1. - 6. teden nosečnosti
Nosečnost | Porod Otroci | starši

1. – 6. teden nosečnosti

1. – 6. teden nosečnosti

Zelo mi je žal, da nisem pisala nosečniškega dnevnika že med svojo prvo nosečnostjo, saj sem marsikaj že pozabila. Vendar takrat nisem niti še pomislila, da bi pisala blog ali dnevnik v tiskani verziji in to si želim spremeniti v tej nosečnosti, saj ne želim pozabiti ničesar.

Obenem bom z vami delila tudi svoje spomine iz prve nosečnosti. Pobrskala bom tudi med nosečniškimi fotografijami iz prve nosečnosti. 🙂

Menim, da o prvih štirih tednih zelo težko karkoli napišem, saj v tem času nosečnica praktično sploh še ne ve, da je noseča. Sama sem sicer imela v tem času popolnoma drugačen občutek, kot me je spremljal v zadnjih mesecih, ko sem se trudila zanositi in so me spremljali simptomi policističnih jajčnikov.

Preprosto sem si en dan zaželela nenavadnih jedi, ki jih sicer sploh ne jem. Na primer imela sem ogromno željo po sadnih jogurtih in tako sem se še isti dan odločila, da se kljub obilici snega odpravim v trgovino po različne sadne jogurte.

Da sem zanosila sem vedela tudi, ker so mi hitro postale neudobne vse hlače in tudi nedrčki. Morda sem le imela takšen občutek, ki me je spremljal tudi v prvi nosečnosti, ko sva bila na morju in so mi bile neudobne vse kopalke.

Do 6. tedna nosečnosti sem se počutila kar dobro in tudi nobenih posebnih znakov nosečnosti nisem imela razen utrujenosti.1. - 6. teden nosečnosti

Na začetku 6. tedna so se začele zelo hude jutranje slabosti in tudi bruhanje, občasno tudi ob večerih ali čez celoten dan. Takrat se je pojavil tudi rjav izcedek, kot v prvi nosečnosti preden sem začela piti Donat Mg in kasneje Magnesol.

V teh tednih sem bila tudi neizmerno utrujena čez celoten dan prav tako sem vsak večer zaspala v prvih nekaj minutah, ko sem začela gledati film ali ko sem se le ulegla na kavč. Čeprav sem prej vedno komaj zaspala ob 10 ih zvečer ali še kasneje ne glede na to, kako zelo sem bila utrujena čez dan.

Na splošno mi je večina živil zelo smrdela še posebej vsi mesni ter tudi mlečni izdelki. Zato sem večinoma jedla le jedi, ki so bile skoraj brez okusa in vonja. Prijalo mi je tudi sadje še posebej jagode in grozdje.

Še najhuje mi je bilo, če smo bili kje na kosilu in mi je bilo neizmerno slabo, vendar se še nisem želela izdati. Tako, da takrat nisem mogla pojesti drugega kot juho in solato, če sem pojedla še karkoli drugega, sem takoj bruhala.

Težava je bila tudi v tem, da sem se zjutraj komaj prisilila, da sem kaj spila, saj mi je takoj postalo slabo. Kar je bila velika težava, saj sem prej vsak dan spila najmanj tri litre vode ali nesladkanega čaja.

Zdaj sem komaj spila liter vode na dan. In šele, ko sem vodi začela dodajati še limonin sok ali cedevito, sem jo nato lahko lažje spila. Vseh ostalih pijač nisem mogla niti poskusiti.

Prve tedne nosečnosti me je tudi nenormalno srbel hrbet in trebuh zato sem ga začela mazati z Lekovita negovalnim oljem za strije, ki mi je resnično zelo pomagalo.

Predvsem, ker se je srbečica v nekaj dneh umirila in zato ga uporabljam še zdaj vsak dan. Zelo mi je všeč tudi, ker se zelo hitro in lepo vpija in zato ne pušča madežev na oblačilih, kot ostala olja in kreme proti strijam.

V teh tednih je Gloria tudi prebolevala vodene koze, zato je bilo vse skupaj še težje, saj je bila skoraj 14 dni doma oziroma je bila vmes občasno še v varstvu pri najinih starših. Namreč v tem času sem bila tako utrujena in slabotna, da bi težko skrbela zanjo celoten dan oziroma vse dni, zato so mi bili v pomoč najini starši.

Poleg tega z njo nisem želela hoditi v trgovine zato sem dan, ko je bila v varstvu izkoristila tudi za to, da sem lahko napolnila hladilnik s hrano. Med tem sem poskusila urediti tudi vse obveznosti za nazaj, plačati položnice, oditi na pošto ipd.

Ko sem jo po 14 dneh peljala v vrtec, so me že po nekaj urah klicali, da ima Gloria 39 stopinj vročine in če lahko pridem ponjo. Ker je bilo zvečer le še hujše, sem jo naslednji dan peljala k zdravniku, ki je ugotovil, da ima Gloria gripo, saj se menda zaradi vodenih koz poruši imunski sistem.

Tako, da je bila še en teden doma z menoj. Poleg tega je še celotna družina imela v tem času še hujšo obliko viroze ali pljučnice, zato je bila Gloria večinoma v mojem varstvu.

Še huje je bilo, ker sem morala na začetku nosečnosti non stop hoditi v zdravstveni dom, ko sem imela sama preglede ali ko sem morala Glorio peljati k zdravniku.

K sreči je bila sestra pri pediatru izjemno razumevajoča do mene, ko sem ji povedala za nosečnost. In zato naju je vzela naprej ali pa smo prišle ob koncu delovnika, da nismo bile predolgo v čakalnici, da ne bi še jaz zbolela za kakšno boleznijo.

Tudi v laboratorij sem vedno uspela priti, ko ni bilo skoraj nikogar tako, da sem bila v čim manjšem stiku z ostalimi bolniki. In tudi na preglede sem se poskusila naročiti ob takšnih urah, ko je bilo najmanj naročenih pacientov.

Obenem sem za imunski sistem vsak dan spila tudi veliko vode z limono in pojedla veliko sadja ter se izogibala gneči kamorkoli sem šla.

Kako je pri tebi potekalo prvih 6. tednov nosečnosti? Si se spopadala s kakšnimi boleznimi v okolici? Si imela kakšne posebne želje po določeni hrani?1.-6. teden nosečnosti Izberi modro družina

Kako sta potekala 7. in 8. teden nosečnosti si lahko preberete tukaj.

Mogoče ti bo všeč tudi ...