sveče predstavljajo ogromen del odpadkov.

Zato letos raje kupite zastavice in podarite denar v dobrodelne namene ali vsaj kupite elektronske sveče. Tudi sama občasno čez leto kupim elektronske sveče pogosto takšne, ki delujejo vsaj 120 dni.

Zagotovo lahko tudi za 1. November kupite več zastavic in jih kasneje čez leto polagate na grobove bližnjih.

Saj je pomemben spomin in ne sveča ali cvetje, ki ga prinesemo na grobove. Tudi pri cvetju menim, da je najboljša rešitev, če vam uspe narediti ikebano doma ali če kupite vsaj suhe ikebane, ki ostanejo lepe še nekaj dni ali tednov.

Zanima me vaše mnenje o projektu ˝Manj svečk za manj grobov˝ in vaše mnenje o 1. Novembru?

Mogoče ti bo všeč tudi ...